Apple geeft zeldzame omzetwaarschuwing


Apple-topman Tim Cook heeft via een brief investeerders gewaarschuwd voor een lagere omzet dan eerder werd verwacht. Een voor Apple zeldzame gebeurtenis die sinds het uitkomen van de iPhone niet is voorgekomen. Reden voor de waarschuwing? Minder iPhone-verkopen in China als gevolg van de handelsoorlog met Amerika.

Apple stelt hierdoor de omzetverwachting voor het fiscale kwartaal van 2019 bij van een verwachte 89 en 93 miljard naar 84 miljard dollar. Omgerekend nog altijd 74 miljard euro. De definitieve cijfers worden 29 januari verwacht en kunnen alsnog anders uitpakken zo waarschuwt Cook. De reden voor het bijstellen van de cijfers is de lagere vraag van iPhones uit Groot-China (waaronder ook Hongkong en Taiwan onder vallen) en andere opkomende markten. Chinese kopers lieten het vooral afweten vanwege de handelsoorlog met de VS waardoor daar de prijzen stegen.

Apple Store China
Lagere vraag uit China grootste reden van omzetwaarschuwing

Maar Cook weet de problemen ook aan de hoge dollarkoers en leveringsproblemen van de Apple Watch Series 4 en iPad Pro. Toch zal het overgrote deel komen door lagere iPhone-verkopen en hiermee lijkt voor de iPhone-succes-formule te haperen. Al moeten we ook weer niet overdrijven want het bedrijf meldde (niet toevallig) vandaag ook dat het tijdens de Kerstperiode nog nooit zoveel nieuwe iPhones geactiveerd had in de VS en Canada.

Tegenvallende iPhone XR

Eerder al gingen er geruchten dat vooral de iPhone XR niet het gehoopte succesnummer was. Het toestel moest het gat tussen de traditionele iPhone 8 en iPhone XS dichten maar consumenten lijken toch de kat uit de boom te kijken. Een trend die we vaker zien; mensen doen langer met hun huidige telefoon in plaats van braaf ieder jaar upgraden. Bovendien heeft men afgelopen jaar vaker een nieuwe batterij laten plaatsen in plaats van een nieuw model te kopen. Een andere trend is Apple's stijging van de vanaf-prijs van iPhones; die wordt ieder jaar hoger. De goedkoopste iPhone van 2018 start vanaf € 814. Een flink bedrag en dan krijg je daar 'slechts' een iPhone XR voor. Of Apple als gevolg hiervan de prijzen eindelijk laat zakken valt nog te bezien; het verdient nog altijd bakken vol met geld met deze strategie.


Prijsvergelijker Apple iPhone XR
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Belsimpel
64 GB White Refurbished
€ 219,00 € 219,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone XR


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel