‘Selfiedode’ genomineerd voor Woord van het Jaar


Van Dale heeft een tiental woorden genomineerd voor Woord van het Jaar waar er één betrekking heeft op ons mobiele leven. Daarnaast zijn er nog 5 categorieën met woorden die het publiek genomineerd heeft. Ook daarin staan voor ons herkenbare woorden.

Het woord 'selfiedode' maakt kans op Woord van het Jaar 2015. In de categorie lifestyle doet 'appnek' mee voor een eervolle vermelding. Het woord 'periscopen' gooit vervolgens hoge ogen in de categorie jongerentaal. Die laatste twee dingen niet mee naar de titel maar zijn door het publiek ingediend en kunnen gekozen worden in de desbetreffende categorie als winnaar. Uiteindelijk bepaalt het publiek welk woord wint. Stemmen kan hier.

Van Dale

Met enige regelmaat berichten we hier over iemand die verongelukt tijdens het maken van een selfie. Eeuwig zonde natuurlijk en daarom reden om de aandacht er bij te houden. Rusland lanceerde afgelopen zomer nog een campagne om te wijzen op de gevaren van het schieten van gevaarlijke selfies. Het blijkt dat veel inwoners enorme risico's nemen om een opvallende selfie te schieten. Dan zijn ook nog de woorden 'appnek' en 'periscopen' genomineerd voor de publieksprijzen. Een 'appnek' is de "overbelasting van de nek als gevolg van veelvuldig gebruik van een smartphone, mogelijk leidend tot vergroeiing van de ruggengraat". Onderzoekers stelden al eerder vast dat het langdurig schuin houden van je hoofd een extra belasting op kan leveren van 25 kilo. Onder 'periscopen' wordt verstaan het "livestreamen met behulp van de app Periscope". Er kan tot en met 14 december gestemd worden. De Engelse tegenhanger van Van Dale koos voor het eerst in haar bestaan een emoticon als Woord van het Jaar. In 2013 koos Oxford Dictionaries 'selfie' nog als Woord van het Jaar.

Foto: Steffen Boelaars (cc)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel