Qualcomm presenteert Snapdragon 845; de krachtbron van je smartphone in 2018


Qualcomm heeft de Snapdragon 845 aangekondigd. Deze chipset zal je smartphone in 2018 voorzien van rekenkracht en geldt als het krachtigste wat het bedrijf in petto heeft.

Net als de Snapdragon 835 is het Samsung waarmee Qualcomm samenwerkt. Dat heeft een belangrijke reden. De fabriek van Samsung is vooralsnog de enige in staat om de nieuwe chip te maken. Dat komt vanwege het formaat, ook wel procédé. De Snapdragon 845 zal vermoedelijk net als de 835 gebaseerd zijn op een 10 nanometer procédé. Hoe kleiner de transistoren, de bouwstenen van een processor, hoe energiezuiniger en sneller hij is. Een win-win-situatie dus.

Qualcomm Snapdragon 845
De Snapdragon 845 zit vanaf 2018 in je mobiel

De samenwerking met Samsung kent een keerzijde. De eerste batches van de Snapdragon 845 zijn voor Samsung bedoeld, vermoedelijk voor de Galaxy S9 en S9+. Andere fabrikanten zullen geduld moeten hebben al meldde Xiaomi dat haar volgende vlaggenschip met de 845 is uitgerust; vermoedelijk de Mi 7. Van LG, HTC, Motorola en anderen wordt verwacht dat ze op termijn ook hun uitgebreidste smartphones met de nieuwe chipset zullen uitrusten. Deze worden niet eerder dan halverwege de eerste helft van 2018 verwacht. Interessant is dat de Snapdragon 845 naar verluidt zo krachtig en energiezuinig is dat zelfs Windows 10-laptops ermee worden uitgerust. Dat moet een batterijduur van een dag opleveren waarmee je met normaal gebruik hier een week zonder opladen moet kunnen doen. In de industrie zullen deze Always Connected PC's een game-changer worden.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel