Aantal malware voor Android groeit snel

· 1 reactie


Grote kans dat wanneer je een Android-app installeert je niet let om welke permissies hij vraagt. Die zeggen namelijk wat een app wel en niet mag. Toegang hebben tot je adresboek bijvoorbeeld. Toch is het aan te raden goed hierop te letten.

Google laat apps veel sneller toe tot de Play Store dan Apple doet voor de App Store. Google zou kritischer kunnen zijn, want volgens een onderzoek van Trend Micro is het aantal besmette Android-apps gestegen van 30.000 naar ongeveer 175.000 in het derde kwartaal. Het gaat hier niet alleen om apps vanuit de Play Store maar vooral om apps die daarbuiten zijn verspreid en door de gebruiker zelf worden geïnstalleerd.

Android malware

Meestal gaat het om onschuldig ogende apps, die zich op de achtergrond echter met hele andere zaken bezighouden. Zo werd onlangs nog een Fransman aangehouden voor het distribueren van malware die ongevraagd sms'jes verstuurde naar een dure betaaldienst. Hij lichte hiermee zijn slachtoffers voor bijna een half miljoen euro op. Maar het gaat niet alleen om oplichting, sommige apps verzamelen achter de schermen allerlei informatie over je. Het hebben van beveiligingssoftware kan uitkomst bieden, kies echter wel voor een bekend merk. Juist deze apps staan bekend als boosdoener en kunnen malware bevatten. Beter is om op te letten welke permissies een app vraagt en als je daar twijfels over hebt deze niet te installeren. Blijf kritisch en vraag desgewenst de maker van de app waarom bepaalde permissies nodig zijn.

Bron: TrendMicro.com


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel