Google maakt Android 12L bekend; bedoeld voor foldables


Net na de officiële aftrap van Android 12 kondigt Google alweer een opvolger aan; Android 12L. Deze update is vooral bedoeld voor apparaten met grote schermen zoals tablets en foldables.

Dit doet ons een beetje denken aan Android 3.0 Honeycomb. Deze Android-versie bracht ondersteuning voor tablets, in het bijzonder voor de Motorola Xoom die gelijktijdig werd aangekondigd. Een groot voordeel was dat apps 2 panelen konden tonen, handig voor bijvoorbeeld de e-mailclient om zowel de inbox als een e-mailbericht weer te geven.

Android 12L on different screen sizes
Android 12L op 3 verschillende schermformaten

Android 12L brengt iets soortgelijks maar dan voor foldables. Tot nu toe moesten fabrikanten van foldables zelf maar een interface bedenken, straks kunnen ze van kant-en-klare oplossingen gebruikmaken. Ideaal voor bijvoorbeeld Microsoft en Samsung en hun Surface Duo 2 en Galaxy Z Fold 3.

Release Android 12L

Het notificatievenster, snelle instellingen en het lockscreen maken in Android 12L beter gebruik van de extra hoeveelheid schermruimte. Om multitasken te verbeteren is er nu een taskbar met app-icoontjes. Hierbij sleep je eenvoudig een app naar een schermhelft om deze te openen.

Google spoort ontwikkelaars aan aan de slag te gaan met alle nieuwe features van Android 12L om er verzekerd van te zijn dat hun apps geoptimaliseerd zijn. Een publieke release wordt begin 2022 verwacht, "op tijd voor de volgende golf Android 12 tablets en foldables". Welke Google hiermee bedoeld is nog onduidelijk. Er gaat al langer een gerucht dat Google werkt aan een eigen foldable.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel