Dossier 5: Blog jij al met je telefoon? Nee, zo werkt het!


Met je mobieltje kun je betere foto’s maken dan je denkt en deze delen met je vrienden, familie of kennissen via blogging is simpel. NieuweMobiel.NL legt uit hoe jij wat blogging is en reikt jou opties aan om je eigen fotos te bloggen.

Vele mobiele gebruikers zien tussen de bomen het bos niet meer aan nieuwe functionaliteiten en nieuwe diensten die door diverse providers en fabrikanten worden aangeboden de laatste tijd. Eén van deze nieuwe diensten wordt ook wel blogging of bloggen genoemd.

Om even in het kort uit te leggen wat het precies betekend kan men het beste bij het begin beginnen. Huidige mobiele gebruikers die ook weten wat ze in handen hebben dus bijvoorbeeld een mobiele telefoon met camera wisselen steeds meer foto’s en video’s uit. Daarbij komt nog dat vele van deze mensen op zoek zijn naar een plek waar men met elkaar ervaringen, foto’s en video’s kan uitwisselen. Voorbeelden zijn momenteel in overvloed aanwezig op het Internet zoals Google Video Blogspot, Blogger.com, YouTube.com en Flickr.com.

Vele gebruikers hebben deze namen wel eens horen vallen of maken al gebruik van de diensten van deze websites. De genoemde websites bieden simpelweg ruimte aan om de gemaakte foto’s, video’s of andere data achter te laten. Zodoende kunnen andere personen deze bestanden bekijken en er bijvoorbeeld op reageren.

Deze manier van het uitwisselen van bepaalde data en het uitdragen van onze dagelijkse bezigheden, ook wel blogging genoemd, is een nieuwe ervaring in ons dagelijks bestaan. Steeds meer personen laten bijvoorbeeld tijdens hun vakantie een afbeelding of stukje tekst achter om het thuisfront te laten weten hoe het gaat. Bekende Nederlanders schrijven hun ervaringen op en reageren op fans.

Wat heeft dit alles nu met mobiele telefoons te maken? Vele gebruikers hebben momenteel iets in handen dat het middel kan zijn naar deze websites. Mobiele toestellen zoals de nieuwe Sony Ericsson K800i en Nokia N73 bieden standaard de mogelijkheid om afbeeldingen door te sturen naar een website zoals Flickr.com. De wijze waarop is doodeenvoudig en biedt vele gebruikers de mogelijkheid op ieder moment zijn of haar ervaringen te delen met andere gebruikers, vrienden en familieleden.

Om eens te laten zien hoe dat blogging precies werkt op een mobiele telefoon, is hieronder een volledige uitleg getoond aan de hand van een Nokia N73 en de website Flickr.com die standaard ingesteld staat op het toestel.

De eerste stap is natuurlijk dat men een foto maakt van een leuke gebeurtenis, een speciaal moment of simpelweg iets dat men wilt delen met vrienden, familie of kennissen. Na het maken van de foto krijgt men de optie om deze door te sturen naar een website of blog. In dit geval is dat Flickr.com.

Op de website Flickr.com zal men een account moeten hebben waar de foto’s achter gelaten worden. Dit account moet men van te voren instellen op het toestel en op de website van Flickr. Op de website wordt alles haarfijn uitgelegd, dus voor iedere gebruiker is dat een fluitje van een cent.

Op de N73 zal men via de menuoptie webupload één of meerdere foto’s kunnen uploaden naar de website. Simpelweg meerdere foto’s per keer versturen gaat zonder enige moeite. Men moet er alleen wel rekening mee houden dat de afbeeldingen via de GPRS, EDGE of UMTS verbinding van het toestel verstuurd worden. Een goedkoop internetpakket via je mobiele provider valt aan te bevelen. Vooral in het buitenland; één foto verzenden in het buitenland kost al snel 10 tot 20 Euro. In Nederland zijn er diverse mogelijkheden zoals het goedkope Pocket Internet Totaal van T-Mobile of de diverse databundels bij andere providers.

Nadat de foto’s zijn geupload naar de website van Flickr.com, kan men via het eigen account alle foto’s bekijken. Onder andere personen, familieleden en kennissen hebben op elk moment toegang tot jouw eigen fotoalbum.

Een voorbeeld van een dergelijk fotoalbum is opgezet door Peter de Ruiter reisfotograaf en schrijver van het boek "Fotograferen met je mobieltje". Peter houdt elke dag een blog bij met foto’s die hij tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden maakt.

Peter de Ruiter reactie na het bloggen van foto’s met de N73 en de Flickr.com website:

Een foto maken en 'bloggen' met de N73 is een kwestie van één minuut. Al direct na het maken van een foto krijg je de mogelijkheid hem te verzenden via Send > Webupload naar fotosite Flickr.com. Je hebt daar eerder, ook via de telefoon, een gratis account aangemaakt. Fluitje van een cent. Andere sites zijn via Send > Webupload overigens niet toegestaan, maar via de keuze Send > Multimedia kun je versturen naar elk gewenst emailadres of telefoonnummer, dus bijvoorbeeld ook Blogger.com of Aroundtheglobe.nl, die ook upload via een emailadres bieden.

Zowel bij Webupload als bij Multimedia wordt je foto via MMS op Flickr gezet. Dat heeft als nadeel dat je tekst fungeert als zowel onderwerp als bijschrift. Wil je daar wel onderscheid in aanbrengen, dan moet je je foto's vanaf de N73 versturen via email. Dan moet je wat extra instellingen in je telefoon hebben, maar het kan ook nog goedkoper zijn. Bekijk ook eens mijn eigen blog waarop ik foto’s achterlaat.

Wil je zelf eens bloggen en heb je mobiele telefoon met camera ga dan eens naar de website van Flickr.com en Blogger.com stel je toestel in en start je eigen fotoblog. Heb je hulp nodig bij het maken goede foto’s met je mobieltje? Koop dan het boek van Peter de Ruiter genaamd "Fotograferen met je mobieltje via de website" Fotomobieltje.nl en haal meer uit je mobiele telefoon met camera. Met je mobieltje kun je betere foto’s maken dan je denkt.

Heb je nog geen fotomobieltje? Dan is de N73 zeker optie om te overwegen. Het toestel biedt directe toegang tot de website van Flickr.com. Je kunt zo starten met het bloggen. Hetzelfde geldt voor de Sony Ericsson K800i. Momenteel de mobiele telefoon met beste ingebouwde camera.

Lees ook onze cameravergelijkingsreview tussen de Sony Ericsson K800i, Nokia N73, Nokia N93 en LG KG920 wanneer je een keuze wilt maken tussen de beste fotomobieltjes.Praat mee over dit artikel