Antivirus-producenten bekritiseren Android


Google kwam vorige week met een nieuwe beveiligings-laag voor Android, Bouncer. Deze software doet een volautomatische check op malware op alle apps in de Android Market. Te weinig, zegt Sophos.

Sophos, dat als anti-malware-leverancier leeft van het onveiligheidsgevoel van gebruikers van smartphones, tablets en PC’s, zegt dat Google te weinig doet. Het toevoegen van automatische scanner zoals Bouncer is een goede stap, die veel eerder gezet had moeten worden, meent Vanja Svajcer names Sophos. Toch heeft het bedrijf kritiek op andere beveiligingsmethodes van Google.

Antivirus-producenten bekritiseren Android

Om gebruikers ervan te verzekeren dat apps alleen doen wat ze willen, moet een applicatie toestemming vragen voor toegang tot je toestel. Je ziet dit als je een nieuwe app downloadt. Android vermeldt dan op welke wijze een app je toestel zal gebruiken, bijvoorbeeld door te verbinden met internet, sms’jes te versturen of data op te slaan op het telefoon geheugen.

Dat lijkt heel veilig, stelt Sophos, maar de meeste gebruikers kijken niet welke toestemming een app precies wil, en klikken gewoon op OK. Dat leidt tot hoge SMS-kosten, want de meeste malware maakt volgens het bedrijf gebruik van SMS-jes naar dure nummers om geld te verdienen.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel