Qualcomm kondigt Snapdragon Wear 3100 voor wearables aan

Nieuwe chip moet volgende generatie Wear OS-horloges aandrijven


Qualcomm heeft tijdens een persevent in San Francisco een nieuwe chipset speciaal bedoeld voor wearables aangekondigd. De Snapdragon Wear 3100 volgt de Wear 2100 uit begin 2016 op en was hoognodig aan vervanging toe. De nieuwe chipset is vooral energiezuiniger.

Het kan goed kloppen dat je de afgelopen tijd weinig van Wear OS (voorheen Android Wear) gehoord hebt. De horloges die er gebruik van maken kunnen slecht concurreren met die van Apple en Samsung en dat ligt vrijwel geheel aan het kloppende hart ervan. De chipset was sterk verouderd en vrat energie waardoor horloges die ervan gebruik maakten relatief dik waren. De Snapdragon Wear 3100 moet daar een eind aan maken. Alhoewel Qualcomm dezelfde processor heeft toegepast beschikt hij over een co-processor die tot 20 keer zuiniger is dan de hoofdprocessor.

Artist impression van Qualcomm Snapdragon Wear 3100 horloge
Toekomstig Wear OS-horloge met de Wear 3100-chip

De echte vernieuwing in de Wear 3100 zit hem dus in die QCC1110 co-processor. Deze handelt eenvoudige taken af en helpt de hoofdprocessor bij het aansturen van het beeldscherm en verwerken van signalen van diverse sensoren. Omdat in de meeste gevallen deze co-processor het werk van de hoofdprocessor overneemt zal de batterijduur sterk toenemen. Verwacht dus een langere accuduur van horloges met de Wear 3100 al zul je deze horloges mogelijk nog wel dagelijks moeten opladen. Door de nauwe samenwerking tussen de chipset en Wear OS is het wel mogelijk om bij een lege accu over te schakelen op een traditionele Watch-modus. Hierbij worden alle functies uitgeschakeld en alleen een klok weergegeven, iets wat hij tot een week kan volhouden.

Wear OS-horloges met de Snapdragon Wear 3100

De eerste Wear OS-horloges met de Snapdragon Wear 3100-chipset komen van Fossil, Louis Vuitton en Montblanc en liggen vermoedelijk nog voor de feestdagen in de winkel. Toch zal het met name Google zijn die verheugd is met de nieuwe chipset. Zij kunnen met het Wear OS-besturingssysteem eindelijk de concurrentie aan met de Apple Watch en Samsung Galaxy Watch. Een slim horloge van Google, een Pixel Watch, zou zijn uitgesteld en wordt niet voor 2019 verwacht.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel