Sony QX30 en QX1 zijn nieuwe lenscamera's voor smartphones


Sony heeft het assortiment van van slimme lenscamera's uitgebreid met de QX30 en de QX1 waarvan je zelf de lenzen kunt verwisselen. Sony gooide nog hoge ogen toen het vorig jaar met deze nieuwe productgroep kwam.

Vorig jaar hadden we de QX10 en QX100. Dit jaar krijgen we de QX30 met 30x optische zoom en Optical SteadyShot. De bedoeling is dat je de QX30 om je smartphone klemt en het scherm van je smartphone vervolgens als viewfinder gebruikt. De QX30 heeft namelijk zelf geen scherm. Het is een wat vreemd ogend apparaat maar wel erg slim.

Sony QX30
De QX30

Ook kondigde Sony de QX1 aan met verwisselbare E-mount lenzen. De QX1 kent een grote APS-C sensor van 20,1 megapixel groot. Heb je zelf een E-lens liggen dan schroef je die eenvoudig op de QX1. Standaard krijg je er een 16-50mm lens bij. Of er ook een uitvoering beschikbaar komt zonder lens is nog onduidelijk.

Sony QX1
De Sony QX1 met verwisselbare lenzen

PlayMemories Mobile

Sony heeft ook de bijbehorende PlayMemories Mobile-app voor Android en iOS geüpdatet. Versie 5 maakt het leven er net even wat gemakkelijker op. Zo is er een nieuwe interface en kun je kaderen en rasterlijnen gebruiken om nog betere opnames te maken. Maar het belangrijkste is dat je via de app voortaan foto's kunt schieten. Beelden worden direct overgebracht zodat je ze meteen kunt delen met vrienden en familie.

Vanaf oktober

Beide lenscamera's liggen vanaf oktober in de winkels maar zijn nu al als pre-order verkrijgbaar. De QX30 krijgt een winkeladviesprijs mee van 300 euro. Voor de QX1 inclusief 16-50mm lens wordt een bedrag van 450 euro gevraagd. Beiden zijn alleen in het zwart verkrijgbaar. De oude QX10 is vanaf heden ook in het roze en koper verkrijgbaar voor een bedrag van 200 euro.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel