USA: Pas op voor Huawei en ZTE


Met de koude oorlog achter de rug en Al Qaida grotendeels verslagen hebben de Verenigde Staten de pijlen nu gericht op China. In het bijzonder elektronicabedrijven Huawei en ZTE. Apparaten van deze bedrijven zouden mogelijk gebruikt worden voor spionage.

Dat is althans de conclusie van een 11 maanden durend onderzoek van een US House of Representatives' Intelligence Committee dat vandaag gepresenteerd wordt en waar Reuters inmiddels al over beschikt. Beide Chinese bedrijven maken naast telefoons ook netwerk-apparatuur zoals routers en switches. Zowel ZTE als Huawei waren niet voldoende in staat aan te tonen wat de rol van de Chinese overheid is. De vrees is dat apparatuur een zogeheten backdoor bevat waardoor afluisteren mogelijk is.

ZTE
Luistert ZTE mee?

Hierdoor raadt voorzitter van het onderzoekscomité Mike Rogers het gebruik van ZTE en Huawei-apparatuur af als ze privacy en de binnenlandse veiligheid hoog in het vaandel hebben. In een reactie noemen zowel Huawei en ZTE de beschuldigingen "ongegrond" en "op vooroordelen berust". Heb jij een ZTE of Huawei-telefoon of router? Laat ons weten of je bezorgd bent.

Bron: Reuters via Yahoo! newsPraat mee over dit artikel