Vooral dorpen in Drenthe en Brabant zonder mobiel bereik


Uit onderzoek van de NOS in samenwerking met de regionale omroepen blijkt dat er nog altijd tientallen dorpen verstoken blijven van mobiel bereik. Ondanks dat veel mobiele aanbieders een "landelijk dekkend" netwerk hebben.

"Landelijk dekkend" is in deze wat misleidend want bij wet is geregeld dat al vanaf 95% een aanbieder mag claimen dat hij over een landelijk dekkend netwerk beschikt. Van KPN en Vodafone is bekend dat ze echter al op ongeveer 99% dekking zitten maar ook daarbij geldt dat sommige plaatsen nog altijd zonder dekking zitten. Vaak is dat alleen binnenshuis maar in sommige dorpen geldt dat ook voor buiten, het gaat dan met name om dorpen in Drenthe en Noord-Brabant. Het niet kunnen bellen is naast vervelend ook onwenselijk, zo kan er bijvoorbeeld in noodsituaties niet gebeld worden naar 1-1-2. Naar aanleiding van een hoorzitting van de Tweede Kamer in 2014 beloofden providers al beterschap door meer zendmasten te plaatsen in met name de grensstreek.

Mobiel bereik
Benieuwd hoe jouw gemeente het doet? Klik op de bronlink onderaan de pagina

Waarom met name Noord-Brabant met slecht bereik te kampen heeft komt mogelijk door de lage zendmasten die daar gebruikt worden. Om een groter bereik te realiseren moet je de hoogte in, iets wat in Noord-Groningen destijds wel gebeurd is en waardoor daar over het algemeen wel goed bereik is. Ook nu geldt weer dat het advies is aan providers om toch vooral meer zendmasten te plaatsen om ook die witte vlekken op de kaart dekking te kunnen bieden. Vooral in het geval van een noodsituatie kan dat levens redden, zo meldt de Hartstichting.

(via)Praat mee over dit artikel