In Memoriam HP/Palm met webOS


HP besloot voor het weekend om te stoppen met de ontwikkeling van toestellen met webOS. Een radicale ontwikkeling, die weinigen aan zagen komen. Lees verder voor het In Memoriam van dit bijzondere OS.

webOS dreigt verloren te gaan. HP legt de ontwikkelingen aan toestellen met dit OS stil. Het bedrijf overweegt ook om te stoppen met het maken van computers. Iets meer dan een jaar geleden dacht de directie van Hewlett Packard nog helemaal anders over de toekomst van het bedrijf. In April 2010 nam HP Palm over voor 1,2 miljard dollar. Palm maakte jarenlang met groot succes PDA’s, maar kon nooit aanklampen bij de top van de smartphonemarkt.

200901 pre 01
De Palm Pre

Palm heeft een geschiedenis van enkele decennia op het gebied van PDA’s. Het bedrijf ontwikkelde speciaal daarvoor Palm OS. Dit systeem werd na verloop van tijd vervangen door Windows Mobile. In een poging om de smartphonemarkt te veroveren met een eigen OS, kwam Palm in 2009 met de eerste versie van webOS. Kenmerkend aan dit OS is de opzet in cards.

201010 palmpre2nw
Interface met 'speelkaarten'

De interface van webOS doet denken aan een spel kaarten, met verschillende apps die over elkaar heen liggen. Ontwikkelaars van apps voor het nieuwe OS konden aan de slag met HTML, met een speciale SDK van Palm. Apps maken voor webOS is daardoor het best te vergelijken met het een ontwikkelen van een webpagina. Opvallend was dat in de eerste versie van webOS zonder virtueel toetsenbord geleverd werd. Alle toestellen, zoals de Palm Pre, waren voorzien van een fysiek toetsenbord. In versie 1.4.5 kwam daar verandering in.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel