Apple verving 11 miljoen iPhone batterijen in 2018


Eén reden waarom Apple in 2018 minder iPhones verkocht dan verwacht was vanwege het grote aantal klanten dat de batterij in hun bestaande iPhone liet vervangen. In totaal deden 11 miljoen mensen dat, ruim 5x meer dan vooraf verwacht.

Begin 2018 startte Apple een grootschalig batterij-vervangings-programma. Eigenaren van een iPhone 6 of later kwamen hiervoor in aanmerking en betaalden daar in plaats van € 49 nu € 29 voor. Apple zag zich hiertoe genoodzaakt nadat het toe had gegeven iPhones met opzet langzamer te maken wanneer de batterij niet meer in nieuwstaat was. Een iPhone zou spontaan uit kunnen vallen bij intensieve taken maar Apple verzuimde dit naar consumenten te communiceren. Inmiddels is dit gedrag in de instellingen uit te schakelen maar grootste wijziging was de tijdelijke verlaging van het vervangen van de batterij.

iPhone 6 batterij vervangen
Batterij van iPhone 6 vervangen

Iets wat klanten massaal gedaan hebben. En met een goede reden; een iPhone voelt weer aan als nieuw en hij gaat langer mee met z'n lading. Telefoonbatterijen hebben de eigenschap minder van hun capaciteit vast te houden naar mate ze ouder worden. En dan heb je ineens minder reden om te upgraden naar een nieuwer iPhone-model. Apple wist jarenlang haar klanten te overtuigen naar een nieuwe iPhone over te stappen omdat dat die naast nieuwe functies een betere accuduur had. Wat blijkt nu? Klanten maakt die nieuwe functies niet zoveel uit, een langere accuduur wel.

Geest uit de fles?

Volgens een bericht van DaringFireball zouden 11 miljoen klanten hun batterij in 2018 vervangen hebben. Apple hield rekening met een aantal tussen de 1 en 2 miljoen. De vraag is of de iPhone-verkopen in 2019 weer zullen toenemen. De tijdelijke verlaging is beëindigd en het vervangen van een iPhone-batterij kost nu weer € 49 en € 69 voor de iPhone X en hoger. Dat is nog altijd flink minder dan een nieuwe iPhone van tussen de 819 en 1225 euro. Als de geest wel uit de fles is en Apple niet met noemenswaardige nieuwe functies komt zijn de hoge iPhone-verkopen mogelijk verleden tijd.

Foto: iFixit


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel