Apple brengt iPad Pro met 12.9” scherm uit in november


Apple heeft tijdens haar Hey Siri-event een nieuw lid gepresteerd aan haar iPad-familie. Het is de grootste iPad ooit die Apple heeft gemaakt. De iPad Pro komt qua performance in hetzelfde vaarwater als laptops.

Een belangrijk onderdeel van de keynote bestond uit de presentatie van de iPad Pro. Daarmee geeft Apple aan hoe belangrijk ze dit nieuwe product vinden. Een 12,9 inch grote iPad met een scherm die zo breed is als de iPad Air 2 hoog is. Qua resolutie komt de Apple iPad Pro uit op 2.732 bij 2.048 pixels. Dat zijn 5,6 miljoen in totaal; meer dan de 15 inch MacBook Pro Retina heeft. Om dat scherm snel aan te kunnen sturen bouwde Apple een nieuwe processor; de A9X. Deze is 1,8x sneller dan z'n voorganger en op het gebied van de grafische prestaties maar liefst 2x. Volgens Apple is de iPad Pro hierdoor krachtiger dan de meeste laptops die afgelopen jaar verkocht zijn.

Apple iPad Pro
De nieuwe iPad Pro

Toch verraste Apple het meeste met ondersteuning voor een stylus. Iets wat Apple bij de presentatie van de eerste iPhone gebruikte om aan te tonen of een product gefaald was. Wie een stylus nodig had begreep het niet. En toch komt Apple met een eigen stylus. Het heet Apple Pencil en in plaats van het bedienen van je iPad Pro is het mogelijk om ermee te tekenen. Er zitten diverse sensoren in die druk en locatie meten. Door die techniek zit er ook een batterij in. Je moet de Apple Pencil dus opladen. Dat kan door de dop eraf te halen waarna een Lightning Adapter tevoorschijn komt. Je kunt hem dan in de ingang van de iPad Pro drukken. De pen gaat volgens Apple een dag mee.

Apple Pencil
Apple Pencil

Verder krijgt de Apple iPad Pro een viertal speakers mee die zich bovendien bewust zijn van z'n omgeving. Draai je de linkerzijkant naar je toe dan gaan die speakers zachter en rechts juist harder. Zo moet het stereo-geluid altijd optimaal klinken. Apple claimde flink meer geluid dan de iPad Air 2 al werd dat niet gestaafd met exacte aantallen. Qua afmetingen komt de iPad Pro uit op 6,9 millimeter dik en 712 gram zwaar.

Apple Smart Keyboard
Smart Keyboard

Omdat een grote tablet die zich kan meten met een laptop vaker gebruikt zal worden om tekst te typen heeft Apple een apart toetsenbord-hoesje gemaakt. De Smart Keyboard komt als losse accessoire en lijkt qua vormgeving sterk op de bestaande Smart Cover. Het toetsenbord-gedeelte is ook van stof gemaakt en Apple past per knop een zogenaamde Dome Switch toe. De Smart Keyboard-cover is met de tablet te verbinden door een nieuw type connector die zich aan de zijkant bevindt. Deze drie puntjes heten ook wel de Smart Connector. Onduidelijk is of er nog meer accessoires komen die hier gebruik van maken. De connector biedt ondersteuning voor zowel data als stroom dus er zijn diverse extra toepassingen mogelijk.

Apple iPad Pro verkrijgbaarheid

Prijzen van de iPad pro beginnen bij 799 dollar. Er zijn in totaal drie modellen; 16 GB, 128 GB en een 128 GB uitvoering met 4G-ondersteuning. Die laatste kost 1079 dollar. De nieuwe iPad Pro ligt vanaf november in de winkel. De iPad Pencil kost 99 dollar en voor de Smart Keyboard-cover moet 169 dollar worden neergelegd. Beschikbare kleuren zijn; Silver, Gold en Space Grey.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel