Olympische medailles 2020 gemaakt van gerecyclede mobieltjes


Misschien heb je er nog wel een paar in een la liggen, misschien verkoop jij ze altijd via Marktplaats. Toch worden veel van onze oude mobieltjes gerecycled. Er zit namelijk veel bruikbaar materiaal in waaronder kostbare metalen. Denk aan goud. En van dat goud worden de toekomstige Olympische medailles gemaakt voor de zomerspelen in Japan.

Het duurt nog tot 24 juli 2020 voordat de Olympische Zomerspelen in Japan beginnen. De organisatie is intussen al begonnen met het inzamelen van mobiele telefoons en andere gadgets. Doel is om voldoende goud in te zamelen voor de ruim 30 kilo die nodig is voor alle gouden medailles voor de Olympische en Paralympische Spelen. Maar dat is niet alles, er moet ook 4100 kilo zilver en 2700 kilo brons worden opgehaald. De organisatie is daarom al in 2017 begonnen met een grote inzamelingsactie.

En met succes want het doel is bijna gehaald. Na het inzamelen van bijna 47,5 ton aan oude mobieltjes en andere gadgets hebben ze al het benodigde brons al binnen. Van het zilver en goud is nog 10 tot 15% nodig maar mogelijk kan dat uit het reeds gedoneerde materiaal worden gehaald aldus het AFP. Als het project slaagt zou dit de eerste Spelen zijn waarbij de medailles volledig uit gerecyclede materialen bestaat. Vorige edities zoals Rio 2016 bleven steken op 'slechts' 30%. Wie nu denkt rijk te worden van oude telefoontjes komt misschien bedrogen uit. Je hebt al gauw 35 tot 40 telefoons nodig om 1 gram goud te krijgen. Met de huidige koers levert dat 37 euro op.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel