Brandweer waarschuwt voor ’s nachts opladen mobiel


Uit de nieuwe Risicomonitor Woningbranden die de Brandweer samen met het Verbond van Verzekeraard heeft opgesteld staat een waarschuwing voor iedereen die wel eens 's nachts z'n telefoon oplaadt. Doe het niet.

Veel mensen laden 's nachts hun telefoon op, misschien wel op het nachtkastje. Anderen leggen hem onder het kussen of tussen de dekens. Dit brengt risico's met zich mee vanwege een fenomeen genaamd 'overladen'. Als een batterij vol is en het laadproces niet onderbroken wordt door een defect wordt energie omgezet in warmte. Dit kan weer tot brand leiden. De brandweer adviseert daarom om mobiele telefoons en tablets niet 's nachts op te laden of wanneer je niet thuis bent.

Brandweer Groningen
Foto: @BRWGroningen

Omdat een telefoon tijdens het laden altijd wat warmer wordt is het sowieso niet raadzaam het nabij een kussen of dekbed te houden. Elektronische apparaten waaronder mobiele telefoons staan in de top 5 van brandoorzaken. Die beginnen meestal in de woonkamer (50%) maar de slaapkamer staat op een tweede plek (19%). In 2016 vielen bij woningbranden maar liefst 46 dodelijke slachtoffers. De meestvoorkomende oorzaken van een in brand vliegende mobiele telefoon is het gebruik van een niet officiële oplader, batterij of beschadigde kabels. Gebruik dus altijd de meegeleverde oplader en vervang beschadigde kabels meteen. Het niet opladen van je telefoon 's nachts zal voor velen lastig worden, het is toch het meest voor de hand liggende moment. Gelukkig is door de opkomst van snelladers het overdag ook goed mogelijk. Je hoeft hierbij namelijk niet meer urenlang te wachten op een volle batterij.

(via)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel