Mobiele besturingssystemen; door de bomen het bos zien

· 10 reacties


iOS

Weliswaar zullen de meeste van ons de zoektocht naar een nieuwe mobiel niet zozeer beginnen met het uitzoeken van het besturingssysteem. Het is wel steeds meer een belangrijke wens/eis. Denk dan bijvoorbeeld aan het aantal applicaties dat reeds aangeschaft is. Applicaties zijn (nog) gebonden aan een besturingssysteem en kunnen niet zomaar worden meegenomen naar een ander platform. Ook het gebruiksgemak van een besturingssysteem kan iemand ertoe bewegen een telefoon uit te zoeken met hetzelfde besturingssysteem als voorheen.

Merkgebonden

Eén van de belangrijkste merkgebonden besturingssystemen is iOS, voorheen ook wel bekend als 'iPhone OS' of 'OS X iPhone'. Het systeem staat nog in de kinderschoenen, maar dankzij de onderliggende Unix-kern is het een bewezen en stabiel platform. Apple heeft de markt een behoorlijke opdonder gegeven en andere fabrikanten min of meer gedwongen om hun eigen besturingssysteem up-to-date te maken met ondersteuning voor nieuwe technieken als multi-touch en bewegingsherkenning.

iPhone OS
iPhone OS versie 3.1.2, ook wel bekend als OS X iPhone

Er is beperkte keus voor wie persé het OS X iPhone besturingssysteem wil gebruiken; de iPhone 3G en de snellere iPhone 3G S. Ondanks dit beperkte aanbod bezit Apple ruim 17% van de Amerikaanse smartphonemarkt. Best netjes als je bedenkt dat het bedrijf op slechts 1% gedoeld had bij de introductie van het hebbeding.

Telefoons met het iPhone OS zijn met name geschikt voor mensen die zich willen onderscheiden van de rest, het spelen van spelletjes belangrijk vinden, overal mobiel willen zijn en naadloze integratie willen met hun Mac computer.



Praat mee over dit artikel