Aan de kant 5G; China test alvast 6G


Terwijl we hier nog zitten te wachten op een landelijk dekkend 5G-netwerk zijn de Chinezen alvast bezig met diens opvolger. Zij lanceerden een satelliet waarmee ze 6G gaan testen.

De zesde generatie mobiel internet (6G) moet snelheden bereiken van tegen de 100 Gbit/s waar 5G niet verder komt dan 'slechts' 10 Gbit/s. Nu wordt 6G niet voor 2030 verwacht maar daar willen de Chinezen niet op wachten. Zij hebben naar nu blijkt op 5 november 2020 een satelliet gelanceerd waarmee 6G alvast getest kan worden.

Long March 6-raket with the Star Era-12 satellite to test 6G
Een Long March 6-raket met daarin de Star Era-12

De satelliet genaamd Star Era-12 werd via een Long March 6-raket vanaf het Taiyuan Satellite Launch Center (TSLC) gelanceerd en succesvol in een baan om de aarde gebracht. De satelliet wordt voornamelijk gebruikt om testen mee uit te voeren, in het begin op dezelfde frequenties als 5G maar uiteindelijk ook in de terahertz frequentieband. China is niet de enige die alvast met 6G aan het testen is; zowel landen als bedrijven hebben interesse getoond. Dat zijn dan met name bedrijven gespecialiseerd in netwerktechnologie zoals Nokia maar ook landen als Zuid-Korea en Japan. Dat China nu zo openlijk naar buiten treedt over 6G heeft vermoedelijk meer met PR te maken dan met een voorsprong.

Toepassingen 6G

Waar we uiteindelijk 6G voor gaan gebruiken is nog niet bekend. Hogere downloadsnelheden zijn natuurlijk altijd welkom maar 6G wordt pas echt nuttig zodra er toepassingen voor komen die eerder nog niet mogelijk bleken. Meerdere drones die gezamenlijk hoge resolutie video doorsturen om weersverandering te monitoren. Of om gewassen in het veld te volgen. Voor nu is het allemaal toekomstmuziek. Laten we eerst de uitrol van 5G nog even afwachten. Dat wordt al met genoeg argusogen gevolgd dus alles op z'n tijd.