Huawei meldt doorbraak snelladen, helft batterij vol in paar minuten


Een laboratorium van Huawei meldt een doorbraak in het snel kunnen opladen van batterijen. Het is ze gelukt om de helft van een batterij in slechts enkele minuten op te laden. Voorlopig gaat het om een concept die niet voor massaproductie beschikbaar is.

Huawei test momenteel twee batterijen met de snellaad-techniek. Eén van 600 mAh en een grotere variant van 3.000 mAh. Die eerste laadt zich binnen twee minuten op naar 68 procent. Het grotere exemplaar heeft voor grofweg de helft van de capaciteit een minuut of 5 nodig. Dat is gemiddeld 10 keer sneller dan andere snellaad-technieken.


Demo van snelladen batterij in 5 minuten

De wat grof uitgevallen oplader werkt niet met iedere batterij maar Huawei meldt wel dat haar type batterijen gewoon van Lithium-ion gebruikmaken. Hieraan zijn heteroatomen en grafiet toegevoegd wat als katalysator fungeert. De energiedichtheid en de levensduur wordt er niet door beïnvloed, maar de oplaadsnelheid gaat er dus wel flink op vooruit. Helaas hoeven we de nieuwe batterijen en opladers niet snel in Huawei-telefoons te verwachten. Het hele project verkeert nog in de conceptfase al voldoet het momenteel al wel aan de strenge eisen die Huawei aan batterijen verbindt.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel