Sony breidt Xperia X-serie uit met XZ en X Compact

Toestellen eerste met Triple image sensing-techniek


Sony heeft haar relatief nieuwe Xperia X-serie uitgebreid met twee nieuwe modellen. De compact Xperia X Compact en een nieuw vlaggenschip in de vorm van de Xperia XZ. Beide toestellen beschikken over vrij geavanceerde camera-technieken.

Qua behuizing kennen zowel de Xperia XZ als de X Compact een relatief nieuw ontwerp. Toch kan dit niet verhullen dat het nog steeds typische Sony-telefoons zijn. En zoals wel vaker draait het daar om de camera-eigenschappen. Geen wonder dat Sony daar flink op in zet. Sony maakt mogelijk de beste telefooncamera's van dit moment en voorziet ook andere fabrikanten hiervan. Toch stellen de Sony Xperia's vreemd genoeg wat teleur op dit gebied. Hopelijk kan dit duo daar wat aan veranderen.

Sony Xperia XZ Forest Blue
De nieuwe Xperia XZ in de kleur 'Forest Blue'

Triple image sensing is de techniek daar verandering in moet brengen. Het is een eigen ontwikkelde techniek die ervoor moet zorgen dat bewegende beelden haarscherp en in levensechte kleuren wordt vastgelegd. Om dit te realiseren trekt Sony haar hele trukendoos open. Zo is daar de eigen 23 megapixel Exmor RS-sensor, laser autofocus, voorspellende autofocus en een RGBC-IR sensor. Deze combinatie moet zelfs in uitdagende lichtomstandigheden scherpe, heldere en kleurechte foto's en video's opleveren. Zoals ook andere X-modellen start de camera bovendien razendsnel op; binnen 0,5 seconden vanuit standby. In de videomodus zal de nieuwe Intelligent Active Mode met Sony's SteadyShot voor vloeiender beelden zorgen. Deze beeldstabilisatie werkt op maar liefst 5 assen en is een techniek die we kennen uit het duurste systeemcamerasegment.

Sony Xperia X Compact lichtblauw

Sony Xperia X Compact

De Sony Xperia XZ kent als nieuw vlaggenschip een waterdichte behuizing, een achterkant van zogenaamd ALKALEIDO-metaal en een vingerafdrukscanner die in de powerknop op de zijkant verwerkt is. Voorop het 5,2 inch grote toestel zit tevens een 13 megapixel selfiecamera. Naast de hoge resolutie is bijzonder eraan de 90 graden groothoeklens. Dat moet breed genoeg zijn om hele groepen mensen op je selfie te krijgen. Binnenin zit een Snapdragon 820-processor van Qualcomm. Al dit geweld kent wel een prijskaartje. De Sony Xperia XZ krijgt een stevige adviesprijs van 699 euro. Verwacht hem ergens rond oktober in de winkel in de kleuren donkerblauw, zwart en platinum. Sony toonde tevens de Xperia X Compact als opvolger op de Z5 Compact. Het toestel kent een eveneens 4,6 inch groot beeldscherm. Het toestel kent ditmaal wel een iets minder krachtige processor dan z'n grotere tegenhanger. Hier is gekozen voor een Snapdragon 650. De Sony Xperia X Compact moet 449 euro kosten en zal in de kleuren wit, navy zwart en lichtblauw begin september in de winkel liggen.

  Uitvoering Prijs Incl. bezorging     Amazon
Mist Blue € 415,41 € 415,41   Bekijk
Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel