Qualcomm Snapdragon 845 richt zich op AI en fotografie


Gisteren presenteerde Qualcomm officieel de Snapdragon 845-processor die we vanaf 2018 in de meest uitgebreide telefoons gaan aantreffen. Alhoewel dit een kleine update lijkt verandert er aardig wat. Wat je allemaal meer kunt bespreken we hier.

De Snapdragon 845 krijgt een geheel nieuwe Image Signal Processor (ISP) waardoor hij in staat is video in 4K en HDR op te nemen. Iets wat voorheen niet mogelijk was. Ook bij fotografie komt deze Spectra 280 ISP van pas omdat het beelden in 10 in plaats van 8 bit kan verwerken. Hierdoor kunnen veel meer kleuren waargenomen worden, tot 1 miljard. De Snapdragon 845 kent verder ondersteuning voor camera's tot 32 megapixel (of een dubbele 16 MP).

Qualcomm Snapdragon 845

Net als Apple en Huawei eerder richt Qualcomm zich dit jaar op Artificial Intelligence (AI), ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. Dat vertaalt zich met name op het ondersteunen van AI-frameworks zoals Tensorflow Lite en Open Neural Network Exchange (ONNX) zodat ontwikkelaars daar apps voor kunnen schrijven. Concreter is de verbeterde spraakherkenning zodat spraakassistenten je beter en sneller verstaan zonder daarbij veel energie te verbruiken.

VR en veiligheid

Uiteraard richt Qualcomm zich ook op zaken als veiligheid en Virtual Reality (VR). Zo wordt biometrische data zoals vingerafdrukken en gezichtskenmerken apart opgeslagen. Om multimedia te verbeteren heeft Qualcomm geïnvesteerd in wat het eXtended Reality (XR) noemt. Dit omvat Virtual, Augmented en Mixed Reality. Dankzij de Adreno 630 grafische processor kan het betere kwaliteit leveren tegen een lager energieverbruik. Dit moet weer geheel nieuwe toepassingen opleveren. Verder is er ondersteuning voor het snellere WiFi 802.11ad dat snelheden tot 4,6 Gbps belooft. Qualcomm heeft ook gesleuteld aan Bluetooth 5 om gelijktijdig muziek naar 2 apparaten te versturen en wordt het draadloos afluisteren van muziek een stuk energiezuiniger. Volgens Qualcomm zelfs de helft minder.

Verkrijgbaarheid Snapdragon 845

Net als z'n voorganger de Snapdragon 835 wordt hij gebakken op een 10 nanometer procédé al gaat het hier wel om een tweede generatie. Door alle verbeteringen is de Snapdragon 845 tot 30% zuiniger en 25% krachtiger. De eerste telefoons met de Snapdagon 845 worden begin 2018 verwacht, mogelijk is de Galaxy S9 van Samsung de eerste.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel