Motorola new Moto G LTE review
Saai en degelijk de concurrentie aan
In 2013 probeerde Motorola weer voet aan de grond te krijgen op de Europese smartphonemarkt en kwam daarvoor met de Moto G. Die kreeg later een broertje met 4G-ondersteuning en inmiddels is daarvan de tweede generatie verkrijgbaar.
De eerste Moto G viel op door zijn combinatie van goede specificaties en vriendelijk prijskaartje. Die lijn wil de new Moto G LTE voortzetten en beschikt daarvoor over een 5 inch scherm met HD-resolutie, een Qualcomm Snapdragon 400-processor met vier cores op 1,2 GHz, 8 megapixel camera, 1 GB aan werkgeheugen en een geheugenkaartslot. Tevens zitten er nu stereospeakers aan de voorkant.
Afhankelijk van je specifieke eisen heb je voor rond de 200 euro een behoorlijk ruime keuze aan smartphones. Binnen het Android-segment is bijvoorbeeld de LG Spirit 4G een interessante optie, maar ook de Honor 4X en HTC Desire 620 dingen naar de gunst van de consument. Voor een toestel dat op Windows draait is de Microsoft Lumia 640 LTE het overwegen waard.
Plus- en minpunten Motorola new Moto G LTE
- Uithoudingsvermogen
- Beeldscherm
- Saai, plastic uiterlijk
Wat zit er bij het toestel?
De new Moto G LTE komt net als de andere telefoons die we testen in een mooi compact doosje. Maar eigenlijk had het toestel net zo goed in een stevige envelop verzonden kunnen worden, want behalve het toestel zit er alleen een witte microUSB-kabel, snelstartgids en boekje met veiligheidsinstructies in het doosje. Uit een nadere inspectie van de tekst op het doosje blijkt inderdaad dat de stekker voor het stopcontact los verkrijgbaar is. Hoewel vrijwel iedereen tegenwoordig wel één of meerdere telefoonladers en koptelefoons in huis heeft, maakt Motorola hiermee toch geen beste beurt wat ons betreft.
Uiterlijk
Het identificeren van het juiste Motorola-toestel is het voor het ongetrainde oog geen gemakkelijke opgave. Behalve het kleine verschil in naamgeving zijn ook de uiterlijke verschillen niet erg groot. Deze Moto G (2015) heeft veel weg van de eerste generatie Moto E maar lijkt aan de achterkant ook sterk op de eerste Moto X en natuurlijk zijn eigen voorganger. Bovendien heeft de new Moto E hetzelfde schermformaat als de oude Moto G. Bent u er nog?
Het uiterlijk van de new Moto G LTE is aan de saaie kant maar dat gaat niet ten koste van de effectiviteit van het design. Alle zijkanten van het toestel lopen een beetje schuin af waardoor de achterkant een fractie groter is dan de voorkant. De zijkanten worden half bedekt door een glimmende plastic rand en half door de backcover. Rondom het toestel zitten rechts de knoppen, onderaan de microUSB-aansluiting en bovenop de headset-aansluiting. De new Moto G met 4G-ondersteuning is alleen verkrijgbaar met een zwarte voorkant. Ons testtoestel had een matzwarte backcover met een rubberachtige laag erop die vrij gevoelig was voor vlekken.
De voorkant van het toestel is volledig van glas met uitzondering van twee metalen ribbels in de sleuven voor de luidsprekers. Deze sleuven zijn behoorlijke vergaarbakken van stof en ook aan de bovenkant tussen het glas en de rand van het toestel zit een kier waar kruimels en stof in gaan zitten. Tussen de bovenste luidspreker en de selfiecamera zit een wit notificatielampje.
