Microsoft neemt Nokia grotendeels over

· 1 reactie


Microsoft neemt voor 4,12 miljard euro de toestel- en dienstendivisie van Nokia over. De Amerikaanse softwarereus mag ook gebruik maken van Nokia's patenten en kaartendienst.

Microsoft betaalt 2,87 miljard voor de Devices & Services onderdelen, 1,25 miljard wordt neergelegd om Nokia's patenten voor de duur van 10 jaar te mogen gebruiken. De overname moet in het eerste kwartaal van 2014 zijn afgerond maar alleen als Nokia's aandeelhouders en de mededingsautoriteit akkoord gaan.

De deal is voor Microsoft een logische stap. Een verkochte Nokia Windows Phone kost momenteel meer dan het oplevert. Microsoft verdient 10 dollar per verkocht Nokia Lumia-toestel terwijl het er 20 dollar aan uitgeeft.

Stephen Elop

Nokia's CEO Stephen Elop neemt per direct afstand van zijn positie. Hij verhuist na de overname terug naar Microsoft en gaat de nieuwe Devices & Services divisie leiden. Zijn positie binnen Nokia wordt tijdelijk overgenomen door Risto Siilasmaa. Samen met Elop verhuizen 32.000 Nokia-medewerkers. Ook van Jo Harlow, Juha Putkiranta, Timo Toikkanen, en Chris Weber wordt verwacht dat ze overgaan naar Microsoft.

Met de overname wordt Microsoft eigenaar van de Lumia- en Asha-merken en producten. De patenten blijven eigendom van Nokia maar verleent een licentie van 10 jaar aan Microsoft. Ook de HERE-kaartendienst blijft eigendom van Nokia, Microsoft neemt voor gedurende 4 jaar een licentie op de dienst af.

Einde

De overname betekent niet het einde voor Nokia. Nokia Solutions and Networks voorheen Nokia Siemens Networks blijft net als de HERE-kaartendienst en patentportfolio eigendom van Nokia. Bovendien blijft Nokia in Finland. Microsoft heeft geen plannen om banen fysiek te verhuizen. De overname betekent wel het einde van Nokia smartphones. Nokia kan nog wel onder eigen naam featurephones uitbrengen.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel