Opvallende wijzigingen in de top van Apple

· 1 reactie


Apple heeft een flinke wijziging doorgevoerd in de top. Baas over het mobiele besturingssysteem van ondermeer de iPhone vertrekt per 2013. Het lijkt echter niet op een vrijwillig ontslag maar een gedwongen.

Reden daarvoor is het gebrek van vriendelijke woorden aan het adres van Forstall in de aankondiging, en dat hij per direct van z'n taken wordt ontheven ondanks dat hij pas vanaf 2013 vertrekt.

Scott Forstall
Scott Forstall

Scott Forstall kennen we als de baas van iOS. Hij betreedt vaak het podium zodra er een nieuwe versie van wordt aangekondigd. Zijn vertrek lijkt te maken te hebben met de problematiek rondom Apple Maps en het feit dat hij daarvoor geen verantwoording wil afleggen. Onlangs nog publiceerde Apple een open-brief waarin het haar verontschuldiging voor het gebrekkige Maps aanbood, maar Forstall weigerde die te (mede)ondertekenen.

Skeuomorphic Design

Intussen gonst het van de geruchten dat Forstall niet samen met Jony Ive door één deur kon. Die laatste is verantwoordelijk voor het industriële ontwerp van onder andere de iMac, iPod, iPad en iPhone. Ive zou niet gecharmeerd zijn van wat genoemd wordt 'skeuomorphic design', bekend van ondermeer het nep-leer in icoontjes en apps. En Ive zou niet de enige hooggeplaatste topman zijn met diezelfde gevoelens.

Forstall's taken worden overgenomen door huidige topmannen. Zo krijgt Jony Ive controle over Human Interface, Eddy Cue krijgt zeggenschap over Siri en Maps en zal Craig Federighi naast Mac OS X ook iOS op zich nemen. Forstall is ondanks z'n jonge verschijning een langgediende. Hij kwam in 1997 bij Apple met de overname van NeXT, het bedrijf dat Steve Jobs begonnen was na z'n gedwongen vertrek.

John Browett

Naast Forstall vertrekt ook John Browett. Ook zijn vertrek is opvallend omdat Browett pas zes maand geleden triomfantelijk door uitgerekend Tim Cook werd binnengehaald. Browett was verantwoordelijk voor de succesvolle Apple Stores.

Bron: Apple.com


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel