‘Appongeluk’ woord van het jaar 2017


‘Appongeluk’ woord van het jaar 2017

De Dikke Van Dale heeft als woord van het jaar 2017 gekozen voor 'appongeluk', wat zoveel betekent als "ongeluk waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was". Het winnende woord werd gekozen na het tellen van 70.000 stemmen.

Het aantal dodelijke verkeersongevallen stijgt sinds 2015 weer nadat het decennialang juist daalde. Het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer wordt hier vaak aan toegeschreven al ontbreken harde cijfers. Feit is wel dat het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur erg afleidt en daardoor bijdraagt aan het aantal ongevallen. Zo vaak zelfs dat er nu een speciaal woord voor is. Uiteindelijk ontving 'appongeluk' maar liefst 20% van het totaalaantal stemmen, flink meer dan de nummer 2 'fipronilei'. 'Abuselfie' (het per ongeluk maken van een selfie) en 'instaslet' (iemand die erg actief is op Instagram en door het plaatsen van selfies zoveel mogelijk aandacht van anderen probeert te krijgen) haalden het net niet.

'Selfie'

Woorden die met de mobiel te maken hebben worden wel vaker genomineerd en zelfs verkozen tot woord van het jaar. Zo koos de Engelse tegenhanger van de Vale Dale als eens voor 'selfie' als woord van het jaar en ook werd een emoji al eens verkozen. Eerder werden 'apptivisme', 'appnekk' en 'stemfie' als eens genomineerd maar die woorden gingen er nooit met de hoofdprijs vandoor.

Foto: versageek (cc)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel