HTC One M8 review

Nieuwe One of verbeterde One?


HTC One M8 review

Het nieuwe vlaggenschip van HTC heeft de Nederlandse winkels en ons kritische oog bereikt. De One M8 is een doorontwikkelde One met twee camera's aan de achterzijde waarmee geheel nieuwe mogelijkheden ontstaan.

De HTC One M8 is de opvolger van de One die vorig jaar tot mooiste telefoon werd uitgeroepen. Eén ding hebben ze alvast beter gedaan dan bij de vorige One en dat is de beschikbaarheid direct na de lancering van het toestel. Mooi was de One zeker maar het kon volgens HTC nog beter en daarom kent de One M8 enkele verbeteringen. De unibody heeft een nieuwe finish en is gestroomlijnder dan z'n voorganger.

Net als zijn voorganger moet de M8 het met name opnemen tegen een Samsung Galaxy. De uitgesproken concurrent van de M8 is de Samsung Galaxy S5, maar ook de Xperia Z2 van Sony mag niet vergeten worden. Behalve zijn dubbele camera en metalen unibody heeft de M8 ook de beschikking over een 5.0 inch Full HD-beeldscherm en BoomSound-speakers.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Belsimpel.nl die het toestel op voorraad heeft in de uitvoeringen 'Gun Grey' en Silver.

Plus- en minpunten HTC One M8

  • Design
  • Uithoudingsvermogen
  • Beeldscherm
  • Motion Launch
  • Sense 6
  • Wisselvallige camera

Wat zit er bij het toestel?

In het platte, vierkante doosje ligt onder het toestel het een en ander aan papierwerk, waaronder een snelstartgids en een velletje met het gereedschap om de lades voor de SIM-kaart en microSD-kaart uit te werpen. In de andere helft van het doosje liggen de USB-kabel met adapter en de in-ear headset met rode, rubberen sleeves in drie maten.

Verder kregen we er een mooi hoesje bij. Helaas nog niet de nieuwe Dot View Case maar wel een strak aansluitend, siliconen omhulsel dat het toestel bij een val van de nodige bescherming zal voorzien.

Uiterlijk

De M8 springt zeer in het oog. In positieve zin welteverstaan. Ons testexemplaar in de 'Gun Metal' uitvoering is een haast oogverblindende verschijning. Het toestel is niet flashy maar straalt een en al kwaliteit uit. De M8 is veel langwerpiger dan zijn voorganger en zijn hoeken en randen zijn mooier afgerond. Dit geeft hem een veel slankere uitstraling. Waar we bij zijn voorganger nog een klein mankementje vonden is er op de M8 werkelijk niks aan te merken. Dit is de next level in metalen unibody telefoons.

Boven en onder het scherm zien we opnieuw twee rastertjes voor de microfoon en oorluidspreker maar ook voor de BoomSound-speakers. Deze geven nu een nog harder maar ook helderder geluid. In het bovenste rastertje zit verder nog een LED-notificatielampje verstopt.

De M8 heeft geen fysieke functietoetsen meer. HTC heeft er eindelijk voor gekozen om virtuele toetsen te gebruiken die horen bij Android. Desondanks zit er nog wel een brede zwarte rand onder het scherm met het beeldmerk van HTC

Aan de linkerkant van het toestel zit de sleuf voor het laatje van de nanoSIM-kaart. Rechts vinden we net zo'n sleuf maar dit keer voor de microSD-kaart. Daaronder zitten de volumeknoppen.

Aan de onderkant van het toestel vinden we de aansluitingen voor de headset en de USB-kabel.
De bovenkant is de enige plek waar we plastic zien zitten. Behalve de powerknop zit hier ook een infraroodsensor om de M8 als afstandsbediening te kunnen gebruiken. De bovenkant is in verband met de lengte van het toestel wellicht niet de meest praktische plek voor de powerknop aangezien je die ook nodig hebt om het scherm te activeren, maar daar heeft HTC iets slims op bedacht. Verderop in de review gaan we hier dieper op in.

HTC One M8 camera lens

Aan de achterkant vallen natuurlijk de twee cameralenzen direct op. De hoofdcamera zit op een tamelijk regulier plek met daarnaast een dubbele LED-flitser in twee verschillende tinten. De andere camera zit wel erg dicht bij de rand. Verder is de achterkant een mooie bolling van geborsteld metaal.

De M8 is precies breed genoeg om nog goed vast te kunnen houden. Door zijn ergonomische vorm en afgeronde randen ligt hij ook erg lekker in de hand. Enige nadeel is misschien dat het metaal wat weinig grip biedt.

Uithoudingsvermogen

De batterij van de M8 is met 2600 mAh iets groter dan die van zijn voorganger en dat is goed te merken. Bij gemiddeld gebruik slaagt de M8 erin om het minstens een volle dag uit te houden met een handjevol uren speling. Met gemiddeld gebruik bedoelen wij het regelmatig checken van nieuws en social media, twee e-mailaccounts via push synchroniseren, ettelijke keren multimedia bekijken of beluisteren en sporadisch een telefoontje plegen. Dit alles bij voorkeur via een WiFi-verbinding, afgezien van het telefoneren. Om het uithoudingsvermogen te rekken kan de dataverbinding automatisch uitschakelen tijdens lange perioden van inactiviteit.

Daarnaast doet de M8 aardig zijn best om het tot de laatste loodjes zolang mogelijk vol te houden. Wanneer het batterijniveau onder de 15 procent zakt wordt automatisch energiebesparing ingeschakeld. Dit houdt in dat CPU-gebruik en helderheid van het scherm worden beperkt, trillingsfeedback wordt uitgeschakeld en dataverbinding in slaapstand gaat als het scherm is uitgeschakeld. Helaas gaat de besparing niet automatisch weer uitgezet zodra je het toestel aan de lader legt of het batterijniveau boven de 15 procent komt.

Verder is er ook nog de extreme energiebesparingsmodus. Deze schakelt vrijwel alle functionaliteit uit en houdt alleen de telefoon, berichten, mail, agenda en calculator beschikbaar. Van deze functie kan je dan wel weer instellen bij welk percentage hij moet worden ingeschakeld.

Belkwaliteit

De telefoontoepassing is niet ingrijpend gewijzigd maar ziet er wel een stukje strakker en moderner uit. Via smartdial op het numerieke toetsenbord is de gewenste contactpersoon snel gevonden. Maar er kan ook een QWERTY-toetsenbord geopend worden. Op tabbladen links en rechts staan het logboek, favorieten, alle contacten en groepen.

Standaard is in de instellingen de optie aangevinkt dat je oproepen kan beantwoorden door de telefoon naar je oor te tillen. Over de geluidskwaliteit tijdens het bellen hebben we geen klachten.

Beeldscherm

Het 5.0 inch beeldscherm heeft een resolutie van 1920 × 1080 pixels en komt daarmee op een pixeldichtheid van 441 pixels per inch. Dit levert een erg gedetailleerd en prettig afleesbaar scherm op. Kleuren zijn ontzettend fris en helder en wit is ook echt wit. Zonder blauwe of gele waas. Voor de weergave zijn tekenstijl, lettergrootte, helderheid, time-out en dagdromen instelbaar.

Maar dat is niet alles. De M8 beschikt ook over Motion Launch. Hiermee kan het scherm gewekt worden doormiddel van gebaren. Twee keer op het scherm tikken toont het vergendelscherm. Echter, door omhoog te slepen is het scherm ook direct ontgrendeld. Ook het startscherm, BlinkFeed en spraakkiezen behoren tot de mogelijkheden door respectievelijk naar links, rechts en omlaag te slepen. Het is een ontzettend gemakkelijke manier om het toestel snel te kunnen gebruiken. Al is de kans op per ongeluk ontgrendelen van het scherm natuurlijk wel iets groter.

Menu

Traditiegetrouw grijpt HTC grondig in op het uiterlijk van Android en Sense 6 is daarop geen uitzondering. Sense is de schil die HTC over Android heen legt om het een eigen uitstraling en gebruikservaring te geven. In de begintijd van Android was het voor de consument erg prettig dat HTC zoveel moeite deed om de interface er mooi uit te laten zien. Tegenwoordig is Android een stuk mooier en volwassener maar bij HTC doen ze nog steeds net zo hard hun best om het aan te passen. Bij Sense 5 op de HTC One waren we er niet zo kapot van maar Sense 6 slaat de spijker weer op zijn kop. Onder Sense draait de M8 op Android 4.4.2. De meest recente versie. In het algemeen komt de werking van Sense nu ook weer meer overeen met standaard Android.

Belangrijkste verandering is het feit dat de interface overall strakker en platter is geworden. Het kleurenpalet is licht gewijzigd en meer thematisch ingepast. Op het meest linker startscherm, waar normaal Google Now zit, bevindt zich op de M8 HTC BlinkFeed. Het voorziet voor ons nog steeds niet in een behoefte maar het ziet er wel een stuk beter uit. Het idee van BlinkFeed is dat je in één oogopslag het laatste nieuws en de belangrijkste updates van je social media kunt zien. Er is een redelijk ruime keuze aan nieuwsbronnen maar je kunt nog steeds niet zelf RSS-feeds toevoegen.

Aan de achterkant van het notificatiemenu dat schuilgaat onder de statusbalk vinden we gelukkig weer snelkoppelingen naar instellingsfuncties. Deze functionaliteit ontbrak in Sense 5 en is eigenlijk onontbeerlijk. Dit overzicht kan worden aangepast door de gebruiker, maar het maximum aantal snelkoppelingen is hoe dan ook twaalf.

Het applicatiemenu is nog steeds een raster waar horizontaal doorheen gescrolld moet worden. Dit kan op drie manieren worden gesorteerd en in twee verschillende rastergroottes. Op de eerste pagina van het menu is gelukkig niet meer bovenaan die malle grote klok met het actuele weer te vinden. Het menu is weer volledig ingeruimd voor apps.

Telefoonboek

Het telefoonboek is volledig geïntegreerd in de al eerder beschreven telefoonapplicatie. Behalve van de SIM-kaart of van Gmail kunnen contacten ook vanuit allerlei andere online accounts worden binnengehaald. Na het synchroniseren van contacten kan het toestel automatische contactlinks voorstellen. Zo heb je direct profielfoto's maar ook allerlei contactgegevens direct bij elkaar.

Wanneer je meerdere accounts hebt gesynchroniseerd kan je bovenin beeld aangeven van welke bronnen contactpersonen moeten worden getoond. In de instellingen staan nog een aantal sorteringsopties. Wat ons betreft is veruit de handigste optie om alleen contacten met een telefoonnummer weer te geven.

Messaging

Ondanks dat je hem wellicht steeds minder gebruikt beschikt de M8 natuurlijk over een berichten-app. Tegenwoordig is het ook mogelijk om Hangouts van Google+ in te stellen als de standaardtoepassing voor SMS en MMS. De mail-app van HTC is vernieuwd en gestroomlijnder. Een account toevoegen is een fluitje van een cent en in principe worden de instellingen automatisch aangemaakt. Ook berichten in andere mappen dan je inbox kunnen automatisch gesynchroniseerd worden en er zullen notificaties voor worden vertoont. Jammer genoeg is er voor de mail-app van HTC zelf geen widget beschikbaar.

Het virtuele QWERTY-toetsenbord van HTC is erg goed en gebruiksvriendelijk. Typen is erg prettig, ook met twee vingers. Het toetsenbord is snel en via de instellingen goed aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren. Het is mogelijk om voorspelling voor twee talen tegelijk te gebruiken maar wij geven de voorkeur aan het schakelen tussen twee of meer talen.

Behalve door te typen kan tekst ook worden ingevoerd door met een duim over het toetsenbord van letter naar letter te schuiven. Als je dit eenmaal onder de knie hebt gaat het een stuk sneller en de woordvoorspelling doet ook hier goed zijn werk.

Connectivity

Zoals gezegd heeft de gebruiker in Sense 6 vanuit het startscherm weer de beschikking over een menu met snelkoppelingen naar instellingen. Natuurlijk horen hier ook tal van verbindingsopties bij. Denk bijvoorbeeld aan WiFi, Bluetooth, vliegtuigmodus en mobiele gegevens. Maar ook NFC, WiFi-hotspot en media-uitvoer. De M8 komt goed beslagen ten ijs als het gaat om connectivity en alles werkt naar behoren.

Voor het browsen op internet komt de M8 zelfs dubbel bepakt want hij beschikt over Chrome van Google en een eigen browser van HTC. Qua uiterlijk en functionaliteit ontlopen ze elkaar nauwelijks. De browser van HTC kan fullscreen worden weergegeven maar Chrome kan dan weer synchroniseren met Chrome op je PC. Geen van beide kan overweg met Flash en met zoomen presteren ze gelijkwaardig. De HTC browser stokte om onduidelijke redenen alleen een beetje bij het scrollen door lange pagina's.

Camera

Als gebruiker van de M8 moet je het nog steeds stellen met maar 4 megapixels in je camera. Dit zijn echter wel zogenaamde UltraPixels en je krijgt er nu een tweede camera bij. Deze tweede camera is een beetje van ondergeschikt belang want tijdens het schieten van foto's merk je niet dat hij er is. Zo zul je het in beeld niet zien wanneer je je vinger voor deze tweede cameralens houdt.

Ook de interface van de camera is meegenomen in de transformatie van Sense. Het is strakker en overzichtelijk. Hou je het toestel horizontaal dan staat in de rechter onderhoek een vierkant met vier stippen om te schakelen tussen de verschillende opnamemodi. In de andere hoek zit een snelkoppeling naar je laatst genomen foto en de galerij. Door van rechts naar links over het beeld te vegen kun je schakelen tussen de camera aan de voor- en achterzijde.

Linksboven staat een knop voor de flitser. Daartegenover zitten drie stipjes die de aanwezigheid van het instellingenmenu verraden. Als eerste zie je hierin de keuzes voor belichting, ISO, helderheid, witbalans en filter. Tot slot is er het uitgebreidere optiemenu. Hierin staan opmaak niveau, beeldaanpassingen, bijsnijden, raster, geotag, weergave, self timer, continu opname en camera en volumeknop opties. Verschillende combinaties van instellingen kunnen opgeslagen worden als aparte camera opties.

HTC One M8 camera samples
Klik hierboven voor meer voorbeeldfoto's van de One (M8)

Het activeren van de camera, focussen en afdrukken gaan erg vlot. De bij daglicht geschoten foto's zien er op het toestel goed uit maar op een groter scherm worden de zwakke plekken al gauw duidelijk. Het aantal megapixels is dan toch aan de lage kant waardoor er snel aan scherpte ingelost wordt. Belichting gaat ook niet helemaal lekker. Dit zorgt vooral voor witte, overbelichte vlekken.

Binnenshuis scoort de camera daarentegen aanzienlijk beter. Focus en afdrukken reageren nog even snel maar dat leidt niet tot onderbelichte foto's. De flitser met twee tinten doet hierbij goed zijn werk door het beeld minder schel te verlichten. Ook de kleurweergave is nog steeds netjes verzorgd.

Door de extra lens kun je na het nemen van de foto met behulp van zogenaamde duo-effecten gaan klooien met de afbeelding in de galerij. Denk daarbij aan het aanpassen van de focus, maar ook een 3D-effect toepassen zodat het lijkt alsof een foto diepte heeft als je met de telefoon beweegt of een persoon van de ene foto in de andere plakken.

Aanwezige programma's

De M8 beschikt standaard over de apps 7digital, aandelen, agenda, auto, calculator, downloads, Drive, Facebook, Fitbit, FM-radio, foto's, galerij, gesproken zoekopdracht, Google+, Hangouts, HTC apps, HTC back-up, HTC-gids, instellen, Kindermodus, klok, krabbelen, muziek, ouder-dashboard, Play, Polaris Office 5, spraakopname, taken, tips en help, TV, Twitter, Weer, YouTube, zaklamp en Zoe.

Dit is al met al een verzameling die we wel zo'n beetje kennen van HTC. Compleet maar niet dusdanig overmatig dat het je hele telefoon overstelpt. Desondanks zal je wellicht niet aan alle apps behoefte hebben en daarom is het fijn dat je in het menu de mogelijkheid hebt om apps te verbergen. Heb je geen interesse in een fitheids-app als Fitbit of kindertoepassingen als krabbelen en kindermodus dan kun je ze in ieder geval onzichtbaar maken.

Extra's

Zoals gezegd heeft de M8 ook een ingebouwde infraroodzender. Hiermee kun je als vanouds je TV bedienen. Bovendien zit in het nieuwe Sense een interactieve programmagids. Hiermee kun je snel het juiste televisieprogramma zoeken. Eenmaal in bedrijf geeft Sense TV zelfs aanbevelingen voor programma's die aansluiten bij jouw voorkeur. Er is verder extra aandacht besteed aan sport. Je krijgt een seintje op welk kanaal de wedstrijd wordt uitgezonden en je krijgt bovendien standen en statistieken.

Conclusie

Het is lang geleden dat een toestel van HTC ons dusdanig overtuigde als de One M8, maar dit keer slaat de Taiwanese fabrikant weer een hele hoop spijkers op de kop. Zowel het externe design van het toestel als het interne design van de Sense 6-interface spreken ons erg aan. De M8 is daarmee weer een ouderwets gebruiksvriendelijke Android-telefoon zoals we dat van HTC gewend waren in een kwalitatief zeer goed verzorgd jasje. Hij is misschien een tikkeltje lang om ongemerkt in je broekzak te zitten, maar tegelijkertijd is het ook wel weer prettig om zo nu en dan herinnerd te worden aan een dergelijk mooi bezit.

Doordat HTC weigert mee te doen in de megapixel race is de camera is nog steeds een beetje lastig in een hokje te plaatsen. In de zonnige buitenlucht presteert hij niet zo goed als andere telefooncamera's, terwijl dat meestal hun sterke punt is. Echter, de camera werkt lekker snel en presteert beter bij minder omgevingslicht.

Het is jammer dat de tweede camera alleen wordt gebruikt voor speciale effecten en niet om de fotokwaliteit nog verder te verbeteren. Bovendien zitten de bewerkingsopties die de extra lens mogelijk maakt nog steeds weggestopt in het menu van de fotogalerij. Daarmee is het toch meer een leuke gimmick dan een kwalitatieve toevoeging.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze HTC M8 review