Dossier 4: Bluetooth; ga jij al draadloos door het leven?


Bluetooth is één van de onderdelen die door vele telecommerken als de nieuwe killer applicatie van komende jaren wordt gezien. Wat is het precies en wat houdt het in? NieuweMobiel.NL legt het uit!

In dit artikel zal NieuweMobiel.NL het fenomeen Bluetooth behandelen in samenwerking met Jabra de grootste headsetontwikkelaars en degene die momenteel een groot aantal Bluetooth headsets aanbiedt met de nieuwste Bluetooth functionaliteiten. Al deze functionaliteiten komen voorbij in dit dossier. Jabra is hét Europese merk op het gebied van Bluetooth accessoires.

We melden jou wat je momenteel kan met een groot aantal Bluetooth producten. Hieronder muziek luisteren zonder een fiscieke draadverbinding tussen je telefoon en je headset, maar via stereo Bluetooth. Maar ook het oversturen van gegevens naar je PC of de telefoon van je vrienden. De mogelijkheden met Bluetooth zijn eindeloos.

Wat is Bluetooth?

Bluetooth is een draadloze techniek die het mogelijk maakt om telefoons, computers en andere apparaten met elkaar in verbinding te stellen zonder dat daar een snoer of draad voor nodig is. Er is namelijk een radiolink die voor de verbinding zorgt. De apparaten hoeven niet in elkaars zicht te staan waardoor er verbinding mogelijk is met een apparaat dat zich op maximaal 10 meter afstand bevindt.

Wanneer je GSM over Bluetooth beschikt kun je bijvoorbeeld foto's naar je laptop sturen of je adresboek synchroniseren met je PC. Ook draadloze navigatie en headsets voor op de moderne mobiele telefoons werken met Bluetooth. Voorwaarde is wel dat ook het apparaat waarmee je wilt communiceren Bluetooth ondersteunt!

Waar komt de naam Bluetooth vandaan?

De naam stamt af van koning Harald Bl?Çtand die tussen 910 en 940 Denemarken regeerde. Bluetooth of Bl?Çtand in het oude Vikings, betekent donker gelaat. Want Harald had donker bruin haar in tegenstelling tot de meeste vikingen. Tijdens zijn regeren heeft hij de stammen in Denemarken en Noorwegen laten “communiceren” en zo herenigd. Bluetooth is de naam die de Nederlandse ontwikkelaar Jaap Haartsen in dienst van Ericsson aan het eerste project gaf.

Hoe moet ik Bluetooth producten pairen en koppelen?

Apparaten en accessoires dienen eerst met elkaar gepaird te worden (eventueel beveiligd met een PIN code). Als de producten eenmaal gepaired zijn, kan men deze koppelen. Er wordt er dan gekeken welke functies (profielen) dan beschikbaar zijn aan beide kanten. Indien beide apparaten corresponderende functies (profielen) hebben, dan worden deze beschikbaar gemaakt.

Nu kan er verbinding gemaakt en gebruikt worden. Het verbreken van een koppeling/verbinding betekent niet dat het pairingsproces later opnieuw moet plaatsvinden.

Kijk in de handleiding van je eigen mobiele telefoon of andere apparaat uitgevoerd met Bluetooth voor informatie over het pairen en koppelen. Op diverse toestellen en apparaten moeten andere stappen worden doorlopen. In essentie is het koppelen vrij eenvoudig.

Welke verschillende Bluetooth versies zijn er?

De eerste versie van Bluetooth (1.0) werd nog gekenmerkt door enorm veel kleine foutjes die in versie 1.1 werden opgelost. Versie 1.1 was de eerste standaard die breed werd toegepast in mobiele telefoons en accessoires. Bluetooth 1.1 is redelijk traag (verbinden) en het energieverbruik van de eerste apparaten was redelijk hoog (korte gebruik- en standbytijd). De meeste toestellen zijn momenteel uitgerust met 1.1. Alle nieuwere modellen zijn uitgerust met versie 1.2 of 2.0.

In versie 1.2 heeft een betere geluidskwaliteit (duidelijker geluid en minder plopjes) en er is een techniek toegepast die ontworpen is om de kwaliteit van het geluid te verbeteren vooral in luidruchtige ruimtes. Daarnaast is er een snellere koppeling tussen het toestel en ander apparaat mogelijk.

Versie 2.0 is de nieuwste en is zeker drie keer sneller en heeft een lager stroomverbruik! Bij versie 2.0 is de toepassing van VoIP (praten via netwerken) mogelijk, dit betekend net als met je PC dat je over internet kan bellen! Dat betekend dat je straks met je telefoon over een internet verbinding goedkoper kan bellen met je Bluetooth headset.

Daarnaast biedt Bluetooth 2.0 een nieuwe functie namelijk EDR dat staat voor Enhanced Data Rate, hierdoor kan informatie tot drie keer sneller verstuurd worden. Doordat de informatie sneller verzonden wordt, kost het minder energie (dus langere gebruikstijd met een accu). Het is ook mogelijk om gelijktijdig, meerdere verbindingen te hebben met een GPS ontvanger of bijvoorbeeld Bluetooth headset. Bij 1.2 was dit ook al mogelijk, maar bij versie 2.0 is dit nu stabiel en standaard aanwezig.

Wat zijn Bluetooth profielen?

Vele mensen zijn niet bekend met het fenomeen Bluetooth profielen. Profielen zijn de mogelijkheden die door het apparaat en de accessoire onderling worden aangeboden. Per profiel is de functie beperkt (onder andere headsets) om te garanderen dat apparaten in hetzelfde profiel correct en nauwkeurig samenwerken.

De profielen worden ook gecreëerd en ontwikkeld om de communicatie tussen Bluetooth apparaten te verbeteren. Binnen de huidige reeks met profielen zijn een aantal toevoegingen gedaan die ervoor zorgen dat men nog meer mogelijkheden heeft met een Bluetooth headset of apparaat.

De Jabra BT325s is een headset die je zowel kunt aansluiten op een muziekspeler als op een
Bluetooth telefoon. Zo kan je met een gerust hart naar je favoriete muziek luisteren zonder
dat je één oproep mist.

De belangrijkste profielen die men momenteel overal hoort is A2DP en AVRCP. Beide zijn bedoeld om stereo muziek te luisteren via een telefoon en Bluetooth headset. Jabra heeft daarvan een aantal voorbeelden, zoals bijvoorbeeld BT620s. De headset is door NieuweMobiel.NL in de afgelopen periode gebruikt en een review zal nog volgen.

Wat kan je precies met Bluetooth Stereo audio?

De laatste ontwikkeling in de Bluetooth technologie is Bluetooth stereo. Deze nieuwe techniek biedt de mogelijkheid om hifi stereo muziek op een headset te luisteren. Tijdens het luisteren van de muziek kan men gebeld worden via de handset of bijvoorbeeld een PC (via Skype of Internet VoIP bellen).

Een voorwaarde voor Bluetooth Stereo is dat beide producten het Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) hebben. Via onze zoekfunctie kan men zoeken op dit nieuwe profiel en een lijst genereren met alle mobiele telefoons die dit nieuwe profiel ondersteunen. Tip: Stel de zoekfunctie in op de gedetailleerde modus.

Jabra BT620s, jouw draadloze muziekcompagnon. Luister muziek via een mobiele telefoon
met Bluetooth audio en natuurlijk deze headset en geniet van de draadloze vrijheid!

Het profiel AVRCP maakt het mogelijk om de start, pauze, volgende en vorige via de headset ook draadloos te bedienen. Door de bandbreedte van Bluetooth 2.0 EDR kunnen meeste Bluetooth stereo headsets gepaired zijn met twee producten tegelijkertijd. Dus met de telefoon en de PC of bijvoorbeeld een GPS ontvanger en een telefoon.

Wat betekend dit nu allemaal? Men hoeft niet meer van die muziek headsets te dragen met snoeren die altijd gedraaid en in de weg liggen of ergens tussen zitten, maar men kan lekker een snoerloos en hippe headset dragen die toch hifi stereo geluid heeft! Momenteel zijn daarvan genoeg voorbeelden in de huidige markt daaronder ook de al eerder genoemde Jabra BT620s.

Wat kan men verder met Bluetooth?

Bluetooth kan op diverse manieren verbindingen leggen met een groot aantal apparaten. Men kan een mobiele telefoon synchroniseren met een PC en/of Outlook, data overzetten naar een PC of een ander apparaat met Bluetooth. Ook kan men een verbinding opzetten en het toestel gebruiken als modem voor je internetverbinding op bijvoorbeeld je PDA of laptop.

Genoeg mogelijkheden om draadloos door het leven te gaan. Het belangrijkste onderdeel in de huidige markt blijft het opzetten van een headsetverbinding en het draadloos voeren van gesprekken tijdens het rijden of andere activiteiten. Jabra is daarvoor een goede compagnon met een grote hoeveelheid aan headsets. Men heeft zelfs een aantal fashion headsets waaronder de Jabra BT160 Swarovski, speciaal voor de gebruiker die een headset zoekt bij zijn of haar nieuwe ladyphone.

Jabra BT160 Swarovski voor iedere gebruiker die op zoek is naar een speciale fashion
headset ingelegd met echte Swarovski stenen!
De Jabra BT160 kan men volledig aan je eigen smaak aanpassen. Je kan namelijk kiezen uit
niet minder dan 33 verschillende, hippe ontwerpen!

Meer informatie over deze headsets vindt men via de volgende pagina: Jabra homepage. Heeft men een keuze gemaakt dan is daar onze accessoirepartner Mobileplaza.nl waar de diverse Jabra headsets tegen scherpe prijzen verkrijgbaar zijn.

Toekomst van Bluetooth

Na de afgelopen jaren is Bluetooth niet meer weg te denken uit de markt. Mening persoon vraagt om een toestel met Bluetooth aanboord. Maar hoe gaat de toekomst van Bluetooth zich ontplooien?

Dat is niet geheel duidelijk, maar Motorola heeft ons in de afgelopen periode al wel een idee gegeven van wat er allemaal met Bluetooth mogelijk is. Voorbeelden daarvan zijn een Bluetooth stereo zonnebril, Bluetooth stereo winterjas en een Bluetooth headset die de audiokwaliteit versterkt in rumourige omgevingen door middel van trillingen van de kaak. Kan het nog gekker? De toekomst zal het ons uitwijzen.

Motorola Audex Jacket Series met verwijderbare gebruikerspaneel, kraagspeakers
en een microfoon. Een zeer speciale stereo headset gewikkeld in een warme jas!
Oakley en Motorola O ROKR Bluetooth Stereo zonnebril met ingebouwde stereo
headset voor het luisteren van muziek!

Meer informatie over deze headsets vindt men via de volgende pagina: Jabra homepage. Heeft men een keuze gemaakt dan is daar onze accessoirepartner Mobileplaza.nl waar de diverse Jabra headsets tegen scherpe prijzen verkrijgbaar zijn.Praat mee over dit artikel