Motorola Moto X Force review

Onbreekbaar met niet zo standaard Android

· 1 reactie


Motorola Moto X Force review

Al ontelbare keren het scherm van je telefoon moeten laten repareren? Dan heeft Motorola nu een toestel dat bij uitstek voor jou geschikt is.

Na één type Moto X in 2013 en 2014 heeft Motorola er in 2015 maar liefst drie uitgebracht. Daarvan is de Moto X Force op moment van schrijven de laatste en qua hardware de meest krachtige. Hiermee lijkt hij daarmee het beste dat Motorola momenteel te bieden heeft. Zo beschikt de Moto X Force over een beeldscherm met Quad HD-resolutie, octacore-processor, 21 megapixel camera, 32 GB geheugen met plek voor een microSD-kaartje en een forse batterij.

Met de Force wil Motorola een einde maken aan gebarsten en kapotte beeldschermen op je smartphone. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je telefoon kan zomaar bij een val verkeerd terecht komen waarna je het scherm moet laten vervangen of een nieuw toestel moet aanschaffen. Door een nieuwe techniek voor het scherm zou dit op de Moto X Force niet meer moeten gebeuren.

Inhoud van de doos
Snellader
Handleiding

De Force zat bij zijn lancering al in een behoorlijk hoge prijsklasse en als je nu kijkt naar de concurrentie dan is dat nog steeds zo. Zo is de LG V10, een andere smartphone waarbij extra aandacht is besteed aan de degelijkheid, na een zelfde introductieprijs van 700 euro inmiddels gezakt onder de 500 euro. Mocht het je vooral te doen zijn om puur Android dan moet je natuurlijk de Nexus 6P en 5X overwegen. Deze zijn allebei goedkoper dan de Moto X Force. Datzelfde geldt voor de Moto X Style en Play. Al verschillen die laatste drie aanzienlijk op bepaalde aspecten van de hardware.

7,5 / 10

Plus- en minpunten Motorola Moto X Force

  • Uithoudingsvermogen
  • Beeldscherm
  • Lomp uiterlijk
  • Aanpassingen Android
  • Interface camera
  • Prijs

Ontwerp

De Moto X Force is alleen in het zwart verkrijgbaar en deze kleur zien we terug aan de voor- en achterkant. Rondom is het toestel voorzien van een metalen frame met aan de rechterkant daarin enigszins verzonken de aan/uit- en volumeknoppen. Aan de bovenkant van het toestel zit de headsetpoort en een lade met ruimte voor de SIM en een tweede SIM-kaart of een microSD-kaart. Onderop vinden we een microUSB-poort. Bovenop het metalen frame zit een plastic rand met daarin een glasplaat die de hele voorkant van het toestel bedekt. Dit is in tegenstelling tot de meeste andere high-end smartphones geen Gorilla Glass maar het door Motorola ontwikkelde ShatterShield. Motorola garandeert dat dit tot vier jaar na aankoop niet kapot zal gaan. Dit neemt niet weg dat het wel kan krassen. Iets dat bij ons ook gebeurde.

Motorola Moto X Force voorkant
ShatterShield glas bestaande uit 5 lagen
Selfie flitser
Hoge resolutie Quad HD-scherm van 5,4 inch groot

Onder het scherm zitten twee sleuven in het glas met elk een rastertje. De linker is blijkbaar voor de microfoon want alleen de rechter herbergt een luidspreker. Dit is niet echt een mooie oplossing en we hadden liever gezien dat Motorola hier eenzelfde soort vormgeving had toegepast als voor de oorluidspreker boven het scherm. Zoals we dat ook zagen op de meeste andere Motorola-toestellen zit in de sleuf boven het scherm dus een metalen richel met daarnaast een aantal sensoren en uiterst rechts en links de selfiecamera en een LED-flitser.

De ruimte voor het 5,4 inch beeldscherm zit hem niet zozeer in de lengte maar meer in de breedte van het toestel. Aangezien de randen naast het scherm vrij breed zijn, is ook het toestel zelf wat aan de brede kant. Dat maakt het lastiger om hem met één hand klemvast te houden. De screen-to-body ratio is bovendien minder dan 70%.

Motorola Moto X Force achterkant
Waterafstotende nano-coating
Stevige batterij van 3.760 mAh groot
21 megapixel camera met twee-tonige LED-flitser

De achterkant van de Force is plat en loopt naar de zijkanten toe schuin af. In het midden zit het voor Motorola kenmerkende metalen plaatje dat een klein beetje uitsteekt. Hierin zit een rond kuiltje met het Motorola-logo en daarboven een two-tone LED-flitser en de camera. Motorola heeft er een gewoonte van gemaakt om de achterkant van haar toestellen te bekleden met ongebruikelijke materialen. Zo zagen we op eerdere Moto X toestellen leer, hout en bamboe. De achterkant van de Moto X Force is bekleed met een geweven kunststof materiaal dat wel iets weg heeft van kevlar. Dit ziet er bijzonder uitziet, voelt prettig aan en is ongevoelig voor vieze of zweterige handen. Alleen biedt het geen enkele grip en dat is juist bij een wat groter en zwaarder toestel als de Moto X Force wel belangrijk.

De Force is de dunste van de drie Moto X-toestellen maar met een dikte van bijna één centimeter nog altijd niet echt slank. Zijn gewicht is stevig maar niet bovengemiddeld. Echt een toonbeeld van schoonheid zouden wij de Moto X Force niet willen noemen. Het is toch een beetje grof en lomp ontwerp.

Prestaties

De batterij van de Moto X Force heeft een capaciteit van 3760 mAh en in combinatie met het AMOLED-scherm verwachtten wij dan ook een robuust uithoudingsvermogen. Met een scherm aan-tijd van vijf uur konden wij een gebruikstijd van 48 uur volmaken. Wanneer een scherm aan-tijd van zes uur nodig is zal hij het ook nog ongeveer 1,5 dag volhouden. Aangezien Motorola een gebruikstijd van 30 uur belooft is dit zeker ruimschoots naar behoren. Met behulp van de snellader is de batterij in ruim 1,5 uur weer vol.

De gebruikstijd wordt mede bereikt doordat in Android 6.0 de zogenaamde ‘Doze'-functie zit. Deze zorgt ervoor dat het toestel in een slaapstand gaat wanneer hij enige tijd ongebruikt stilligt. Hierdoor kunnen notificaties iets later binnenkomen maar het verbruik zakt ook naar een paar procent gespreid over een flink aantal uren. Verder is er nog een accubesparingsfunctie die automatisch kan inschakelen bij 5 of 15 procent resterende acculading. Dit beperkt de prestaties van het toestel, trilstand, locatieservices en de meeste achtergrondgegevens.

Aangezien de Moto X Force een toestel uit 2015 is, wordt hij nog aangedreven door de Snapdragon 810-processor van Qualcomm. Deze stond vanwege oververhitting lang bekend als een zorgenkindje maar heeft zich inmiddels ook bewezen als een sterke krachtbron. In combinatie met 3 GB werkgeheugen staat de Force zeker zijn mannetje.

Scherm

In tegenstelling tot de Moto X Style en Play is de Force uitgerust met een AMOLED-beeldscherm. Met zijn resolutie van 2560 × 1440 pixels levert dit een erg gedetailleerd en levendig beeld op. Kleuren zijn een stuk dieper dan op een regulier LCD-scherm. Wanneer de Moto X Force naast een ander toestel gehouden wordt dan kan het scherm wel wat gelig overkomen maar normaal gesproken heb je hier niet echt last van. Bij puur Android is het niet mogelijk om aanpassingen te doen aan het beeld. Wel zit er onder Toegankelijkheid een optie waar je kleuren kunt corrigeren voor mensen die aan een specifieke vorm van kleurenblindheid leiden.

De helderheid voor AMOLED-schermen van Motorola staat vaak nogal donker afgesteld en ook op de Moto X Force is dat het geval. Dit is natuurlijk voordelig voor het uithoudingsvermogen maar wij gaven er de voorkeur aan om de helderheid op 40 à 50 procent in te stellen met adaptieve helderheid aan. Tegelijkertijd dimt deze adaptieve stand het scherm dan weer niet tot het minimum wanneer het om je heen helemaal donker is.

Hardware

Motorola heeft op moment van schrijven nog geen toestellen met vingerafdrukscanner uitgebracht en dus moet ook de Force het zonder die techniek doen. Voor een hedendaags vlaggenschip begint dat zo langzamerhand wel een beetje een tekortkoming te worden. Al zou een vingerafdrukscanner ook kunnen conflicteren met de werking van Moto Display. Toch wijzen geruchten erop dat we later dit jaar wel vingerafdrukscanners gaan zien in nieuwe toestellen van Motorola.

Waterdichtheid is geen superkracht van de Force maar door een waterafstotende coating zou hij ook op dit vlak tegen een ongelukje bestand moeten zijn. In Nederland is de Force alleen verkrijgbaar met 32 GB opslaggeheugen. Daarvan is ruim 24 GB voor de gebruiker beschikbaar als intern geheugen.

Software

De toestellen van Motorola draaien op een grotendeels standaardversie van Android. Dit juichen wij toe want behalve dat het er goed uitziet zorgt het er ook voor dat toestellen relatief snel geüpdatet kunnen worden. Een ander belangrijk voordeel is dat je geen dubbele apps met dezelfde functionaliteit op het toestel hebt staan. De Moto X Force werd gelanceerd met Android 5.1 maar draait inmiddels op Android 6.0.

Ook op de Moto X Force heb je maximaal vijf startschermen ter beschikking waarvan de meest linkse het beginscherm is. Door nog een keer naar links te vegen verschijnt Google Now met op losse kaartjes tal van updates die voor jou van belang kunnen zijn. Een andere manier om Google Now te openen is de hometoets even ingedrukt houden. Het applicatiemenu is een aaneengesloten lijst waar verticaal doorheen gescrold kan worden. Helemaal bovenaan is tevens een zoekbalk te vinden met daaronder een regel voor de vier meest gebruikte apps. Deze regel kan in de Google-instellingen ook uitgezet worden. Het scherm met snelkoppelingen naar instellingen zoals WiFi en Bluetooth, maar ook een zaklamp, zit boven het notificatievenster. Dat houdt in dat notificaties tevoorschijn komen door de statusbalk naar beneden te slepen maar om bij de instellingen te komen moet je deze beweging nogmaals herhalen of met twee vingers tegelijk naar beneden vegen. Op het vergrendelscherm worden ook notificaties getoond. Deze kun je wegvegen of de bijbehorende app direct openen door er twee keer op te tikken. Verder kan vanuit het vergrendelscherm snel een gesproken zoekopdracht of de camera geopend worden.

Toch zijn er, helaas, ook verschillen ten opzichte van puur Android te bespeuren. Zo staat het niveau van de beveiligingspatch nog op 1 december (ruim 5 maanden na het schrijven van deze review) terwijl een Nexus-toestel maandelijks wordt bijgewerkt. Het is niet duidelijk wanneer of hoe vaak Motorola updates zal doorvoeren. In de software komt de QHD-resolutie van het scherm ook niet echt tot zijn recht. Veel van de interface ziet er een beetje opgeblazen uit. De rastergrootte op het startscherm is 4x4 terwijl dit op de Nexus 5X met zijn kleinere scherm 5x5 is. In apps als de Play Store of Gmail is ook relatief weinig content in beeld te zien. Dit is enigszins te verhelpen door de lettergrootte in de instellingen voor weergave naar klein te zetten maar echt bevredigend is het niet.

Gmail is momenteel de enige e-mailtoepassing op de Force. Dat komt doordat Gmail behalve met je Google-account ook met andere e-mailaccounts kan synchroniseren. Zoals Yahoo, Outlook of Exchange. Mail van verschillende accounts kan in een gecombineerd postvak worden weergegeven. Net als bij Gmail kunnen berichten van POP3-, IMAP- en Exchange-accounts gegroepeerd als gesprek weergegeven worden.

De app voor SMS en MMS is de oude berichtenapplicatie en niet de nieuwe Messenger-app. Deze kan wel geïnstalleerd worden maar de oude kan niet worden uitgeschakeld. De calculator is onlangs van een update voorzien door Google maar deze kan niet op de Moto X Force worden doorgevoerd. In plaats daarvan wordt de app los geïnstalleerd. Ook de telefoon- en contacten-app staan tegenwoordig los in de Play Store. Deze kunnen weliswaar geïnstalleerd worden maar ze werken niet of onvolledig.

Dit lijken misschien futiele details en het kan zijn dat wij er overdreven gevoelig voor zijn maar het is goed om te weten dat Android op de Moto X Force dus niet zo standaard is als het op het eerste gezicht lijkt. De Force werkt er niet minder goed door maar het mooie van bijvoorbeeld de losse apps in de Play Store is juist dat je ze eenvoudig kan updaten. Hier staat dan weer tegenover dat Motorola ook zelf nog wat functionaliteit toevoegt.

De mooiste hiervan is met afstand Moto Display. Dit is te vinden in de Moto-app en laat in het wit de tijd en notificaties op het scherm zien wanneer ze binnenkomen of wanneer je je hand naar het toestel beweegt terwijl het scherm is uitgeschakeld. Omdat op een AMOLED-scherm de zwarte delen niet op hoeven te lichten kost dit maar weinig energie. Vanuit de notificatie kan de bijbehorende app direct worden geopend zonder eerst het scherm in te schakelen. Verder kan het toestel met bewegingen en spraak worden aangestuurd om bepaalde acties uit te voeren of toepassingen te openen. Helaas wordt Moto Voice niet ondersteund in het Nederlands. Sterker nog, als je er gebruik van wilt maken dan zul je de systeemtaal moeten aanpassen in bijvoorbeeld Engels.

Daarnaast staan Connect en Help op het toestel geïnstalleerd. De tweede zal voor zich spreken en met de eerste kun je een accessoire via Bluetooth koppelen met je Moto X Force. Helaas werkt dit alleen voor specifieke Motorola-accessoires als headsets en de Moto 360-smartwatch.

Camera

De camera's van Motorola hadden geen goede reputatie maar met de komst van de Moto X Style kwam daar enigszins verandering in. De Force is uitgerust met dezelfde 21 megapixel camera als de Style. Optische beeldstabilisatie is nog altijd niet aanwezig.

De camera-app wordt op Motorola-toestellen verruild voor eentje van eigen makelij. Echt makkelijk of intuïtief in het gebruik is deze interface niet. Na het opstarten zijn maar twee knoppen in beeld zichtbaar. Eentje om te schakelen naar de selfiecamera en de andere om video op te nemen. Verder is in het midden van het zoekvenster een kader met een cirkel eromheen te zien. Door van linksbuiten het scherm naar binnen te vegen komt een draaischijf in beeld voor verschillende instellingsopties. Hier kunnen HDR, flitser, video- en fotogrootte, timer, panorama, locatie, sluitergeluid en snel vastleggen worden aangepast. Verder is in de rechter bovenhoek een vraagteken zichtbaar waarmee een korte uitleg gestart kan worden over de bediening van de camera.

De camera kan worden opgestart door met het toestel in je hand twee keer met je pols te draaien. Zo kan ook geschakeld worden naar de selfiecamera. Een foto nemen gebeurt door willekeurig ergens op het scherm te tikken. Wanneer je de focus wil veranderen dan moet je het kader verslepen. Nadat je het kader hebt aangetikt kan de belichting nog worden bijgesteld.

Wanneer je de bediening eenmaal onder de knie hebt dan kunnen er best aardige foto's genomen worden met de Force. Belichting en kleurweergave zijn goed verzorgd. Dit wordt nog geholpen door de automatisch HDR-modus. Bij minder omgevingslicht wordt er, zoals te verwachten, wel wat ruis zichtbaar. Ook is een foto dan duidelijk sneller bewogen. Binnenshuis kan dit tot op zekere hoogte worden tegengegaan door de tweekleurige flitser zonder dat het beeld echt overbelicht wordt.

Gewone video opnemen kan in HD en Ultra HD (4K) en slow motion video in 720p. De selfiecamera beschikt over 5 megapixel maar om foto's te maken in breedbeeld heb je maar 3,8 megapixel tot je beschikking.

Conclusie

De Moto X Force is een high-end smartphone met solide specificaties en een, volgens Motorola, onbreekbaar scherm. Toch is daar niet alles mee gezegd. De krachtige processor, forse batterij, gedetailleerd scherm en capabele camera zitten verpakt in een robuust maar niet al te spannend vormgegeven omhulsel. Bovendien is de Moto X Force niet echt handzaam en er moet ook nog eens behoorlijk diep voor in de buidel getast worden.

Dat Motorola kiest voor een bijna standaard uitvoering van Android juichen wij toe maar op details blijken er toch de nodige afwijkingen aanwezig te zijn. Die worden niet volledig teniet gedaan door de extra functionaliteit die Motorola toevoegt. Mocht het onbreekbare scherm voor jou toch de doorslag geven dan zou je ook kunnen overwegen om een scherper geprijsd toestel aan te schaffen en het uitgespaarde geld te besteden aan verzekering voor je telefoon of te bewaren voor wanneer het scherm daadwerkelijk vervangen moet worden.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Motorola X Force review