Eerste 4G netwerk uitgerold in Stockholm

· 6 reacties


Sinds vandaag heeft het Zweedse Stockholm de primeur van het allereerste beschikbare 4G netwerk. De nieuwe generatie heet ook wel Long Term Evolution (LTE) en maakt het mogelijk om HD TV te bekijken op een mobiele telefoon.

Het is te danken aan Ericsson dat Stockholm beschikt over de nieuwste variant van het mobiele datanetwerk, weliswaar in samenwerking met TeliaSonera. Uit een proef bleek het netwerk in staat om gegevens met een snelheid van 150 Mbit/s te downloaden. In de praktijk zullen echter eerder snelheiden van 100 Mbit/s gehaald worden. Nog altijd vele malen sneller dan het huidige 3G netwerk. Zo komen wij in een eigen test niet boven de 5 Mbit/s uit via een HSDPA verbinding van KPN.

LTE logo
Officiële logo LTE

Opvolger 3G

LTE, ook wel aangeduid als 4G, wordt gezien als de officiële en langverwachte opvolger van 3G. Deze techniek staat wel bekend als UMTS en is dankzij verbeteringen als HSDPA (3.5G) en HSUPA (3.75G) aan het eind van haar kunnen. Het wachten is daarom op een nieuwere standaard die een nog snellere gegevensoverdracht beloofd. Hiermee wordt het bijvoorbeeld mogelijk om High Definition beelden rechtstreeks te downloaden/streamen naar een mobiele telefoon.

Eerder werd bekend dat Vodafone de introductie van LTE wil uitstellen tot 2012.

Bron: Nu.nl


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel