Consumentenbond waarschuwt voor powerbanks buiten de EU


De Consumentenbond en 5 andere consumentenorganisaties waarschuwen voor onveilige producten uit landen buiten de Europese Unie. Het gaat naast powerbanks, reisadapters en USB-opladers om nog andere productcategoriën die op onder andere webshops zoals AliExpress, Wish.com, Amazon, Light in the Box en eBay worden verkocht.

Het probleem hiervan is dat deze webshops veelal als marktplaats fungeren en hierdoor de strengere Europese regelgeving voor producten kunnen omzeilen. Die regels zijn er niet voor niets; te garanderen de veiligheid voor consumenten. En dat is niet voor niets; sommige powerbanks kunnen een schok geven, enkele reisladers raakten oververhit en usb-laders kunnen smelten en zelfs in brand vliegen.

Gesmolten powerbank
Een gesmolten powerbank

Het gaat om 66% van de geteste powerbanks, USB-laders en reisadapters. Deze zouden door de strenge Europese regels niet hier in de winkels mogen liggen. Maar ze zijn wel te koop op sites zoals AliExpress, Wish.com, Amazon, Light in the Box en eBay doordat je daar rechtstreeks bij bijvoorbeeld een Chinese aanbieder koopt. De consumentenbond raadt daarom aan om dergelijke producten niet via een platform buiten de EU te kopen. Dat gaat verder dan alleen consumentenelectronica maar ook om kleding, sieraden, cosmetica en speelgoed. Sommige van die producten bevatten namelijk schadelijke producten.

Advies

Het advies dat de consumentenbond nu doet uit gaan is iets waar we ons bij aansluiten. Koop en gebruik alleen originele batterijen, laders en kabels en dan het liefst van dezelfde fabrikant als je mobiele telefoon. Laadt ook geen telefoons 's nachts op. Eerder nog waarschuwde de brandweer om telefoons en tablets niet 's nachts op te laden vanwege brandgevaar.

Heb je nu al een powerbank of USB-lader uit het buitenland en wil je weten of deze veilig is? Kijk dan of hij beschikt over tenminste het CE-keurmerk, GS-keurmerk, TV-Rheinland of de Britse BS-standaard BS. Ontbreken die dan raden we je sterk aan het product niet meer te gebruiken.

(Via)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel