Google introduceert Nederlandstalige spraakherkenning voor Android

· 2 reacties


Android-toestellen konden al langer Engelstalige commando's begrijpen. Google staat op het punt een deel van die functionaliteit voor het Nederlands te lanceren. Spraakherkenning is beschikbaar voor Android 2.2 en 2.1.

Voorlopig werkt de spraakherkenning alleen voor het zoeken op internet en invoer van tekst. Commando's om de telefoon te bedienen worden nog niet ondersteund. Ook kun je met de nieuwe functie tekst invoeren via spraak, bijvoorbeeld als je een SMS wilt sturen.

Eerste ervaringen

We hebben de applicatie uitvoerig getest, en daarbij lastige woorden niet geschuwd. Het viel ons op dat de applicatie lange woorden als 'achteruitkijkspiegel' in één keer goed weergeeft, mits je het woord duidelijk uitspreekt. Het systeem van Google werkt via een server, waarop je stemgeluid geanalyseerd wordt. Voordeel daarvan is dat de software beter wordt als meer mensen het gebruiken.

Voice2

Ook het invoeren van webadressen in de browser gaat prima. De telefoon begreep ons eigen webadres meerdere keren in één keer goed. Schuttingtaal werkt ook. We hebben er geen screenshots van gemaakt, maar Google herkent de meest gangbare Nederlandse scheldwoorden.



Praat mee over dit artikel