VS eist dat Facebook Instagram en WhatsApp afstoot


De Amerikaanse Federal Trade Commission en 46 staten hebben een mededingingszaak aangespannen tegen Facebook. Hierin beschuldigen ze de social-mediareus van een illegale monopolie. De FTC gaat nog iets verder en eist dat Facebook zowel Instagram en WhatsApp afstoot.

Facebook ligt al enige tijd onder een vergrootglas maar het is voor het eerst dat er nu een aanklacht ligt. En wat voor één. Facebook moet volgens de FTC worden opgesplitst in in ieder geval Facebook, Instagram en WhatsApp. Facebook nam in 2012 Instagram over voor 1 miljard dollar, in 2014 legde het een bedrag van 16 miljard neer voor WhatsApp. Uit e-mailverkeer van topman Mark Zuckerberg zou blijken dat het beide bedrijven heeft overgenomen om de concurrentie te verlammen en om tijd te kopen.

FTC Ian Conner
Verklaring van Ian Conner, Director of the Bureau of Competition

Of Facebook ook daadwerkelijk wordt opgeknipt is nog maar de vraag. De zaak moet nog behandeld worden en voordat er een uitspraak ligt zijn we makkelijk enkele jaren verder. Reken maar dat Facebook de beste (lees duurste) advocaten en lobbyisten zal inhuren. Facebook sorteerde alvast voor in een eerst reactie. Hierin stelt het dat de overname van zowel Instagram en WhatsApp destijds door de mededingingsautoriteiten zijn goedgekeurd en dat het terugdraaien van deze beslissing een gevaarlijk precedent zou scheppen. De FTC laat in een verklaring weten de rechtszaak in vertrouwen tegemoet te zien en in de tussentijd niet in het openbaar zal reageren.

(via)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel