Microsoft Lumia 950 XL review

Een stap in de juiste richting, maar is het genoeg?

· 3 reacties


Microsoft Lumia 950 XL review

Met de komst van Windows 10 presenteerde Microsoft ook twee bijbehorende smartphones; de Lumia 950 en de iets grotere en krachtigere Lumia 950 XL. De laatste hebben wij nu getest samen met het Display Dock en bijbehorende Continuum-functie.

Als nazaat van Nokia hoef je je voor wat betreft de hardware niet echt zorgen te maken bij een Lumia-telefoon. De Lumia 950 XL beschikt dan ook over een Snapdragon 810-processor, 20 megapixel camera en 5,7 inch QuadHD AMOLED-beeldscherm. Echter, het kopen van een telefoon die draait op Windows gaat nog altijd met een aantal vraagtekens gepaard. Bijvoorbeeld of de interface bevalt maar vooral of er inmiddels genoeg apps beschikbaar zijn.

Windows 10 is tegelijkertijd ontwikkeld voor gebruik op PC's, tablets en smartphones. Dat betekent dat er grote overeenkomsten moeten zijn tussen de interfaces en het gemakkelijk moet zijn om gegevens en bestanden uit te wisselen. Daarnaast wil Microsoft het voor ontwikkelaars mogelijk maken om tegelijk voor alle platformen applicaties te ontwikkelen. Deze zogenaamde unified apps komen met een accessoire zoals het Display Dock helemaal goed uit verf. Daarover later meer.

Inhoud van de doos
Oplader
USB-A naar USB-C kabel
Batterij
Startgids

Microsoft is op moment van schrijven de enige fabrikant die in de Benelux Windows 10-telefoons uitbrengt. De Windows 10-toestellen van Acer en Alcatel zijn hier nog niet verkrijgbaar. Als grootste Lumia-vlaggenschip moet de 950 XL het opnemen tegen de vlaggenschepen die draaien op de twee grootste besturingssystemen; iOS en Android. Dan kom je uit bij de iPhone 6s Plus en de Nexus 6P. Geduchte concurrenten en of het Microsoft met deze Lumia 950 XL zal lukken om gebruikers weg te lokken gaan we uitzoeken in deze review. Bovendien gaan we het Display Dock met de Continuum-functie nader aan de tand voelen.

8 / 10

Plus- en minpunten Microsoft Lumia 950 XL

  • Beeldscherm
  • Camera
  • Geen premium uiterlijk
  • Uithoudingsvermogen
  • Soms trage interface
  • Beschikbare apps

Ontwerp

De Lumia 950 XL is leverbaar in het wit en zwart maar ook ons witte testmodel had een zwarte voorkant. Aan vrolijke kleurtjes zoals we bij vorige Lumia's gewend zijn doet Microsoft niet aan. De gehele voorkant is bedekt met Gorilla Glass 4-glas. Deze glasplaat heeft geen bolling aan de zijkant maar de randen zijn wel een beetje bijgeslepen. De stroken naast het scherm zijn vrij breed maar daar staat tegenover dat er boven en onder het scherm niet heel veel extra ruimte zit.

Microsoft Lumia 950 XL voorzijde
5,7 inch WQHD-resolutie ClearBlack AMOLED-scherm
Irisscanner met infraroodlicht
Gorilla Glass 4-glas bestand tegen vallen

Bovenop het toestel zit in het midden de headsetaansluiting en aan de onderkant de USB-C-aansluiting. Deze zagen we eerder bij de Nexus 6P en zorgt ervoor dat je niet meer hoeft te kijken of je het stekkertje er wel goed insteekt, want de aansluiting is symmetrisch. Echter, het maakt wel al je oude opladers en datakabels onbruikbaar. De linkerkant van het toestel is kaal. Rechts vinden we een fysieke cameraknop en de powerknop met aan weerszijden volumetoetsen. Hoewel de knoppen duidelijk van elkaar zijn te onderscheiden is dit laatste toch een beetje een onhandige lay-out. Microsoft is één van de weinige fabrikanten die een fysieke cameratoets toepast, hulde daarvoor.

De zijkanten en achterkant van de Lumia Lumia 950 XL worden bedekt door een ‘ouderwetse' plastic backcover. Daaronder treffen we het vertrouwde zwarte, plastic binnenwerk van een smartphone met een sleuf voor een microSD-kaart en een verwijderbare batterij die de SIM-kaart op zijn plek houdt. Door dit laatste is het niet mogelijk om de simkaart te hotswappen. Op zich biedt een plastic cover ook voordelen maar bij de Microsoft Lumia 950 XL kraakt hij behoorlijk aan de onderkant en er zit wat speling in. Daardoor voelt het toestel een stuk goedkoper aan.

Microsoft Lumia 950 XL achterzijde
Qi draadloos opladen
20 Mpixel camera met Zeiss-lens en driedubbele LED-flitser
USB Type-C met snelladen

Aan de achterkant zit een vrij grote ronde uitstulping voor de camera met triple LED-flitser. De lens lijkt daardoor erg groot maar dit is niet het geval. Naast de uitstulping zit de luidspreker van de Lumia 950 XL.

Ondanks het grote scherm is de Microsoft Lumia 950 XL nog redelijk hanteerbaar. Dit komt doordat hij niet heel erg langgerekt is. Toch is het 5,7 inch scherm het prettigst te bedienen met twee handen. Is het je allemaal toch wat te groot dan halveer je het scherm door tweemaal snel op de Windows-toets te drukken. Afgezien van de ronde uitstulping aan de achterkant is er weinig opvallends op of aan het toestel te ontdekken. Het is nogal gewoontjes. De simpele plastic backcover biedt grip maar geeft het toestel ook een beetje goedkope uitstraling. Wil je toch een wat meer premium gevoel Google dan eens op de covers van Mozo.

Microsoft Lumia 950 XL achterkant binnen

Prestaties

De batterij van de Lumia 950 XL heeft een capaciteit van 3.340 mAh. Dit is iets groter dan wat we doorgaans zien bij vergelijkbare toestellen. Desondanks slaagden wij er niet in om er veel meer dan een dag gebruikstijd uit te halen. Daarbij hebben we twee e-mailaccounts ingesteld en zijn verder vooral bezig met WhatsApp, nieuws en social media bijhouden en af en toe en foto maken.

Windows 10 Mobile heeft wel een overzicht voor batterijverbruik maar hier kan alleen voor de laatste 24 of 48 uur of één week het verbruik worden getoond. Dus niet voor de periode sinds het toestel van de lader is gehaald. Scherm aan-tijd is ook nergens terug te vinden. Windows 10 heeft een batterijbesparingsfunctie waarbij achtergrondactiviteiten en push-meldingen worden beperkt. Deze functie kan automatisch inschakelen op een zelf in te stellen resterend batterijpercentage. Het toestel geeft één keer een notificatie bij een resterende batterijpercentage van 10% maar kan daarna, vaak onverwacht snel, uitvallen zonder een kik te geven.

Wat betreft processor heeft de Lumia 950 XL iets meer vermogen in huis dan de 'gewone' Lumia 950 en doet daarmee gelijk op met de vlaggenschepen van andere fabrikanten. Toch voelt het toestel niet erg snel aan. Dit komt deels door de animaties en overgangen van Windows 10 maar er komen ook regelmatig de nodige haperingen voor bij het laden of scrollen in apps. Het toestel moet ook vaak even nadenken na het openen van een scherm of toepassing.

Scherm

Het 5,7 inch grote scherm van de Lumia 950 XL heeft een resolutie van 1.440 bij 2.560 pixels en komt daarmee op een lovenswaardige pixeldichtheid van 515 PPI. Dat is gelijk aan wat we aantreffen bij de meeste toestellen van andere fabrikanten met een 5,7 inch scherm. Het gaat hierbij om een AMOLED-paneel dat net als de andere high-end Lumia's beschikt over de ClearBlack-technologie. Tezamen levert dat dus een erg gedetailleerd beeld op met rijke kleuren en diep zwarte vlakken. Voor het beeldscherm kan alleen het helderheidsniveau worden aangepast en er is een automatische stand.

Software

Het is inmiddels zes jaar geleden dat Microsoft de nieuwe Windows-interface voor smartphones presenteerde. Kenmerkend hieraan is het startscherm met de vierkante en rechthoekige Live Tiles (tegels) die informatie van de bijbehorende app kunnen laten zien en één veegbeweging naar links opent de alfabetische lijst met alle geïnstalleerde applicaties.

Windows 10 is helemaal vanaf nul opnieuw ontwikkeld en wij hadden erg gehoopt dat met de komst ervan de onvolkomenheden van Windows Phone 7 en 8.1 zouden zijn gladgestreken. Helaas is dat niet helemaal het geval. Sterker nog, er lijken weer nieuwe rafelrandjes bijgekomen te zijn.

De standaardapps van Windows hebben nu ook een zogenaamd hamburgermenu voor instellingen en extra functies dat aan de linkerkant in beeld komt. Dit kan helaas alleen geopend worden door op de knop met drie streepjes linksboven te drukken en niet, zoals bij Android, door van linksbuiten het scherm naar binnen te slepen.

Microsoft heeft eindelijk het instellingenmenu aangepakt. Voorheen was dit een rommelige verzameling van opties die lukraak door elkaar leken te staan. Nu is het allemaal iets logischer gegroepeerd, maar nog steeds moet je soms flink zoeken. Je kunt weliswaar zoeken maar een zoekopdracht naar 'fabrieksinstellingen' levert dan weer niets op. Het is mooi om te zien hoe het instellingenmenu van lay-out verandert wanneer je het scherm een kwartslag draait. De lijst wordt een scherm met pictogrammen zoals we kennen van Windows op de PC en wanneer je een segment opent wordt deze in splitscreen weergegeven.

De Outlook mail-app kan HTML-berichten wel openen maar vertoont ze erg beroerd en praktisch onleesbaar. Dat lijkt te komen omdat teksten niet altijd juist geschaald worden. Dan weer te klein, dan weer te groot. Ook tamelijk standaard-apps van derden maken weinig vooruitgang in hun ontwikkeling. Zo werkt de Facebook-app traag en onoverzichtelijk en het vernieuwen van je feed werkt slecht. Bovendien is het lettertype standaard veel te groot waardoor je weinig hebt aan het 5,7 inch grote scherm. Met Instagram kunnen geen video's gedeeld worden. Van WhatsApp blijven notificaties zichtbaar van berichten die al geopend en gelezen zijn. Wanneer WhatsApp geopend is worden bovendien notificaties afgespeeld terwijl je het geluid uit hebt staan. Een officiële YouTube-app is nog altijd niet beschikbaar. Dit kunnen we Microsoft niet allemaal verwijten maar het gaat wel ten koste van de gebruikservaring van Windows 10 Mobile.

De interface is erg ruim van opzet. Er is flink wat loze ruimte op het scherm en het lettertype is vrij groot. Om dit enigszins te verbeteren is het mogelijk om de schaal van de interface aan te passen. Standaard staat deze op een enigszins onverklaarbare 350%. Eén stap lager op 300% vinden wij het er compacter en mooier uitzien. De grootte van de tegels op het startscherm kan ook aangepast worden. Er komt dan een extra kolom met tegels bij.

De achtergrond van het vergrendelingsscherm kan automatisch gevuld worden met afbeeldingen van Bing, Instagram, Twitter, Tumblr of Facebook. Echter, dit lijkt in de praktijk alleen te werken voor Bing en Instagram. Helaas is tot slot Microsofts virtuele assistent Cortana nog niet beschikbaar in Nederland. Alleen als je zowel de regio als de taal van het toestel verandert naar een regio en taal die wel wordt ondersteund, bijvoorbeeld Engels, kun je Cortana raadplegen.

Hardware

In plaats van een vingerafdrukscanner is de Lumia 950 XL uitgerust met een infrarood irisscanner. Deze kan gebruikt worden om het scherm te ontgrendelen maar het is niet mogelijk om, zoals bij sommige vingerafdrukscanners wel kan, het scherm er ook mee te activeren. Om de functie in te schakelen moet je aanmeldingsopties openen in het accountsgedeelte van de instellingen.

Nadat je het toestel hebt geactiveerd met de powerknop gaat er linksboven het scherm een rood lampje branden. Bovenin het scherm wordt gemeld dat het toestel je gezicht probeert te herkennen en indien nodig of je het toestel iets dichterbij wilt houden. Het werkt eigenlijk alleen als je stil zit en het toestel goed stil houdt. Zelfs dan vraagt het apparaat vaak of je het toestel dichterbij wil houden en werkt het nog maar de helft van de tijd. Als het al in één keer goed gaat is het niet sneller dan een vingerafdrukscanner. De functie zit weliswaar nog in de bèta-fase maar wij kunnen ons moeilijk voorstellen dat een dergelijke techniek echt geschikt is voor telefoons.

Het is doorgaans geen vast onderdeel van onze reviews maar omdat wij erg lang gezocht hebben naar deze functie gaan we hem toch benoemen. We hebben het over het terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Je zult het hooguit gebruiken om grondige problemen op te lossen of wanneer je je toestel verkoopt. Ga hiervoor naar Instellingen > Systeem > Info en scroll dan helemaal naar onderen. Daar staat een knop ‘fabrieksinstellingen’. Er is nog een andere manier waarbij een stappenplan doorlopen moet worden. Om te beginnen moet het toestel uit staan. Vervolgens moeten tegelijkertijd de volume omlaag en powerknop ingedrukt worden tot het toestel een korte trilling geeft. Vervolgens moet je volume omhoog, volume omlaag, power en volume omlaag indrukken en zal de reset uitgevoerd worden.

Display Dock

Tot 1 februari 2016 levert Microsoft samen met de Lumia 950 XL een gratis Display Dock. Hiermee is het mogelijk om een externe monitor of TV aan te sluiten. Een functie die Microsoft Continuum noemt. Los kost de accessoire een stevige 94,99 euro. Het dock wordt geleverd met een USB Type-C naar Type-C kabel en een adapter waaraan al een USB Type-C kabel vastzit. Voor dit bedrag hadden we ook een HDMI of DisplayPort-kabel verwacht om hem op je monitor aan te sluiten. Dat er 2 monitor-aansluitingen op het kastje zitten wil niet zeggen dat je ook 2 beeldschermen tegelijkertijd kunt aansluiten. Naast bekabeld kun je een monitor ook draadloos via Miracast aansluiten.

Display Dock aansluitingen

Verder kent het Display Dock nog drie USB Type-A aansluitingen waarvan er één voeding kent. Hier zou je bijvoorbeeld een externe harddrive op aan kunnen sluiten. Voorop zit de USB Type-C aansluiting die bedoeld is voor de telefoon. Eenmaal aangesloten verschijnt er een wit lichtje. Ergens is het jammer dat je de Lumia 950 XL niet staand in de accessoire kunt zetten zoals bij het Dock van de Acer Liquid Jade Primo wel kan. Echter omdat je de telefoon ook nog kunt gebruiken is het toch handig deze dicht en met het scherm liggend bij je te hebben.

ContinuumContinuum instellingenContinuum trackpad

Je zult de Continuum-app op je Windows 10-telefoon moeten openen en een kort stappenplan moeten doorlopen om het werkende te krijgen. Sluit je het Display Dock zonder muis of toetsenbord aan een monitor dan dient de Lumia 950 XL als trackpad. Ook verschijnt hier een toetsenbord als je tekst moet invoeren. Een toetsenbord of muis kun je via USB aansluiten op het Display Dock maar je kunt ze ook draadloos via Bluetooth koppelen. Op de externe monitor verschijnt vervolgens een achtergrondafbeelding met in de linkerhoek je telefoonscherm dat als startmenu dienst doet. Niet iedere app draait ook op het grote scherm en die zijn donker. Ontwikkelaars zullen hun apps hiervoor geschikt moeten maken en volgens Microsoft zullen het naar verloop van tijd steeds meer worden. Tot die tijd kun je de apps wel aanklikken maar ze openen dan alleen op je telefoon.

Continuum startscherm

De meeste apps die ook geschikt zijn gemaakt voor het grote scherm werken goed. Denk dan aan de Microsoft Edge-browser. Er zit een niet noemenswaardige vertraging in het geheel en qua snelheid komt het net niet in de buurt van een volwaardige desktop PC. Geen wonder, want het is je Lumia-telefoon die alles aan moet sturen. Eigenlijk waren we redelijk verrast over het gemak waarmee alles werkte. Geen drivers, gewoon wat kabels aansluiten. Jammer is alleen dat het Display Dock een voedingskabel nodig heeft.

Display Dock op TV aangesloten

Rest alleen de vraag voor wie het Display Dock nu precies bedoeld is. Mensen die zich een Lumia 950 XL kunnen veroorloven kunnen ook een desktop PC betalen. Microsoft zelf houdt het op mensen die veel mobiel zijn en niet overal een tablet of laptop mee naar toe willen brengen. Ook zou het dock handig kunnen zijn voor organisaties waar veel flexibele werkplekken zijn en waarvan medewerkers niet dagenlang op kantoor zijn. Dat is al gauw een vrij zakelijke doelgroep die misschien ook wel erg beperkt is. Het hoge prijskaartje zou ons afschrikken.

Camera

De 20 megapixel PureView-camera van de Lumia 950 XL kan foto's maken van 16 of 5 megapixel in JPEG-formaat of tegelijkertijd van 5 megapixel in .JPG en 16 megapixel in Raw (DNG). Vervolgens heb je op het toestel meer bewerkingsopties. De camera kan opgestart worden door de fysieke knop in te drukken maar dit werkt alleen als het toestel verticaal wordt gehouden.

De interface is mooi overzichtelijk en vertoont niet teveel poespas. De camera opent standaard in de auto-modus waarin alleen flitser en Rich Capture beschikbaar zijn. Open je het instellingenbalkje dan opent de pro-modus en kunnen ook witbalans, focus, ISO, sluitertijd en helderheid worden aangepast. In het instellingenmenu kunnen verder nog timer, burstmodus, beeldverhouding, beeldraster, fotoformaat, focuslampje, levende beelden en video-opname worden ingesteld.

De camera opent vlot en werkt soepel. Alleen zoomen gaat opvallend traag en de focus is ook niet altijd goed. Wanneer je met een tik op het scherm het focuspunt hebt vastgelegd wordt dit niet meer veranderd als je de camera ergens anders op richt. Ook niet wanneer je de fysieke sluiterknop gebruikt. Tijdens het filmen wilt het toestel nogal eens om onduidelijke reden z'n focus kwijt zijn waardoor je een tijd lang onscherp beeld hebt.

Microsoft Lumia 950 XL camera samples
Klik hierboven voor meer foto's geschoten door de Microsoft Lumia 950 XL

Afgezien van de focus schiet de Lumia 950 XL erg mooie plaatjes. Kleur- en detailweergave zijn erg netjes. De hoeveelheid ruis blijft zeer binnen de perken. De drievoudige flitser zorgt voor een zachte, gelijkmatige en natuurlijke belichting. Na het maken van een foto kan in het album de belichting nog aangepast worden maar daar wordt het resultaat niet perse beter van. Met live beelden kun je een kort filmpje maken in plaats van een foto. Vooral hierbij worstelt de autofocus. De 4K-video levert wel erg mooie, scherpe en stabiele beelden op met behoorlijk zuiver geluid.


Voorbeeldvideo geschoten met de Microsoft Lumia 950 XL

Conclusie

De Lumia 950 XL heeft een high-end prijs en high-end hardware. Het scherm en vooral de camera zijn één van de betere exemplaren die we de laatste tijd zijn tegengekomen. Hoewel het uiterlijk niet erg hoogdravend is zou de Lumia 950 XL daarmee in theorie een reëel alternatief moeten kunnen zijn voor de iPhone of Android-toestellen. Het is voor een markt altijd goed als er meer concurrentie ontstaat. Bovendien heeft de interface van Windows 10 een duidelijk eigen karakter met interessante facetten.

Echter, om gebruikers van iOS en Android te kunnen verleiden tot een overstap moet de gebruikservaring van Windows 10 Mobile zo goed als perfect zijn. Dat is op de Lumia 950 XL niet het geval. Het grootste struikelblok hierbij is nog altijd het beperkte assortiment apps dat beschikbaar is in de store. Dat kan in veel gevallen nog opgevangen worden door in plaats van de app de mobiele website te gebruiken. Dat is werkbaar maar voelt niet echt volwaardig aan. Al met al zorgt dit ervoor dat je op dagelijkse basis aanloopt tegen tekortkomingen en basale functionaliteit mist. Om voor een dergelijk toestel meer dan 600 euro neer te leggen vinden wij wat veel gevraagd. Wie echter niet veel meer nodig heeft dan Office-apps, veel kan doen met de browser en weinig belang hecht aan apps kan de Lumia 950 XL serieus overwegen. We vrezen alleen dat die doelgroep niet echt groot is.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Microsoft 950 XL review