Apple verwijdert honderden apps met malware uit App Store


Apple heeft honderden apps uit de App Store verwijderd nadat ontdekt werd dat ze malware bleken te bevatten. Onder de apps zitten grote namen zoals Angry Birds 2 en WeChat.

De malware is terechtgekomen in de App Store omdat sommige ontwikkelaars per abuis gebruik hebben gemaakt van een neppe versie van Xcode, het programma waarmee iOS-apps gemaakt worden. Vooral Chinese ontwikkelaars hebben hier onbedoeld gebruik van gemaakt. Zij hebben de versie gedownload van Baidu omdat de Apple-servers te traag zouden zijn. De gekraakte versie van Xcode zou software toegevoegd hebben die tot doel had informatie van gebruikers te verzamelen. Apple heeft alle betrokken apps inmiddels verwijderd.

iOS App Store
Zo veilig is de App Store blijkbaar niet

Apple raadt gebruikers die één van de getroffen apps gedownload hebben aan om alle wachtwoorden aan te passen. Overigens zouden met name Chinese en Amerikaanse gebruikers aan de risico's blootgesteld zijn. In totaal zou het om ruim 300 apps gaan. Apple kent een zeer streng toelatingsbeleid voor apps in de App Store. Dat zou ironisch genoeg bedoeld zijn om malware te weren. Hoe de apps toch in de App Store terecht zijn gekomen is onduidelijk. Apple schijnt contact opgenomen te hebben met ontwikkelaars die gebruik hebben gemaakt van de verkeerde Xcode-versie.

Update: Een complete lijst van getroffen apps is te vinden op de website van BGR


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel