Mobiele besturingssystemen; door de bomen het bos zien

· 10 reacties


Vorige week kondigde Samsung zijn eigen 'open' besturingssysteem aan; Bada. Het begint zo langzamerhand behoorlijk druk te worden in de wereld van mobiele besturingssystemen. Zien we door de bomen het bos nog wel? Hoogtijd voor een overzicht.

Als je een paar jaar geleden een smartphone kocht kon je kiezen uit een handjevol besturingssystemen. Eigenlijk was het niet eens een vraag. Als je een zakelijke gebruiker was kocht je een Windows Mobile/Pocket PC telefoon en anders werd het een Symbian smartphone. Tenzij je al een Palm telefoon had, dan kocht je weer een nieuwe Palm telefoon. Vandaag de dag is dat wel anders. Het keuze aanbod is nog nooit zo groot geweest en het lijkt helemaal in de mode te zijn om als fabrikant je 'eigen' besturingssysteem aan te kondigen. Voor de consument is het er allemaal niet makkelijker op geworden. Waar moet je uit kiezen? Wij zochten het uit.

Huidige aanbod

Het huidige aanbod van mobiele besturingssystemen bestaat uit een aantal grote namen, maar cijfer de kleinere spelers niet weg. Vooral nieuwkomers zoals Google's Android krijgen veel aandacht en hebben veel potentieel. Daarnaast hebben nieuwkomers niet rekening te houden met oude niet meer gebruikte technieken om nog maar niet te spreken van ontwerpfouten uit het verleden. Een nieuw, klein, soms onbenullig OS kan dus best over een poosje de belangrijkste marktleider worden. Maar waar moet je uit kiezen? Android? Maemo? iPhone OS? Symbian? Windows Mobile? LiMo? Bada? BlackBerry OS? Of toch misschien ELSE Intuition?

Mobiele besturingssystemen
Een greep uit het aanbod van mobiele besturingssystemen

Alle bovengenoemde besturingssystemen zijn grofweg in twee groepen te verdelen; de merkgebonden en de non-merkgebonden. Denk dan bijvoorbeeld aan het iPhone OS en het BlackBerry OS als de merkgebonden en Android en Windows Mobile als de non-merkgebonden.



Praat mee over dit artikel