In Memoriam HP/Palm met webOS


webOS 2.0

webOS 2.0 kwam uit in oktober 2010. Op de HP Palm Pre 2 was die het standaard geïnstalleerde versie. HP had Palm inmiddels overgenomen. Het bedrijf zag in dat er weinig marge te behalen viel met het verkopen van computers, en wilde daarom eigen smartphones en tablets op de markt brengen. Palm was de ideale overnamekandidaat. Het bedrijf verkocht niet genoeg telefoons, maar had wel een besturingssysteem in handen dat door veel reviewers geprezen werd om zijn intuïtieve interface en simpele opzet. Ook met cloud-computing was webOS z’n tijd vooruit.

Hp touchpad angle2
De TouchPad

HP liet onmiddellijk weten grote plannen met Palm te hebben. webOS zou niet alleen op smartphones geïnstalleerd worden, maar er stond ook een tablet op de rol. Het bedrijf maakte ook bekend dat er gewerkt werd aan een implementatie van webOS in Windows. Alle nieuwe computers van HP die in 2012 uitkomen zouden daardoor ook met webOS uitgerust. Die computers met webOS zullen er nooit komen.

Tablet

De tablet kwam er wel. De TouchPad was het laatste kunstje van HP op webOS-gebied, blijkt nu. De tablet werd geprezen, maar slecht verkocht. Dat BlackBerry bij het maken van de PlayBook heel goed naar webOS keek, mag gelden als erkenning van kwaliteit van het besturingssysteem, dat HP nooit gebracht heeft wat het bedrijf er van verwachtte.

Naar verluidt heeft HP nog pogingen gedaan om webOS van de hand te doen. Ondermeer HTC en Samsung zouden geraadpleegd zijn, maar geen van deze bedrijven had interesse. Of er nog een opleving van webOS inzit, valt te bezien. Het bedrijf wil licenties verkopen. Vooralsnog lijkt het erop dat de 1,2 miljard dollar die HP in Palm stak weggegooid geld waren.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel