Dossier 3: uPnP; de toekomst in het draadloos verbinden van jouw leven


Vakantiefilmpjes laten zien aan vrienden. Foto’s van je nieuwe aanwinst aan anderen laten zien. Het maken van foto’s en video’s is kinderspel, maar ze delen is lang niet altijd zo eenvoudig. De standaard uPnP maakt het een stuk makkelijker.

Vakantiefilmpjes laten zien aan vrienden. Foto’s van je nieuwe aanwinst aan anderen laten zien. Het maken van foto’s en video’s is kinderspel, maar ze delen is lang niet altijd zo eenvoudig. De standaard uPnP (Universal Plug ’n Play) maakt delen en tonen van media via het (thuis)netwerk een stuk makkelijker. Passend in de nieuwe ‘digital home’ strategie van Nokia maakt de nieuwe Nokia N80 als eerste toestel gebruik van deze techniek en naast deze zijn veel andere toestellen uit de N-series er ook van voorzien, zoals de N93. NieuweMobiel.NL zal aan de hand van dit artikel uitleg geven en de werking van uPnP in de praktijk laten zien.

Introductie

De populairste en al bestaande draadloze technieken om gegevens uit te wisselen zijn Bluetooth en infrarood. De voordelen hiervan op de mobiele telefoon zijn gigantisch, maar beiden werken ze op een geringe afstand en is de snelheid vrij laag. De praktijk laat zien dat de implementatie ervan ook niet altijd goed is. Ook de datakabel verbinding van toestel naar PC biedt weinig bewegingsvrijheid en is soms afhankelijk van lastig te gebruiken softwarepakketten met ieder hun eigen ontwerp en afhankelijke stuurprogramma’s.

uPnP maakt een einde aan de warboel en is voor de laatste generatie Smartphones met Wireless LAN een enorm helder alternatief, voor het eerst geïmplementeerd in de Nokia N80. Van origine is Universal Plug and Play (uPnP) een set met protocollen (regels) dat voor zogenaamde plug-and-play functionaliteit moet zorgen voor diverse apparaten die allemaal (samen)werken op basis van het IP-protocol. Dankzij uPnP behoort drivers installeren en omslachtig koppelen tot het verleden, delen van media kan via uPnP met een handomdraai.

Het initiatief voor UPnP werd door Microsoft, Intel en Compaq genomen en veelvuldig geïmplementeerd in thuisnetwerkstrategieën. uPnP is dus zeer van belang voor domotica-toepassingen en om die reden neemt ook Nokia uPnP om de arm met de ‘digital-home’ strategie: het digitale huis, oftewel domotica. De laatste kreet kennen we misschien van de onmogelijke projecten van Chriet Titulaer, maar met de komst van veel uPnP producten is een ‘Huis van de Toekomst’ of een ‘Kantoor van de Toekomst’ weggelegd voor iedereen.

uPnP in de praktijk

De techniek is nog jong, maar er zijn al een behoorlijk aantal apparaten op de markt die standaard uPnP ondersteunen. We praten dan vooral over high-end audioapparatuur voor in huis maar ook mediacenters maken gebruik van de techniek. Daarnaast is uPnP ook zonder problemen te gebruiken op de desktop PC of notebook. Dit maakt het daarom ook interessant voor gegevensuitwisseling tussen mobiel toestel en computer. Zowel de N80, N91, N92, als N93 beschikken over Wireless LAN functionaliteit wat men in staat stelt gegevens uit te wisselen via het netwerk. Natuurlijk kan men werken met netwerkshares maar dit kan wel eens tegenvallen qua gebruikersgemak, en daar is uPnP juist voor gemaakt: eenvoud.

Om uPnP ook op de PC werkend te krijgen is een stukje software nodig. Voor Windows 2000 en XP levert Nokia een programma mee wat eenvoudig op de PC geïnstalleerd kan worden. Dit programma, Home Media Server, verzorgt uPnP functionaliteit waardoor het simpelweg mogelijk wordt om media uit te wisselen en te tonen tussen toestel en PC. Als beide apparaten in dezelfde netwerkrange zitten - wat ze dus toelaat met elkaar te communiceren - zal uPnP in principe probleemloos werken. Hierbij maakt het dus niet uit dat de N80 via een draadloze verbinding werkt, maar de PC bekabeld is aangesloten.

Om uPnP in de eerste plaats te gebruiken is het belangrijk dat Wireless LAN is ingesteld op het toestel. Wanneer de uPnP functie voor het eerst gebruikt gaat worden zal het toestel dan ook om een toegangspunt vragen. Een dergelijk toegangspunt is in feite een instelling die het mogelijk maakt om een gegevensverbinding op te bouwen. Deze is in te stellen via Instrumenten > Instellingen > Verbinding > Toegangspunten.

Zoals vermeld is het voor uPnP nodig om op de PC een extra stukje software installeren. Voor de recentere Windows versies is dit HMS (Home Media Server). De installatie van Home Media Server - wat te downloaden is via http://www.simplecenter.com/downloads/NokiaHMS34.exe is erg eenvoudig. Let er wel op dat men in geval van een softwarematige firewall voor dit programma een uitzondering maakt, anders kunnen er communicatieproblemen optreden tussen toestel en PC. Natuurlijk vereist Home Media Server voor optimale functionaliteit een moderne PC. Voor Linux zijn er veel alternatieven te krijgen, waar we in dit artikel niet op ingaan. De configuratie van Home Media Server is veruit het eenvoudigste, het programma zit ook enorm gebruikersvriendelijk in elkaar.

Na installatie van het Home Media Server pakket heeft men de keus om al aanwezige media op de PC te delen, die dan weer toegankelijk is voor de Nokia N80 of een ander uPnP toestel. Het is ook mogelijk om vanaf het mobiele toestel de content op de PC te laten zien, zoals een gemaakte foto.

De mogelijkheden hierin zijn erg groot, denk aan het weergeven van audio en video, maar ook afbeeldingen. Men kan zelfs browsen tussen verschillende soorten muziek die op de PC staan, het toestel wordt dan als een soort afstandbediening gebruikt. Erg handig om zo via Wireless LAN, vanuit de luie stoel, een slideshow of muziek te starten.

Wanneer de Wireless instelling is gemaakt is het mogelijk om vanuit de galerij de foto of video op afstand te ‘tonen’. Hierbij hoeven geen verdere instellingen worden gemaakt!

De ingebouwde mediaspeler van Series 60 V3 ondersteunt de mogelijkheid om direct de gedeelde content te benaderen en ook af te spelen. Het is ook mogelijk om een nummer apart op te slaan of te kopiëren naar de geheugenkaart.

Conclusie

uPnP biedt veel nieuwe mogelijkheden op het gebied van entertainment en vooral ook het delen van media onderling. Draadloze netwerken in huis zijn bij erg veel consumenten al gemeengoed en velen hebben dan ook een laptop of desktop staan met draadloze netwerkconnectiviteit. De toegenomen mate van functionaliteit en connectiviteit tussen apparaten onderling is toegenomen en uPnP zal hier een grote rol in spelen. Denk aan het bedienen van de audio-installatie met de uPnP Smartphone, het tonen van slideshows en natuurlijk het overzetten van media. Behalve de Nokia N80 zijn ook de high-end modellen uit de N-series uitgerust met uPnP. Dit zijn de N91, N92 en N93.

Hierbij is ook de N73 voorzien van uPnP die het weliswaar zonder Wireless LAN moet stellen en daarbij wat beperkt is in de volledige uPnP mogelijkheden, maar via Bluetooth ook uitstekend in de uPnP omgeving zou passen. De volledige uPnP ervaring krijgt men echter in combinatie met Wireless LAN, waardoor het een modern alternatief is voor Bluetooth en Infarood. Wanneer men er bij stilstaat dat ook LCD televisies en wat meer audiosets in de toekomst met uPnP uitgerust gaan worden is dit een enorm interessante ontwikkeling op het gebied van connectiviteit en multimedia.