De achterkant heeft een ergonomische bolling en de cameralens ligt daarin een klein beetje verzonken. De backcover kan vanuit de microUSB-aansluiting met gepast geweld verwijderd worden. Dit is nodig om de SIM en eventueel een microSD-kaartje te plaatsen. De batterij kan niet verwisseld worden. De new Moto G LTE ziet er door zijn dikte een beetje lomp uit maar ligt na enige gewenning prettig in de hand. Alleen de enigszins scherpe rand aan de onderkant is niet altijd fijn bij het steunen op je pink. Het zou fijn zijn geweest als deze rand net als de bovenkant mooi was afgerond.
Uithoudingsvermogen
De new Moto G LTE heeft een iets grotere batterij dan zijn broertje zonder 4G-ondersteuning, namelijk 2.390 mAh ten opzichte van 2.070 mAh. Nou kan 4G iets meer energie gebruiken maar deze extra inhoud komt toch vooral het uithoudingsvermogen ten goede. Tot 36 uur op één acculading kwamen wij vrijwel moeiteloos. Of je twee dagen vol kan maken hangt af van je gebruikspatroon. Wij hadden twee e-mailaccounts ingesteld en maken op een doorsnee dag verder vooral gebruik van WhatsApp, social media, nieuws-apps en plegen af en toe een telefoontje.
Met de komst van Lollipop heeft Android ook een accubesparingsfunctie gekregen. Deze kun je handmatig inschakelen of automatisch bij 15 of 5 procent resterend accupercentage. Dit beperkt de prestaties van het toestel, de trilfunctie en de meeste achtergrondgegevens en is te vinden door in het accuoverzicht op de drie stipjes rechts bovenin beeld te drukken. Moet het toestel dan eenmaal aan de lader dan geeft hij aan hoe lang het nog duurt voor hij vol is.
Belkwaliteit
De telefoontoepassing is in Android 5.0 wederom gewijzigd en verder verbeterd. Bovenin staat een zoekbalk om op naam of telefoonnummer te zoeken. Vreemd genoeg kan hiermee op de new Moto G LTE niet naar bedrijven in de buurt gezocht worden, zoals dat wel kan op een Nexus. Overigens kan een contact ook worden gevonden met behulp van smartdial op het numerieke toetsenbord via de ronde knop onderin beeld. Onder de zoekbalk staat het laatst gebelde contact en vervolgens drie titels van verschillende tabbladen. De standaardtab is de snelkeuze met favorieten en meest gebruikte contacten.
De interface is overzichtelijk en daarmee snel in gebruik. Binnenkomende oproepen kunnen geweigerd worden door één van vier eerder ingestelde SMS-berichten. De oorluidspreker kan hard genoeg maar klinkt in sommige gevallen een beetje hol of juist schel. Vooral dat eerste is ook het geval voor de stereospeakers.
Beeldscherm
Ten opzichte van de eerste generatie Moto G is de schermdiagonaal gegroeid van 4,5 naar 5 inch. De resolutie is daarbij wel gelijk gebleven op 1.280 x 720 pixels. Daardoor hoeft de processor die qua kracht gelijk is gebleven ook niet meer pixels aan te sturen. Bovendien is de techniek veranderd van AMOLED naar TFT. Erg storend is het niet dat de pixeldichtheid is afgenomen. Alleen sommige icoontjes van apps zijn minder scherp. Ondanks dat er dus geen sprake is van AMOLED worden kleuren wel mooi warm weergegeven. De reikwijdte van de schermhelderheid is vooral voor de lagere intensiteit erg groot. Overdag heb je daar weinig aan maar 's avonds bij de laatste keer Facebook checken in bed is het wel fijn. In fel zonlicht is de leesbaarheid ook nog naar behoren.
Motorola heeft een zogenaamde ‘reactief scherm' modus ingebouwd in Android. Hierdoor licht het scherm kort op bij het binnenkomen van een nieuwe notificatie om deze in zwart-wit op een zwarte achtergrond te vertonen.
Menu
Motorola kiest er als één van de weinige fabrikanten voor om de interface van Android op al haar toestellen grotendeels ongemoeid te laten. Dit zorgt ervoor dat updates snel uitgerold kunnen worden. De new Moto G LTE draait op Android 5.0.2. Inmiddels is 5.1 ook al uitgebracht maar het toestel zit hiermee al wel bij de 10% van alle Android-telefoons wereldwijd die over Android 5.0 Lollipop beschikt.
Met Android 5.0 werd Material Design geïntroduceerd. Dit is Google's nieuwe designstijl en het schrijft voor hoe animaties, kleuren, lettertypes en app-onderdelen eruit moeten zien. De nadruk werd daarbij gelegd op een ‘plattere' interface en logischere animaties die Android meer tot één geheel moesten maken doordat apps beter op elkaar aansluiten.
Er zijn nog steeds maximaal vijf startschermen beschikbaar maar nu is niet meer de middelste maar de meeste linkse het beginscherm. Nog een slag naar links daar weer naast vinden we Google Now met op losse kaartjes tal van updates die voor jou van belang kunnen zijn. Het applicatiemenu heeft een witte achtergrond gekregen en icoontjes worden in een raster van vier bij vijf getoond.
Het scherm met snelkoppelingen naar instellingen zoals WiFi en Bluetooth, maar ook een zaklamp, zit nu niet meer achter het notificatievenster maar erboven. Dat houdt in dat notificaties nog steeds tevoorschijn komen door de statusbalk naar beneden te slepen maar om bij de instellingen te komen moet je deze beweging nogmaals herhalen. Op het vergrendelscherm worden nu ook notificaties getoond. Deze kun je wegvegen of de bijbehorende app direct openen door er twee keer op te tikken.
De new Moto G LTE is niet razendsnel met het openen van toepassingen maar alles gaat over het algemeen wel vlot en de interface draait soepel. Alleen het multitaskvenster laat meestal even op zich wachten.
Telefoonboek
Ondanks dat er een tabblad voor contacten in de telefoonapplicatie staat is er ook nog een aparte contactentoepassing. Hier staan natuurlijk je Google-contacten in maar ook contacten van de SIM, andere e-mailaccounts en apps als Twitter of Linkedin kunnen binnengehaald worden. In standaard Android is het niet mogelijk om je telefoonboek te synchroniseren met Facebook. Daarvoor zal je een aparte app moeten downloaden. De contactentoepassing heeft ook een tabblad voor je favorieten. In de instellingen kunnen de zichtbare contacten, accounts en de indeling van de lijst worden aangepast.
Messaging
Voor SMS en MMS kun je gebruik maken van berichten of Hangouts. Je voorkeur kun je aangeven in het instellingenmenu. Inmiddels heeft Google ook een nieuwe Messenger applicatie ontwikkeld die meer past bij Android 5.0 dan de behoorlijk verouderde berichtenapp, maar deze moet nog handmatig gedownload worden uit de Play Store.
Er staat weliswaar nog een apart icoontje in het menu voor een andere e-mailtoepassing dan Gmail maar deze geeft na openen direct aan dat je nu in Gmail ook andere accounts dan die van Google kunt gebruiken. Verschillende accounts kunnen daardoor ook in een gecombineerd postvak worden weergegeven. Wanneer je berichten in dezelfde mailwisseling gegroepeerd wil weergeven dan moet je dat in de instellingen aanzetten.
Met de komst van Android 5.0 is ook het toetsenbord vernieuwd en het functioneert, wat ons betreft, uitermate goed. Al is het wel handig om in het begin even de instellingen door te lopen. Bijvoorbeeld om een tweede invoertaal in te stellen. Ook voor het invoeren door van letter naar letter te slepen kunnen een aantal opties aangepast worden. Aan de indeling van het toetsenbord kan niet veel veranderd worden maar eigenlijk zit alles op de juiste plek.
Connectivity
Behalve de toegevoegde ondersteuning voor 4G kan de new Moto G LTE natuurlijk ook verbinding maken via WiFi en Bluetooth. Alles werkt naar behoren en als we de mogelijkheid tot tethering ook nog even noemen dan hebben we alle verbindingsopties gehad.
Bij Android hoort Chrome en dat is dan ook de enige internetbrowser op de new Moto G LTE. Chrome heeft een strakke interface waarmee pagina's in meerdere tabbladen geopend kunnen worden en in fullscreen getoond. De browser kan via je Google-account je bladwijzers van Chrome op de PC binnenhalen maar ook je zoekgeschiedenis in een andere browser synchroniseren.
Camera
Bij de eerste Moto G was de camera een zwakke plek en dus is deze op de new Moto G LTE gegroeid naar een 8.0 megapixel exemplaar met autofocus. De camera is eigenlijk de enige applicatie waar Motorola ervoor gekozen heeft om de standaardtoepassing te vervangen door een eigen applicatie. Dat heeft met name gevolgen voor de interface. Zo is er geen aparte knop om een foto te nemen.
Bij de eerste keer gebruiken van de camera volgt een korte wizard om de werking ervan uit te leggen. Zo kom je erachter hoe je dan wel een foto kunt nemen, hoe je kunt zoomen en dat vanaf de linkerkant een draaischijf in beeld gesleept kan worden voor de instellingen. De instellingsmogelijkheden zijn beperkt maar de meest noodzakelijke opties zijn voorhanden. Je kunt HDR, flitser, focus/belichting-setup, video SloMo, panorama, timer, locatie, opslaggeheugen, resolutie en sluitergeluid aanpassen.
Met behulp van wat zonlicht maakt de new Moto G LTE heel behoorlijke foto's met mooie kleuren en voldoende details. Is de zon weg dan zijn details en contrast nog steeds goed verzorgd maar valt het beeld een stuk donkerder uit. Omdat je de instellingen nauwelijks kunt aanpassen is hier weinig aan te doen. De flitser is niet erg fel maar geeft daardoor op de korte afstand wel een gelijkmatige belichting in het midden met wat vignetvorming aan de buitenrand. Behalve het enigszins omslachtige Foto's van Google levert Motorola gelukkig ook een andere galerij-app mee. Deze geeft beeldmateriaal een stuk overzichtelijker weer.
Klik hierboven voor nog meer voorbeeldfoto's van de Motorola new Moto G LTE (2015)
Aanwezige programma's
De resterende apps die op de new Moto G LTE staan geïnstalleerd zijn agenda, alert, assist, calculator, documenten, downloads, FM-radio, foto's, galerij, Google, Google Drive, Google+, help, klok, Maps, migreren, Play boeken/films/games/kiosk/music, Translate en YouTube.
Behalve een andere camera en galerij voegt Motorola ook alert, assist, help en migreren toe aan het standaardpakket. De eerste is een app voor het delen van je locatie met familie en vrienden in geval van nood. Assist kan automatisch instellingen aanpassen wanneer je slaapt, autorijdt, in vergadering of thuis bent. Help mag voor zich spreken en migreren maakt het mogelijk om foto's, video's, SMS-berichten, oproepgeschiedenis en SIM-contacten van je oude telefoon over te zetten op je nieuwe aanwinst.
Conclusie
Zowel de binnenkant als de buitenkant van de new Moto G LTE kent weinig poespas. Het enigszins saaie uiterlijk met veel plastic wekt misschien niet al te hoge verwachtingen maar het toestel kent eigenlijk geen hinderlijke tekortkomingen. Met een verbeterde batterij, beeldscherm, camera en stereospeakers aan de voorzijde is de new Moto G LTE duidelijk een stap vooruit ten opzichte van de eerste generatie. Vooral het uithoudingsvermogen en beeldscherm zijn punten waarop hij goed scoort.
Android zoals Google het heeft bedacht en vormgegeven biedt inmiddels een mooie en volwassen interface die eigenlijk geen opsmuk van telefoonfabrikanten zelf meer nodig heeft. Dat heeft Motorola goed begrepen en ze voegen alleen een aantal behulpzame apps toe. Bovendien draait Android zonder toevoegingen mooi soepel op de hardware van de new Moto G LTE.