Tele2 werkt aan 4G-netwerk


Tele2 is in de regio Amsterdam begonnen met het optuigen van een LTE-netwerk. Het Zweedse bedrijf is daarmee de eerste in Nederland. In april verwierf Tele2 een licentie voor het gebruiken van de 2.6Ghz-frequentie.

Vooralsnog blijft het bij masten in Diemen en Amsterdam. Die zijn vooral bedoeld om ervaring op te doen met mobiel breedbandinternet tot 100Mbps. Tele2 wil in de toekomst licenties verkrijgen voor de uitrol van een mobiel netwerk op lagere frequenties.

Kortere golf, kleiner bereik

Tele2 loopt tegen natuurwetten aan die een landelijk 4G-netwerk in de weg staan. In het hoge frequentiegebied waarop Tele2 nu een licentie heeft kan weliswaar een grote bandbreedte gehaald worden, maar de keerzijde van de medaille is dat hoogfrequent signaal kortere golven heeft, en dus minder ver komt. Een landelijk dekkend netwerk zou met de huidige techniek teveel zendmasten vergen. Daarom wil Tele2 de komende jaren ook bieden op licenties op lagere frequentiegebieden. Een vierde landelijk mobiel netwerk na KPN, Vodafone en T-Mobile zou dan een feit zijn.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel