FaceTime-bug liet iedereen ongewild meeluisteren


Van een bedrijf dat zo hamert op privacy is dit wel een slordige; iedere iPhone-gebruiker was af te luisteren via een bug in Group FaceTime. Apple heeft de Group FaceTime-server momenteel uitgeschakeld en werkt aan een fix. Tot die tijd zal Group FaceTime mogelijk niet werken.

Hoe werkt de FaceTime-bug? Wie een FaceTime-oproep naar iemand doet moet normaal wachten totdat de ander die accepteert. Maar wanneer je jezelf toevoegt aan de conversatie (en er een Group FaceTime-oproep van maakt) hoor je het geluid van de andere zijde. Ook al als die de oproep niet geaccepteerd heeft. Video wordt niet verzonden maar het biedt wel een grondige inbreuk op iemands privacy. Reden genoeg voor Apple om Group FaceTime voor het moment helemaal uit te zetten.

FaceTime groepsgesprekken
Bug in FaceTime groepsgesprekken

Alhoewel er niet ongevraagd video wordt verstuurd is dit wel mogelijk door op de iPhone-powerknop te drukken. Iets wat de gebruiker zou kunnen doen als hij het binnenkomende FaceTime-gesprek af wil wijzen. Apple werkt intussen aan een iOS-update die nog deze week uit moet komen maar de vraag is of dat voldoende is. Niet iedereen update braaf naar de laatste iOS-versie en kwaadwilligen kunnen de update natuurlijk helemaal overslaan om stiekem op iemand in te luisteren. Er zullen dus ook aanpassingen aan de server-kant gemaakt moeten worden. Wil je er extra zeker van zijn dat je geen risico loopt dan is het natuurlijk altijd nog mogelijk om FaceTime helemaal uit te schakelen. Ga hiervoor naar Instellingen > FaceTime en schakel het FaceTime-vinkje uit.

Groepsgesprekken

Groepsgesprekken in FaceTime is een nieuwe functie die met iOS 12 geïntroduceerd. Hierbij is het mogelijk om een FaceTime-gesprek met meerdere mensen te voeren. Dit was een grote wens van iOS-gebruikers die Apple voor het eerst tijdens het WWDC van 2018 demonstreerde. Met groepsgesprekken kun je tot 32 verschillende personen toevoegen aan een FaceTime-gesprek. Apple stelde de introductie van Group FaceTime uit en kwam pas eind oktober met iOS versie 12.1. Helaas werd deze bug over het hoofd gezien.


Prijsvergelijker Apple iPhone XS
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Belsimpel
64 GB Silver Refurbished
€ 229,00 € 229,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone XS


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel