Nokia Lumia 920 review

Koning van Windows Phone 8?

· 11 reacties


Nokia Lumia 920 review

Voor ons ligt de Nokia Lumia 920. We mogen wel zeggen Nokia's eerste Windows Phone die mee kan met de top en meedingt naar de prijzen.

Het is echter niet Nokia's eerste Windows Phone, verre van zelfs. Toch was de Lumia 800 een maatje te klein en de Lumia 900 meer van hetzelfde in een te ruim uitgevallen jasje. Het lag niet aan Nokia alleen dat het de concurrentie niet kon bijbenen.

Het lag ook voor een groot deel aan Windows Phone. Maar met versie 8 en top-of-the-line hardware zijn de kaarten opnieuw geschud. De Lumia 920 mag het daarom nu eindelijk opnemen tegen het grootgeschut van Samsung, Apple en HTC. Hoe houdt de 920 zich staande tegen bijvoorbeeld de iPhone 5, de Galaxy S3 van Samsung en de HTC One X+? En is het de extra investering waard ten opzichte van de HTC Windows Phone 8X? We testte een knalrode Lumia 920 met de Portico update (8.0.10211.204 en firmware 1232.5951.1249.1002).

Plus- en minpunten Nokia Lumia 920

  • Ongeëvenaarde camera
  • Gratis muziek en navigatie
  • Opvallend design
  • Windows Phone 8
  • Te warme camerakleuren
  • Tikkeltje zwaar

Wat zit er bij het toestel?

De doosjes van Nokia beginnen erg op elkaar te lijken en zo ook deze. Binnenin ligt onder het toestel de ontgrendeltool zodat je de SIM-kaart kunt plaatsen. Daaronder een klein doosjes met documentatie in zowel het Engels als het Nederlands. Daar weer onder zitten de oplader, een microUSB-kabel en een in-ear headset in dezelfde mooie rode kleur als het toestel.

Nokia Lumia 920 headphones

De vorm van de oordopjes is wat eigenaardig en steekt nogal uit. Dit doet het in-ear karakter grotendeels teniet. Er komt trouwens prima geluid uit mits hij goed in je oor zit. Om hiervan verzekerd te zijn zitten er vier in grootte verschillende opzetstukjes bij.

Uiterlijk

We waren al fan van het uiterlijk van de Lumia 800 dus het is geen verrassing dat ook het grotendeels ongewijzigde uiterlijk van de Lumia 920 ons erg aanspreekt. Het scherm is bij de randen licht gebogen en bedekt het overgrote deel van de voorzijde. Net genoeg om een randje over te laten voor het uitgesproken kleurenpalet waarin je de Lumia 920 kunt krijgen; geel, rood, zwart of wit. Wij kregen van Nokia een Ferrari-rode Lumia 920 te leen. En alhoewel we deze kleur niet snel zouden kiezen ga je het op den duur steeds meer waarderen. Je valt op tussen hedendaagse smartphones die veelal 'veilig zwart' of 'modern wit' zijn.

Bovenop, nog in het scherm, zit een inkeping voor de luidspreker met daar rechts een camera waarmee je in HD kunt videobellen. Onderaan zitten de drie bekende Windows Phone-knoppen; terug, home en zoeken. Rechts van het toestel zitten respectievelijk de volumetoetsen, de aan-/uit- en sluimertoets en onderaan een cameraknop. De sluimerknop ligt wat dieper in het toestel dan de overige knoppen om onbedoeld gebruik te voorkomen.

De achterzijde is gelijk aan de Lumia 900 met als grootste uitzondering de 8,7 megapixel cameramodule met Carl Zeiss-lens en PureView-techniek. Daarover natuurlijk later meer. De metalen strook is niet meer zilverkleurig maar is nu donker en krast bovendien minder snel als z'n voorganger. De linkerzijkant is vrij van knoppen.

Bovenop precies in het midden een audio-jack-aansluiting, een microfoon om achtergrond geluid te filteren en een lade voor de microSIM. Om deze te openen moet je met de meegeleverde ontgrendeltool in het gaatje prikken. Je schuift je microSIM-kaart vervolgens in de lade en plaatst deze terug. Onderop zit in het midden een microUSB-aansluiting met aan weerszijden een luidspreker. En ondanks dat de Nokia Lumia 920 beschikt over een unibody en het niet mogelijk is zomaar zelf de batterij te vervangen zitten onderaan subtiel enkele schroeven verwerkt.

Nokia Lumia 920 sim tray

We waarderen het gewaagde kleurenpalet waarin Nokia de Lumia 920 uitbrengt. Ook het tijdloze industriële uiterlijk valt erg in de smaak. Wel is de Lumia 920 aan de zware kant, is niet de dunste en oogt het plastic vooral aan de uiteinden vrij goedkoop. Nokia noemt het trouwens polycarbonaat en eerlijk is eerlijk; het krast niet snel. Aan het gewicht en de dikte wen je trouwens snel.

Uithoudingsvermogen

Hadden we met de eenvoudiger Lumia 820 nog een haat-/liefdeverhouding wat betreft de batterij, de Lumia 920 is het schoolvoorbeeld van hoe het hoort te zijn. In normale omstandigheden haal je met gemak een dag, en met matig gebruik zelfs makkelijk twee. Dat is voor smartphone-begrippen uitzonderlijk goed.

Mocht dat allemaal niet genoeg zijn dan is daar nog de batterijbesparingsfunctie, de mogelijkheid de schermhelderheid laag te zetten en het aantal achtergrondtaken te reduceren. Er bestaat trouwens de mogelijkheid om de Lumia 920 draadloos op te laden. Hiervoor heb je een aparte accessoire voor nodig die bij sommige aanbieders standaard meegeleverd wordt. Draadloos opladen is wat overhyped, maar het bespaart wel het gefriemel met snoertjes.

Belkwaliteit

Op de belkwaliteit valt helemaal niets af dingen, maar wie belt er vandaag de dag nou nog? Wij kijken sinds de overname van Skype door Microsoft vooral uit naar de VoIP-integratie. Je moet eerst nog wel de Skype-app downloaden maar vanaf versie 8 van Windows Phone kun je nu ook gebeld worden als de app niet actief is.

De app werkt zoals je het verwacht en er is leuk gebruik gemaakt van de Metro-look van Windows Phone. Jammer is alleen dat je het kader waarin je jezelf ziet niet van plek kunt wijzigen. Verder is het een prima bruikbare app.

Beeldscherm

Het scherm van de Lumia 920 is met 4,5 inch het grootste uit het Nokia-assortiment en de eerste die gebruik maakt van een WXVGA resolutie (1280 x 768 pixels). Dit is de hoogste resolutie wat Windows Phone 8 momenteel aan kan. De marketingafdeling heeft het scherm de naam 'PureMotion HD+' meegegeven wat een verzamelnaam is van diverse technieken. Eén daarvan is dat het touchscreen zo gevoelig is dat je zelfs met handschoenen aan hem kunt bedienen. Die claim is niet overdreven en wordt met gemak waar gemaakt. Zelfs een lepel volstaat. Een andere eigenschap van PureMotion HD+ is het tegengaan van motion blurness en verbeteren van de zichtbaarheid buiten. Nokia legt het zelf uit in dit filmpje.

Het scherm van de Lumia 920 is goed, en zeker één van de beste uit Nokia's assortiment. Toch is het niet het beste wat we gezien hebben. Qua scherpte is het méér dan prima met een PPI van 332, maar qua contrast is er ruimte voor verbetering.

Menu

Een groot deel van het nieuwe Windows Phone 8 hebben we al beschreven in onze Lumia 820 review. Veel gaan we daarom niet herhalen, en voor wie Windows Phone al kent hoeft dat gelukkig ook niet. Het lijkt namelijk erg op z'n voorganger. Grootste wijziging voor de gebruiker is dat je tiles nu kunt wijzigen in grootte. Een ander groot verschil is dat apps veel sneller opstarten. Deed bijvoorbeeld de Facebook-app op de Lumia 800 er enkele seconden over om op te starten, de Lumia 920 schaaft daar behoorlijk wat van af. Zo snel als de iPhone apps opstart is het niet, maar het is een stuk acceptabeler geworden.

Ook gewijzigd is het vergrendelscherm. Je kunt nu diverse apps de achtergrond laten wijzigen. Zo kun je Facebook je foto's er laten weergeven. Ook als gebruiker heb je het nu wat meer voor het zeggen. Je kunt apps kiezen die statusinformatie mogen weergeven, zoals gemiste telefoongesprekken, ontvangen sms'jes of Skype-informatie. Er is ruimte voor vijf verschillende informatiebronnen. Bovendien kun je één app selecteren die uitgebreider informatie mag weergeven. Kies je bijvoorbeeld voor 'Agenda' dan krijg je in het groot informatie over op handen zijnde afspraken en gebeurtenissen.

Ook voor ouders met kinderen is er iets nieuws; Speelhoek. Handig om je kind zoet te houden maar hem of haar niet onbeperkt toegang tot je telefoon wilt geven. Ingeschakeld heb je een aparte omgeving waarin jij bepaalt wat mag. Zo geef je bijvoorbeeld toegang tot bepaalde games en apps. Het is nog net geen multi-user omgeving, maar het heeft er wel veel van weg.

Telefoonboek

Op dit gebied is er weinig veranderd, je kunt nog steeds contacten toevoegen en via alle aangemelde sociale netwerken volgen. Nieuw is echter de groepen en kamers. Groepen zijn een verzameling van contacten zodat je bijvoorbeeld een groepsbericht kunt versturen.

Kamers lijken daar op maar gaan een stukje verder. Hier kun je naast berichtjes ook foto's, agendapunten of notities delen. Deelnemers hoeven niet perse over een nieuwe Windows Phone 8 te beschikken, een iPhone of ouder Windows Phone 7.x volstaat ook.

Messaging

Ook het versturen van berichten is vrijwel ongewijzigd. Er zijn hooguit enkele instellingen en emoticons bijgekomen. Gebruikers met een Gmail-account die na 30 januari 2013 een Windows Phone 8 instellen zullen echter merken dat de Exchange ActiveSync-ondersteuning niet meer werkt. Je wordt vanaf dan gedwongen om gebruik te maken van IMAP dat geen push ondersteund. Het synchroniseren van agenda en notities wordt helemaal niet meer mogelijk.

Microsoft raadt Outlook.com aan, maar voor velen zal dat geen optie zijn. Inmiddels heeft Microsoft aangekondigd dat er een update zal komen met ondersteuning voor Card- en CalDAV, echter kan deze update nog zeker een half jaar duren.

Connectivity

Ook de Lumia 920 beschikt over NFC. Microsoft heeft er in plaats van NFC gelijk een bruikbare applicatie voor gemaakt genaamd 'tikken & verzenden'. Door het toestel tegen een andere Windows Phone met NFC te houden kun je foto's, websites en contacten via Bluetooth delen.

Samen met Windows Phone 8 werd ook Data Sense aangekondigd. Een handig hulpmiddel om je dataverbruik mee in de gaten te houden en zelfs te verminderen. Om een lang verhaal kort te houden, dat werkt niet op Nederlandse modellen. Nokia heeft wel de Xpress Browser voor je in de Store staan waarmee je gecomprimeerd websites kunt binnenhalen, vergelijkbaar met Opera Mini. Hierdoor kun je met minder data toch op het internet surfen.

De Nokia Lumia 920 is één van de weinig telefoons die vandaag de dag verkrijgbaar met 4G-ondersteuning (band 1, 3, 7, 8 en 20). Juist door deze relatief brede bandondersteuning is de kans groot dat de Lumia 920 straks door alle operators wordt ondersteund. Misschien vandaag nog niet, maar later of volgend jaar wel. Door nu voor een Lumia 920 te kiezen ben je alvast klaar voor de toekomst.

Nokia lijkt enkele apps toe te hebben gevoegd waarmee je mobiel internet instellingen (toegangspunt) kunt bewerken. Ook netwerkinstellingen (netwerk+) dat toegang geeft het in de wacht zetten van oproepen lijken geen standaard Windows Phone 8 instellingen.

Camera

Veruit het belangrijkste onderdeel van de Lumia 920 is z'n camera. Nokia wist begin 2012 iedereen te verrassen met de 808 PureView met z'n immense 41 megapixel sensor. Nokia deed weinig moeite te verhullen dat de PureView-techniek ook naar Windows Phone zou komen, en de Lumia 920 is de eerste in hopelijk een lange reeks. De cameraresolutie is weliswaar teruggeschroefd van 41 naar 8,7 megapixel en dat doet vermoeden dat zo de kwaliteit niet zo goed is als van de 808 PureView. Bovendien liep de geloofwaardigheid van Nokia een deuk op toen bleek dat de promofilmpjes die de camerakwaliteit moesten benadrukken in scène waren gezet. Nog skeptischer werden we toen na de introductie in september van 2012 door Nokia geen uitgebreide hands-on werd toegestaan. Hield Nokia iets achter?

Toen eenmaal de eerste nachtopnames binnen kwamen was al die twijfel snel verdwenen. In situaties met weinig licht schiet de Lumia 920 namelijk nog steeds prima's foto's met voor een mobiele telefoon ongekende scherpte die we voorheen alleen zagen bij duurdere point-and-shoot-cameras. We overdrijven niet als we zeggen dat de Nokia Lumia 920 een nieuw tijdperk opent voor cameraphones en de verdere verdrukking zal zijn van point-and-shoot-cameras.

Night test Lumia 920 and Galaxy S3

Bovendien is de interface lekker eenvoudig met relatief weinig instellingen. De Lumia 920 doet al het werk voor je. Schieten we bijvoorbeeld 's nachts een foto dan krijgen we meteen een goede foto. Bij de Samsung Galaxy S III moeten we eerst de nachtmodus forceren willen we acceptabele foto's krijgen. Bij de automatische modus moet je niet zijn. En juist die eenvoud is in combinatie met de kwaliteit van de foto's een enorm pluspunt van de Lumia 920. Wel zijn de kleuren van overdag geschoten foto's erg warm en daardoor niet erg natuurgetrouw. We beschikten zelfs al over de Portico-update die de kwaliteit van foto's in daglicht enorm moet verbeteren. In een vergelijking tussen de Galaxy S3, Lumia 920 en Nokia N8 lijkt de Galaxy S3 dan ook verrassend als winnaar uit de bus te komen. Toch maken we met de Lumia 920 overall en in alle verschillende lichtomstandigheden mooiere foto's.

Galaxys3 lumia920 nokian8
Klik voor groot

De enorme lichtgevoeligheid werkt trouwens ook bij het schieten van video. Dat doe je in maximaal Full HD (1920 bij 1080 pixels) en bovendien is er beeldstabilisatie. Nokia past een handig trucje toe, het heeft de cameramodule namelijk bevestigd met veren. Die absorberen namelijk al een deel van onbedoelde bewegingen waardoor je een minder schokkerige video krijgt. Helpt dit? Ja dit helpt, enorm zelfs. Maar waarom zou je ons op ons woord geloven als we een demonstratie geven. We schoten hetzelfde filmpje met de Galaxy S III om een representatieve vergelijking te maken.

Vooral kleine bewegingen worden mooi weggewerkt. De grotere schokken, bijvoorbeeld als je loopt, blijf je uiteindelijk zien. Doe je wat meer moeite om het toestel stabiel te houden dan worden die er ook uit gefilterd. De oplettende gebruiker ziet trouwens dat de inzoom-knoppen zijn verdwenen. Je kunt overigens nog steeds inzoomen door de pinch-to-zoom beweging.

Nokia heeft trouwens ook nog enkele extra camerafuncties toegevoegd in de vorm van lenzen. Dit zijn kleine apps die in de camera-functie zijn geïntegreerd. Standaard aanwezig zijn Bing Vision, Panorama, Cinemagraph en Slimme opname. Noemenswaardig is Panorama waarmee je een aantal foto's tot één kunt maken. Dit geeft wat wisselende resultaten, belangrijk is om de aanwijzigingen op het scherm zeer nauwkeurig te volgen. Een andere is Cinemagraph waarmee je zelf animated GIFs kunt maken. Met slimme opname kun je uit een reeks foto's de mooiste kiezen. In de Windows Phone Store vind je nog veel meer lenzen van uiteenlopende aanbieders.

Foto's geschoten met de Nokia Lumia 920

Aanwezige programma's

Voordeel van Windows Phone is de nauwe integratie met Office. Het staat ook standaard op de Lumia 920. Word-documenten open je dan ook zonder eerst aparte programma's te hoeven downloaden. Zelfs bijlagen uit de mail komen er direct in terug. En het blijft niet bij bekijken alleen, je kunt documenten ook direct op je telefoon aanpassen. Bovendien is er integratie met Microsoft cloudservice SkyDrive. Naast Office is er OneNotes om notities in te maken.

Een andere nieuw app is portemonnee. Hier sla je coupons, creditcards en lidmaatschappen op. Mocht je eerder al je creditcardgegevens hebben ingevoerd op apps uit de Store te kopen dan staat die er ook tussen. Niet schrikken dus. Apps kunnen toegang vragen aan portemonnee om aankopen te mogen doen. Het idee is dat je creditcard gegevens niet onnodig vaak hoeft in te voeren. Wij vinden het vooral eng, maar misschien moeten we er gewoon nog even aan wennen.

Games

Standaard staat Angry Birds Roost op de Lumia 920, net als bij de Lumia 820 het geval was. Het gaat niet om het spel, maar om een promotionele app met onder andere video's en beltonen. Spelletjes vind je als vanouds in de Games hub. Koppel je Xbox Live-account en maak je eigen avatar en synchroniseer scores tussen je Windows Phone en Xbox.

Heb je thuis een Xbox? Download dan SmartGlass om je Windows Phone als extensie van je Xbox te gebruiken. Als tweede scherm bijvoorbeeld. Eigenlijk hoort gamen op je mobiel zo te zijn, daar kunnen Sony en Apple nog wat van leren.

Extra's

Nokia-eigenaren krijgen gratis en voor niets de beschikking over een prima navigatiesysteem; Drive+ Beta. Ondanks de beta-toevoeging is het één van de beste navigatiesystemen op de markt en nog gratis ook. Binnenkort zal de app trouwens ook naar Windows Phone 8 telefoons van de concurrentie komen en dus niet meer exclusief voor Nokia-telefoons zijn. Dit is wel een nadeel voor Nokia, maar daarentegen weer een voordeel voor het Windows Phone-platform.

Iets wat we voorlopig niet terug zullen zien op niet-Nokia's met Windows Phones is Nokia Music. Het is een wat eigenaardige app die zich lastig laat samenvatten in één woord. Het is een muziekspeler, Spotify en Last.fm-kloon, concertagenda en muziekwinkel in één. Ook deze krijg je helemaal gratis! En dat betekent gratis muziek luisteren, zoveel je wilt, waar je wilt. Je kunt bepaalde lijsten namelijk downloaden voor offline gebruik. Ideaal voor de muziekliefhebber, en wees nou eerlijk: wie is dat niet?

Conclusie

Nokia maakt maximaal gebruik van de mogelijkheden van het nieuwe Windows Phone 8. Het past de maximale schermresolutie van 1280 x 768 pixels toe, plaats een dualcore 1,5 GHz processor, plaatst een 8,7 megapixel camera met de revolutionaire PureView-techniek en voegt daaraan zelfs draadloos opladen aan toe. Nokia heeft alle registers opengetrokken en heeft die extra stap gemaakt.

De vraag is dus niet zozeer of het allemaal genoeg is. Nokia heeft namelijk het maximale gedaan. Het is alleen dat Windows Phone 'anders' dan andere telefoons. De bediening, het uiterlijk, het hoe en wat. En de vraag is of mensen op dit moment wel iets anders willen. Wij smullen ervan, maar niet iedereen zit er op te wachten. Die zijn eindelijk bekend en vertrouwd met de werking van de iPhone en Android. Het zal tijd kosten wil Windows Phone opvallen en als alternatief gezien worden. Natuurlijk laat Windows Phone momenteel indrukwekkende groeicijfers zien, maar in absolute verkoopaantallen valt het allemaal nog wat tegen.

Terug naar de Lumia 920. Het is hét topmodel van dit moment onder Windows Phone 8, zonder twijfel. Niet alleen dat, hij kan het ook prima opnemen tegen topmodellen van de concurrentie. Op veel vlakken is de 920 zelfs beter, de camera bijvoorbeeld waarmee Nokia echt aan het pionieren is. En er is ook genoeg innovatie zoals de gevoeligheid van het touchscreen en het draadloos opladen. En wie Windows Phone 8 probeert raakt er snel verliefd op. Ben je alleen bereidt je huidige oude vertrouwde relatie ervoor op te zeggen?


Vermelde toestellen