Samsung Galaxy S7 edge hands-on

De koning is dood, lang leve de koning!


Samsung Galaxy S7 edge hands-on

Vandaag kondigde Samsung de Galaxy S7 en S7 edge aan. Twee nieuwe topmodellen die ogenschijnlijk weinig verschillen met de vlaggenschepen van vorig jaar. Schijn bedriegt zo blijkt als we het toestel nader aan de tand voelen.

Wij kregen al eerder deze week de mogelijkheid om de gebogen Galaxy S7 edge op pad mee te nemen om alle nieuwe functies rustig op ons in te laten werken. Belangrijkste focus ligt toch wel op de nieuwe 12 megapixel camera. Nu was de Galaxy S6 al erg sterk in situaties met weinig licht, bij de Galaxy S7 moet dat nog een fractie beter zijn. De resultaten zijn wat ons betreft niet slecht maar de hogere lichtopbrengst valt allemaal wel mee. Er is in het donker vooral verbetering met betrekking vanwege minder ruis en meer en kleurechtheid. Dat levert wel scherpere foto's op maar beoordeel het vooral zelf.

Samsung Galaxy S6 edge sample #1
Galaxy S6 edge
Samsung Galaxy S7 sample #1
Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S6 edge sample #2
Galaxy S6 edge
Samsung Galaxy S7 edge sample #2
Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S6 edge sample #3
Galaxy S6 edge
Samsung Galaxy S7 edge sample #3
Galaxy S7 edge

Meer voorbeeldfoto's van de Galaxy S7 edge vind je op deze Facebook-pagina.

De Galaxy S7 edge moet beter zien in het donker vanwege een groter diafragma van f/1.7 en omdat de pixelgrootte omhoog gegaan is naar van 1,12 naar 1,4 micron. Ook zal het toestel sneller scherpstellen dan voorheen dankzij een techniek wat Samsung ‘Dual Pixel Focusing’ noemt. Iedere pixel bestaat bij de S7 edge uit twee diodes die ieder gebruikt kunnen worden om scherp te stellen. Bij de Galaxy S6/S6 edge waren dat nog maar een paar pixels. De autofocus wordt hierdoor tweemaal zo snel. Met al dat camerageweld is het knap dat het Samsung gelukt is de cameramodule dunner te maken. Hij steekt ditmaal ook niet zo ver uit de behuizing als bij de Galaxy S6. Die behuizing krijgt nu een IP68-certificering waardoor het toestel bestand is tegen water en stof. Echt mee gaan zwemmen raden ze af bij Samsung maar een regenbui zal hij moeiteloos overleven. Helaas is de vingerafdrukgevoelige achterkant van vorig jaar wel gelijk gebleven.

Vingerafdrukken op de Samsung Galaxy S7 edge achterkant

Geheugenkaartslot, geen infrarood

Terug van weggeweest is de geheugenkaartslot. Wie de simkaart uit het toestel trekt ziet in dezelfde lade een extra uitsparing voor een microSD-kaartje tot 200 GB. Het slot ondersteunt hotswappen waardoor je het toestel niet opnieuw hoeft op te starten bij een kaartwissel. Wat echter dit jaar ontbreekt is infrarood. Vorig jaar kon je nog je S6/S6 edge als afstandsbediening gebruiken. Die functie ontbreekt dit jaar.

Samsung Galaxy S7 edge simkaart-slot

Nog dieper in de Galaxy S7 edge treffen we een Exynos 8890-processor aan die volgens Samsung 50% sneller is dan de Exynos 7420 uit de Galaxy S6. Het grafische gedeelte doet er nog een schepje bovenop. Die is volgens Samsung maar liefst 77% sneller dan vorig jaar. Al die rekenkracht kan putten uit een nieuwe batterij die voor de Galaxy S7 uitkomt op 3.000 mAh en voor de Galaxy S7 edge zelfs op 3.600 mAh. Bovendien ondersteunen beide modellen dit jaar snel draadloos laden waarmee de batterij zo’n 65% sneller oplaadt. De totale oplaadduur voor de S7 komt hiermee uit op 130 minuten en voor de S7 edge op 150 minuten. Nu deed de Galaxy S6 er ook 150 minuten over maar bedenk dan dat die een flink kleinere batterij heeft.

Samsung Galaxy S7 edge vergeleken met de S6 edge
De Galaxy S7 edge links met de S6 edge rechts

De Samsung Galaxy S7 en S7 edge mogen er op eerste gezicht misschien wel precies zo uit zien als de S6 en S6 edge, er zijn wel degelijk verschillen. Ze zijn minimaal en subtiel. Zo is het glas ditmaal rondom alle randen afgebogen dus ook aan de boven- en onderkant. Aan de achterzijde is dit effect een stuk merkbaarder. Zowel de S7 als de S7 edge kennen bij de zijkanten een sterke ronding. Was de S6 van vorig jaar dus nog volledig vlak, dit jaar krijgt hij een stuk meer rondingen. Ook verschillend is de verdwenen chromen rand rond de homeknop. Er is nu gekozen voor een zwarte rand. Ook de chromen gril voor de speaker is verdwenen. Dit alles geldt trouwens alleen voor de zwarte uitvoering, de gouden en zilveren uitvoering hebben nog wel chromen randjes.

Samsung Galaxy S7 edge rondingen

Nog steeds weinig bloatware

Qua bediening is er niet gek veel veranderd. Samsung levert nog steeds niet erg veel apps standaard mee en dat is wat ons betreft een grote plus. Bovendien kun je veel meegeleverde gewoon zelf verwijderen. Anderen kun je verbergen zodat ze je niet tot last zijn. De werking van het Edge-scherm is verder verbeterd door hem dubbel zo breed te maken. Er zijn nu widgets beschikbaar of je kunt een extra kolom toevoegen met snelkoppelingen naar apps. Wij vonden het toestel zeer responsief aanvoelen tijdens onze urenlange test en ook vielen ons enkele nieuwe animaties op waaronder in het multitaskoverzicht. Het is allemaal niet spectaculair maar het oogt wel lekker fris.

Apps Samsung Galaxy S7 edgeSamsung-apps Galaxy S7 edgeApps verwijderen Galaxy S7 edge

Gear 360

Dit jaar presenteert Samsung een tweetal accessoires te weten de Gear VR die in samenwerking met Oculus ontwikkeld is en de Gear 360. Die eerste was al eerder aangekondigd maar is nu ook met de S7 en S7 edge te gebruiken. De Gear 360 is een bol met ingebouwde camera’s waarmee 360 graden opnames gemaakt kunnen worden. Dat moet volgens Samsung voor nieuwe mogelijkheden opleveren om ervaringen vast te leggen. Wie een Galaxy S7 aanschaft treft in de doos naast een adapter, datakabel en koptelefoon (In-Ear Fit Stereo EO-EG920BW) een USB OTA adapter aan. Daarmee kun je een USB-schijf aan het toestel koppelen. Handig om snel foto’s over te zetten.

Samsung Galaxy S7 edge accessoires
Inhoud van de doos

De Samsung Galaxy S7 en S7 edge liggen vanaf 11 maart in de winkel voor een adviesprijs van respectievelijk 699 en 799 euro. De Gear 360 zal pas vanaf het tweede kwartaal van 2016 verkrijgbaar zijn voor een bedrag van 419 euro. We hopen hier op NieuweMobiel.NL zeer spoedig een uitgebreide review te kunnen plaatsen waarbij we dieper ingaan op alle nieuwe functies.


Prijsvergelijker Samsung Galaxy S7 edge
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Green Mobile
Pink Refurbished
€ 229,00 € 229,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Samsung Galaxy S7 edge


Prijsvergelijker Samsung Galaxy S7
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Green Mobile
White Refurbished
€ 209,00 € 209,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Samsung Galaxy S7


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel