Qualcomm werkt eindelijk aan nieuwe chip voor slimme horloges

Nieuwe chip maakt weg vrij voor high-end Wear OS-horloges


In het najaar wordt eindelijk een opvolger verwacht van de inmiddels al ruim twee jaar oude Qualcomm Snapdragon Wear 2100. Deze chip zorgt ervoor dat fabrikanten horloges kunnen maken met Android Wear (wat inmiddels omgedoopt is naar Wear OS).

Google is met Android absolute marktleider op het gebied van smartphones en tablets. Het besturingssysteem is eenvoudig toe te passen en wordt door tal van fabrikanten ingezet en hardwaremakers ondersteund. Hoe anders is dat op de slimme horloge-markt; de zogenaamde wearables. Daar is Apple heer en meester met de Apple Watch. Samsung doet nog dapper mee met haar Gear-horloges onder Tizen maar verder houdt het wel een beetje op. Deze achterstand is niet zozeer te wijten aan Google; Android Wear is redelijk concurrerend. Het ligt aan de hardware, en dan in het bijzonder aan de rekenkracht (of gebrek daar aan).

Wear OS horloges
Echte headturners zijn de Wear OS-horloges allang niet meer

Google maakt in tegenstelling tot Apple en Samsung niet haar eigen processors (tenminste nog niet). Het is dus afhankelijk van derden. Momenteel maakt alleen Qualcomm chipsets voor wearables en om het probleem nog erger te maken; zij maken totaal geen haast met de doorontwikkeling ervan. De Snapdragon Wear 2100 uit 2016 vinden we terug in vrijwel alle Android Wear-horloges zoals de Fossil Q Venture maar is links en rechts allang ingehaald door de chips van Apple en Samsung. Hopelijk komt daar eind van 2018 verandering in wanneer Qualcomm de opvolger aankondigt. Qualcomm meldt aan het blog Wearable dat de chip helemaal opnieuw ontworpen wordt en totaal gericht zal zijn op smartwatches. Wanneer de chip in het najaar onthuld wordt zullen er meteen nieuwe Wear OS-modellen uitkomen, waaronder met 4G.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel