Hands-On Nokia Lumia 800 op Windows Phone 7.5

· 6 reacties


Nokia Drive & Music

Dan de onderscheidende punten van Nokia: Nokia Drive maakt het mogelijk om je Windows Phone-toestel om te zetten tot een navigatie-apparaat. Nokia heeft daarvoor gebruik gemaakt van Nokia Maps, één van de weinige overgebleven redenen die het merk nog overhad om een verouderd Symbian-toestel te kopen. De app start vlot op, en geeft een heldere navigatieweergave. Erg handig is dat je kaarten van te voren kunt downloaden, zelfs voor hele landen. Wil je naar Frankrijk, dan download je gewoon die kaarten voordat je op vakantie gaat.

Navschuin

Vreemd is wel, dat de Lumia 800 óók is uitgerust met Bing-maps, dat standaard bij Windows Phone zit. Dit voelt aan als een doublure, en laat zien dat Nokia geen ruimte had om Windows Phone aan te passen aan de eigen wensen. Windows Phone blijft Windows Phone, Nokia kan alleen apps toevoegen.

Een tweede app die toegevoegd is, is Nokia music, een Spotify-achtige dienst. Je kunt daarmee streaming muziek luisteren, maar bent dan wel gebonden aan een ‘radio mix’ van Nokia. Daar zit zelf een Nederlandse variant bij. Je kunt zo’n radiomix gratis opslaan om later beluisteren, zodat het streamen je geen dataverkeer kost. Een uitkomst met de huidige ontwikkelingen op de mobiele telefoonmarkt. Daarnaast kun je nummers ook aanschaffen.

Muziekgoed

Hier doubleert Nokia Microsoft wederom: Met Zune van Microsoft is al een muziekwinkel op het toestel te vinden. Je kunt dus kiezen uit twee winkels. Ook hier mocht Nokia alleen toevoegen, niet aanpassen.

De Lumia 800 is cruciaal voor Nokia. De keuze voor Microsoft heeft een forse verandering betekend voor het bedrijf. Mensen verloren hun baan, en bedrijfsonderdelen werden van de hand gedaan. Partnerschappen met andere bedrijven werden verbroken. Het is nu aan de consument om te beslissen of deze veranderingen de moeite waard zijn geweest. Met de nieuwe toestellen heeft Nokia een tweetal troeven in de markt die in ieder geval beter te bedienen zijn dan hun voorgangers, die op Symbian draaiden. Of daarmee de strijd tegen Android-toestellen en de iPhone te winnen is, valt nog te bezien.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel