Wat is adoptable storage in Android 6.0 Marshmallow en wat heb je er aan?

· 1 reactie


Android 6.0 Marshmallow bevat allerlei handige, nieuwe foefjes, waaronder adoptable storage. In dit artikel legt NieuweMobiel.NL uit wat adoptable storage is, wat je er mee kunt en hoe je het instelt.

Ten opzichte van zijn voorganger bracht Android 6.0 Marshmallow een groot aantal nieuwe toevoegingen met zich mee. Denk onder meer aan de energiebesparende functie Doze, Google Now on Tap, ondersteuning voor USB-C, Android Pay en vingerafdrukscanners, en een nieuw permissiesysteem voor app-machtigingen. Een andere, minder bekende toevoeging is adoptable storage.

Opslagcapaciteit

Als je bij de specificaties van een smartphone of tablet kijkt, zie je altijd hoeveel het intern geheugen of de opslagcapaciteit van dat apparaat bedraagt. Gemiddeld genomen hebben de meeste smartphones 8 GB tot 64 GB aan opslagruimte, bij tablets kan het oplopen tot wel 1 TB.

De opslagcapaciteit die je daadwerkelijk tot je beschikking hebt ligt in werkelijkheid een stuk lager. Daarvoor zijn twee oorzaken aan te wijzen. Om te beginnen berekenen fabrikanten de opslagcapaciteit niet op een honderd procent zuivere manier: zij delen het aantal MB’s aan intern geheugen door 1.000. Eigenlijk zou dat gedeeld moeten worden door 1.024, omdat er 1.024 MB in 1 GB past.

Android Adoptable Storage

In de tweede plaats nemen het besturingssysteem en vooral geïnstalleerde applicaties van de fabrikant en derden (bloatware) de nodige opslagruimte in beslag. Als je een smartphone met 32 GB intern geheugen koopt, beschik je in praktijk over zo’n 24 GB.

Portable storage en adoptable storage

Om consumenten tegemoet te komen voorzien diverse fabrikanten hun high-end smartphones met uitbreidbaar geheugen. Dat betekent dat je met een microSD-kaart de opslagcapaciteit van je mobiele telefoon eenvoudig kunt uitbreiden. De meeste telefoons ondersteunen microSD-kaarten tot 128 GB, sommige modellen zelfs nog meer. MicroSD-kaarten kunnen behoorlijk prijzig zijn, maar zijn per definitie goedkoper dan een nieuwe smartphone met meer geheugen.

De extra opslagcapaciteit kan op twee manieren benut worden. Standaard gebruikt Android om nieuwe opslagruimte om foto’s, video’s en andere bestanden op te slaan. Deze vorm van opslag noemen we portable storage.

Met de introductie van Android 6.0 Marshmallow is het tevens mogelijk om de microSD-kaart te gebruiken voor de opslag van applicaties en app-data. Het extra geheugen wordt dan onderdeel van het intern geheugen. Google maakt hierbij niet langer onderscheid tussen extra opslag van een microSD-kaart en intern geheugen van het toestel. Dit noemt Google adoptable storage.

Adoptable storage instellen met Android 6.0 Marshmallow

Om adoptable storage in te stellen op je Android-smartphone of –tablet, moet deze aan twee voorwaarden voldoen. Ten eerste moet hij draaien op Android 6.0 of 6.0.1 Marshmallow, en ten tweede moet je telefoon deze functionaliteit ondersteunen.

Dat laatste kan nog wel eens een heikel punt zijn. Zo onthulde Samsung op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona onlangs de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 edge. Beide toestellen ondersteunen geen adoptable storage. Wel is het mogelijk om apps en app-data naar het geheugenkaartje te verplaatsen.

Als je een microSD-kaart toevoegt aan je smartphone of tablet, dan krijg je van Android de vraag of je deze wil gebruiken als draagbaar geheugen (portable storage) of intern geheugen (adoptable storage). Je kiest voor de laatste optie. Vervolgens formatteert Android de microSD-kaart: alle data wordt van de kaart verwijderd. Ook voegt Android 128-bit AES encryptie toe. Nieuwe data wordt voortaan hier opgeslagen.

Tevens is het mogelijk om adoptable storage handmatig in te stellen. Dat gaat als volgt:
1. Ga naar Instellingen > Opslag en USB.
2. Selecteer de microSD-kaart, druk rechtsboven in het scherm op de menuknop en selecteer Instellingen.
3. Kies Formatteer als interne opslag en bevestig je keuze.
4. Start je smartphone opnieuw op.

Keerzijde adoptable storage

Adoptable storage kent één belangrijke keerzijde: de microSD-kaart werkt maar met één Android-smartphone of –tablet tegelijkertijd. Je kunt dus niet de geheugenkaart uit het ene toestel halen om de data op een andere te plaatsen. De kaart is inherent gekoppeld aan één specifiek apparaat. Als je de microSD-kaart voor een andere smartphone of tablet wil gebruiken, moet je hem volledig formatteren.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel