Pebble Time Steel review

Van marktleider naar underdog naar vernieuwer


Pebble Time Steel review

Reviews over smartwatches hebben we hier op NieuweMobiel.NL nog niet gehad maar deze productcategorie wordt wel steeds populairder. En laat ons daarom beginnen met een uitvoerige bespreking van de Pebble Time Steel.

Eigenlijk is Pebble de uitvinder van de moderne smartwatch; een productcategorie die zich nog moet bewijzen. Niet iedereen is overtuigd van het nut van een slim horloge en het hebben van een extra apparaat dat continu om aandacht vraagt.

Toch heeft Pebble zich dankzij de community van Kickstarter bewezen. Het is een partij om rekening mee te houden. Bovendien werkt het horloge prima samen met zowel Android als iOS, al zijn er enkele beperkingen hier en daar. Pebble's reiken inmiddels verder dan slechts het doorgeven van notificaties al blinkt het daar wel in uit. Doordat het al een tijd meegaat en de mogelijkheid bestaat om apps te schrijven is het aanbod relatief groot. En het bemoeien van Apple en Google met deze productgroep zal dat aanbod alleen maar doen groeien.

Met de Pebble Time Steel en ook de van plastic gemaakte Time is het bedrijf teruggekeerd naar de tekentafel. Het heeft een nieuwe benadering gezocht van hetzelfde probleem. In welke behoefte voorziet een slim horloge? Pebble denkt, en misschien niet ten onrechte, dat een horloge moet gaan om de tijd. En niet alleen het weergeven daarvan maar het presenteren van informatie rondom een tijdlijn. Hiermee onderscheidt Pebble zich van bijvoorbeeld Apple en Google die hun platformen voornamelijk rondom apps hebben ingericht. Natuurlijk zijn die bij Pebble niet onbelangrijk maar ze zitten wel wat verder weg dan bij de concurrentie. Je kunt je afvragen of dat slim is, apps en het aanbod daarvan breken of maken immers een platform. In deze review proberen we te bekijken of Pebble er slim aan doet om die benadering toe te passen.

Plus- en minpunten Pebble Time Steel

  • Kleurenscherm
  • Lange accuduur
  • Onbeperkt apps laden
  • Stijlvoller vormgegeven
  • Zelf te verwisselen bandjes
  • Lage resolutie-scherm
  • Contrast blijft achter
  • iOS-gebruikers missen functies

Uiterlijk

Laten we beginnen met het uiterlijk van de Time Steel. Persoonlijk waren we geen fan van de opvallende eerste Pebble. Die was groot, weinig verfijnd en erg, vooral erg plastic. De Pebble Steel bracht daar verandering in. En toch was de Steel een vrij ruw en grof. Bovendien kon je niet eenvoudig bandjes verwisselen. En toen bracht Pebble de nieuwe Time uit. Wederom van plastic en dat spreekt een bepaalde doelgroep gewoonweg niet aan. Gelukkig kwam daar vrij snel de Time Steel met een steviger metalen behuizing en een iets langere accuduur van 10 dagen. De schermrand van de Time Steel is dunner en het horloge is met 10,5 millimeter ook iets dikker. Storend is dat niet omdat hij niet volledig plat is. Hij vormt zich wat beter om je pols. Het scherm is ditmaal gebogen en dat geeft een premium gevoel. Het gaat hier om 2.5D Gorilla Glass.

Pebble Time Steel
Terug, selectie en vooruit
Microfoon
Gebogen 2.5D Gorilla Glass

Qua knoppen zijn er nog steeds de bekende vier; links een terugknop en rechts omhoog, een selectieknop en omlaag. Die omhoog en omlaag knoppen worden ditmaal niet gebruikt om van watchface te wisselen maar dienen om door de timeline te scrollen. Daarover later meer. De knoppen hebben profiel aan de uiteinden maar lijken wel wat speling te hebben en zitten niet zo strak in het horloge als bij de Steel. Dat noteren we als minpunt.

Pebble Time Steel buttons

Vlak onder het scherm zitten een zwart plastic laagje die vermoedelijk bedoeld is om het horloge tot 30 meter waterdicht te houden. Het stoort niet en ziet er eigenlijk wel fraai uit. Pebble heeft sowieso veel aandacht besteed aan het uiterlijk en gepolijst en mat metaal afgewisseld. Rechts zit verder een klein putje waarachter een microfoon schuilgaat. Heb je de Time Steel aangeschaft via Kickstarter dan vind je dat bewijs op de achterzijde. Handig aan het horloge is de mogelijkheid om eenvoudig 22 millimeter bandjes te wisselen. Je hebt officiële Pebble-bandjes die voorzien zijn van een quick release sluiting. Je hebt dan geen speciaal gereedschap nodig om ze te wisselen. Pebble zelf heeft bandjes van stof, leer en metaal en bovendien in verschillende kleuren. Ook de behuizing van het horloge is verkrijgbaar in verschillende kleuruitvoeringen; zwart, zilver en goud.

Pebble Time Steel Kickstarter

Scherm

Kort aandacht voor het nieuwe scherm van de Time Steel. Pebble past nog steeds een e-paper display toe dat altijd aan staat en toch weinig stroom verbruikt. Alleen bij verversing verbruikt het energie. Het scherm gaat van zwart/wit naar kleur. Dat moeten we wel nuanceren want meer dan 16 verschillende kleuren kunnen er niet weergegeven worden. In de praktijk kun je hier toch al veel mee en het doet denken aan het Super Mario-tijdperk waarin de graphics ook niet zo weldadig waren. De omschakeling naar kleur is mooi meegenomen maar het brengt wel een probleem met zich mee. Kleurrijke watchfaces zijn in het donker maar lastig te zien doordat het contrast lager is. Zwart en wit kun je wat dat betreft makkelijker onderscheiden. Dit is op zich op te lossen door het LED-lampje wat kan bij schijnen maar dat vreet stroom. De achtergrondverlichting gaat trouwens automatisch aan wanneer het (te) donker is en je je pols omhoog brengt. Het vroegere schudden met je pols om dit te activeren werkt niet meer. Je kunt de verlichtingsduur instellen op maximaal 8 seconden.

Pebble gelooft niet in een touchscreen en daarmee verschillen de Pebble-horloges dus met Android Wear-exemplaren en de Apple Watch. Eigenlijk is het scherm daar ook te klein voor en het is precies de reden waarom fabrikanten ook andere bedieningsmogelijkheden aanbieden. Apple met de Digital Crown en Samsung met een draairing.

Pebble Time Steel display

Dat scherm blijft trouwens het grootste verschil tussen hem en de concurrentie. Waar de rest kiest voor een hoge resolutie kleurenscherm blijft Pebble vasthouden aan een lage resolutie en eenvoudig e-paper scherm met als doel een week lange batterijduur. Een dag vergeten op te laden is dan geen probleem maar je boet er wel voor in qua beeldkwaliteit. Flink zelfs. Iedere Pebble-bezitter zou liegen als hij niet ergens jaloers is op het mooie scherm van bijvoorbeeld de Apple Watch. Tegelijkertijd zal en moet iedere Apple Watch-bezitter jaloers zijn op de royale accuduur van de Pebble Time Steel.

Timeline

Zoals gezegd is de nieuwe interface van de Pebble Time Steel opgebouwd uit een tijdlijn. Hier kun je met de omhoog en omlaag-knop doorheen bladeren. Voorheen werden deze gebruikt om van facewatch te wisselen. Iets wat je zelden deed maar wat wel vaak onbedoeld gebeurde. Je kunt nu chronologisch door agenda-afspraken, notificaties en gemiste oproepen bladeren en het blijkt een zeer natuurlijke manier om informatie te tonen. Ergens is het bijzonder dat niet meer smartwatch-makers deze benadering gebruiken, het lijkt zo logisch op een apparaat dat tevens dienst doet als horloge.

Apps kunnen ook op de tijdlijn inprikken al gebeurt dat momenteel nog niet veel. Het aantal apps dat hiervan gebruik maakt is op moment van schrijven op drie handen te tellen. Wie door de tijdlijn bladert wordt tevens getrakteerd op vrolijke kleine animaties. Het ziet er grappig al is het praktisch nut natuurlijk nul.

Een nadeel van de Pebble Time Steel en de hele tijdlijn is de plek waar je apps vindt. Die zitten wel wat weggestopt. Je moet de selectieknop indrukken en een lijst wordt zichtbaar met helemaal bovenaan de instellingen en direct daaronder de notificaties en apps. Hoe meer apps je hebt hoe langer je aan het scrollen bent. Dit had overzichtelijker gekund. Bovendien is het niet in één oogopslag duidelijk welke apps je allemaal tot je beschikking hebt. Je vergeet er dus snel één. Jammer want het aanbod apps is groot en sommige zijn ook best handig. Wel viel ons op dat al veel ontwikkelaars hun app geschikt hebben gemaakt voor het kleurenscherm. Gelukkig is de limiet op het aantal apps dat je kunt installeren verdwenen.

Smartphone-app

De instellingen vind je niet op de Time Steel maar zitten in de geheel vernieuwde smartphone-app. De app reageert lang niet meer zo traag als voorheen en qua opbouw bestaat hij nu uit 3 onderdelen; Watchfaces, Apps & Timeline en Notifications. In het eerste tabblad zie je je geïnstalleerde watchfaces en kun je met een druk op de + knop nieuwe toevoegen.

Onder het tabblad Apps & Timeline vind je alle geïnstalleerde apps terug en kun je de volgorde daarvan bepalen. De limiet op aantal geïnstalleerde apps is verdwenen waardoor de lijst erg lang kan worden. Op het derde en laatste tabblad kun je selecteren welke apps allemaal notificaties mogen doorgeven. Handig want voorheen was hiervoor een aparte companion-app nodig.

Conclusie

De basis van de Pebble Time Steel blijft toch wel het doorgeven van notificaties en het kunnen reageren daarop via het horloge. Dat kan via een emoticon, een vooringestelde zin of door een spraakopdracht. Dat laatste is nieuw maar werkt nog niet in het Nederlands. Ons beste Engels werd echter prima verstaan en resulteerde altijd in de juiste zin. Het vereist wel de nodige ingedrukte knoppen om te reageren, zelfs met spraak en dat had in onze beleving korter en gebruiksvriendelijker gekund. Vooral wie z'n handen vol heeft loopt hier tegenaan. Ondanks dat is de Pebble toch erg goed in het doorsluizen van notificaties dat dat alleen al een aanschaf rechtvaardigt. Andere smartwatches kunnen hier nog niet aan tippen.

De nieuwe manier van bedienen is handig bedacht en werkt in de praktijk ook aardig maar we hebben er ons op betrapt dat we hem niet veel gebruikten. Misschien wel omdat onze agenda niet uitpuilt met afspraken of omdat er nog weinig apps zijn die er gebruik van maken. Op zich is dat niet heel erg, de basis is goed en kan later altijd nog beter worden. Handiger is wat dat betreft de mogelijkheid om zelf bandjes te wisselen. Pebble heeft de mogelijkheid opengelaten voor zogenaamde slimme bandjes als extensie op het horloge maar die moeten nog het daglicht zien. Bandjes die bijvoorbeeld GPS-functionaliteit toevoegen. Dat maakt het horloge wel een stuk toekomstbestendiger dan zeg een Apple Watch of Android Wear-horloge.

Los van dat alles is de Pebble Time Steel gewoon een mooi horloge om naar te kijken en om te dragen. De reacties van anderen zijn tot dusver ook allemaal positief. Hij is bovendien stevig, waterdicht en gaat ruim een week mee. Die lange accuduur gaat ten koste van een hoge resolutie scherm en zo nu en dan is dat best een gemis. Het is uiteindelijk een afweging, het is het één of het andere. Echter heeft de praktijk inmiddels al wel aangetoond dat men het dagelijks opladen van een horloge minder erg vindt dan Pebble ons doet laten geloven.


Vermelde toestellen