Nieuwkomers op de markt voor 4G mobiel internet

· 2 reacties


De veiling van het 2.6GHz spectrum, bedoeld voor 4G mobiel internet, heeft een tweetal nieuwkomers opgeleverd; Ziggo4 en Tele2. Andere bieders waren KPN, Vodafone en T-Mobile.

Ziggo4, een joint venture van Ziggo en UPC, heeft net als Tele2 in totaal 40 MHz bemachtigd. KPN en Vodafone moesten het met 20 MHz doen, terwijl T-Mobile 'slechts' 10 MHz in bezit kreeg. Het ministerie van Economische Zaken had voor nieuwkomers meer ruimte beschikbaar gesteld dan de gevestigde orde. Zowel KPN als Vodafone waren hier tegen bij de rechtbank in beroep gegaan. Overigens zonder succes.

Long Term Evolution
Het officiële logo van LTE

De veiling is nodig om de toekomstige uitrol van LTE (Long Term Evolution), ook wel 4G genaamd, mogelijk te maken. Dit moet uiteindelijk de HSDPA techniek opvolgen waarmee mobiele telefoons en laptops momenteel snel mobiel internet mogelijk maken. We hoeven op z'n vroegst LTE pas in 2011 te verwachten. Niet alleen moeten aanbieders wijzigingen aan het netwerk doorvoeren, ook LTE geschikte telefoons moeten de markt nog bereiken.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel