Google ontvouwd strategie mobiele telefonie


Gisteren is bekend geworden wat Google voor intenties heeft op het gebied van mobiele telefonie. Geen GPhone, maar een platform genaamd Android die fabrikanten kunnen gebruiken om eigen telefoons mee te ontwikkelen.

Zoals eerder al werd gespeculeerd heeft de zoekmachinegigant geen telefoon aangekondigd maar een platform, genaamd 'Android'. Dit nieuwe platform kunnen fabrikanten gebruiken om de nieuwe generatie telefoons mee te ontwikkelen.

Android is het eerste volledig open platform voor mobile devices. Het omvat een besturingssysteem gebaseerd op Linux, een user-interface en applicaties. Volgens Google is Android anders dan bijvoorbeeld Symbian en Windows Mobile, omdat bestaande obstakels er niet in voorkomen. Wat het bedrijf hiermee precies bedoeld is vooralsnog onduidelijk.

Om dit nieuwe open platform enige kans van slagen te geven in de huidige concurrerende markt heeft Google de "Open Handset Alliance" opgericht. Deze bestaat uit een dikke 30 bedrijven waaronder Motorola, Qualcomm, HTC and T-Mobile. Aartsrivaal Microsoft is de grote afwezige hierin. Echter ook concurrenten van Adroid waaronder Apple (Mac OS X) en Nokia (Symbian) ontbreken.


YouTube video waar Android nader wordt toegelicht

Voorlopig zullen telefoons gebaseerd op Android de winkel niet snel bereiken. Fabrikanten onderdeel van de Open Handset Alliance verwachten deze pas in de tweede helft van 2008 gereed te hebben.

Ontwikkelaars kunnen binnenkort al knutselen dankzij de aangekondigde SDK.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel