Windows Phone 7 Hands-on


Het lange wachten op Windows Phone 7 is voorbij. Microsoft presenteerde vandaag het mobiele besturingssysteem, en liet ons er alvast mee spelen.

Samsung, LG en HTC lieten bij op de Nederlandse persconferentie drie Windows Phone 7-toestellen zien, die naar de Nederlandse markt zullen komen: De Samsung Omnia 7, de LG Optimus 7 en de HTC Trophy. De HTC is al vanaf 21 oktober te koop. De andere fabrikanten volgen in november.

Promo-filmpjes

Hoewel de toestellen uiterlijk iets verschillen, lijken ze technisch erg op elkaar. Microsoft stelt eisen aan de processor. Die moet een klokfrequentie van minimaal 1 Ghz hebben. Het scherm heeft een verplichte resolutie van 800 x 480 pixels, dus op alles telefoons die wij in onze handen hadden sterk vergelijkbaar.

Voor iedereen die zich afvraagt of het nieuwe OS in het echt net zo vlot werkt als het in de promo-filmpjes lijkt, hebben wij alvast het verlossende antwoord: Ja! Microsoft doet niet zijn uiterste best de concurrentie na te apen, en komt met een origineel concept met potentieel, dat intuitief werkt. Windows Phone 7 heeft absoluut de 'hebben, hebben, hebben'-factor. Groot nadeel is dat het nieuwe systeem vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar is, en dat je dus geen Nederlandse woordenboekfunctie hebt. Dat is erg vervelend als je in het Nederlands met mensen mailt of sms't. Voor een versie in onze moerstaal zul je tot het voorjaar van 2011 moeten wachten.

Samsung Omnia 7

Samsung benadrukte bij de presentatie van de Omnia 7 voornamelijk de kwaliteiten van het scherm. Het exemplaar op de Omnia 7 meet 4 inch, en is inderdaad heerlijk helder door het gebruik van Samsungs bekende AMOLED-techniek. De Omnia 7 steekt op dit punt absoluut boven de andere gepresenteerde toestellen uit. Samsung heeft met 'Daily Briefing' eigen content aan het toestel toegevoegd. Met de Daily Briefing-applicatie kun je het weer, agenda en sociale media bijhouden. Die zelf-toegevoegde applicatie is overigens de traagst-ladende van het hele systeem.

Omnia
Samsung Omnia 7 in actie

Aan de buitenkant valt het strakke design van het toestel op. Toch voelt de telefoon niet erg luxe of exclusief aan. Het gebruik van plastic en het lage gewicht zijn daarvan waarschijnlijk de oorzaak. De adviesprijs van het toestel is officieel nog niet bekend, maar ligt , zoals wij al eerder meldden, rond de 600 euro. Wij hebben dit toestel al in huis, dus je kunt binnenkort een uitgebreide review verwachten!

LG Optimus 7

Het Koreaanse LG wil consumenten overtuigen om voor de Optimus 7 te kiezen door te focussen op Play To, een applicatie op de telefoon die het mogelijk maakt om - via een ook bij LG aan te schaffen apparaatje - media naar je TV te streamen. Play To maakt gebruik van DNLA-techniek. Live in actie doet Play To goed zijn werk. Daarnaast voegt LG Scansearch toe, een applicatie die gebruik maakt van Augmented Reality. Wie in het rond 'kijkt' met de lens van het toestel ziet belangrijke plaatsen in de buurt. Richt je de camera omhoog, dan zie je het weer. Richt je de camera in New York naar beneden, dan zie je wanneer de metro rijdt.

Lg
De LG Optimus 7 streamt direct naar je TV

De Optimus 7 is iets kleiner dan de Samsung Omnia 7, en kan daardoor voor mensen met kleine handen iets prettiger zijn in het gebruik. Het design is, zoals we van LG gewend zijn, iets minder minimalistisch dan dat van Samsung. Het is een kwestie van smaak waar je de voorkeur aan geeft. De Optimus 7 is voor 549 euro de jouwe.

HTC Trophy

HTC brengt op 21 oktober de Trophy naar de winkel. Het toestel is van hetzelfde formaat als de LG Optimus 7. Met een adviesprijs van 500 euro is dit het goedkoopste toestel van de drie. HTC voegt aan Windows Phone 7 een applicatie toe die sterk doet denken aan de Sense-interface zoals we die kennen van de Android-toestellen van het merk. De bekende flipklok is aanwezig. Helaas niet op het homescreen, maar alleen als je zelf de HTC-applicatie opent. Mark Moons van HTC zei desgevraagd dat het Taiwanese bedrijf in de toekomst graag meer mogelijkheden heeft om de interface van Windows Phone 7 aan te passen. Microsoft en HTC zijn daarover in gesprek.

Htc trophy
De Sense-app van HTC in beeld

In vergelijking met de toestellen van andere merken voelt dit toestel, naar onze smaak, iets luxer en exclusiever, wellicht door de chrome-rand die de Trophy siert.Praat mee over dit artikel