Nokia N9 eerste Nokia met MeeGo

· 4 reacties


Geheel in de lijn der verwachting heeft Nokia in Singapore de eerste telefoon met MeeGo gepresenteerd; de N9. Het toestel is haast on-Nokia strak, sexy en innovatief.

Soms moet je helemaal opnieuw beginnen. Het geeft je de unieke kans om oude vergissingen uit te wissen en met een schone frisse lei te beginnen. En dat is precies wat Nokia heeft gedaan met deze N9. Natuurlijk, het MeeGo-platform is een samenwerking tussen de Finnen en Intel maar het toont lef en moed om zo'n project aan te gaan. Het kan namelijk vreselijk verkeerd gaan.

Nokia N9
Nokia N9

Toch als we naar de allereerste officiële afbeeldingen kijken van de Nokia N9 lijkt dat niet te zijn gebeurd. Het resultaat is namelijk modern, strak en stijlvol. Tegelijkertijd biedt MeeGo 1.2 Harmattan de nodige hoeveelheid innovatie die we vermoedelijk terug gaan zien in andere platformen. De N9 zelf lijkt op een kruising tussen de N8 en een oude iPod Nano. Aan de voorzijde zijn geen knoppen te bespeuren, alles is touch. De enige knoppen zijn die van de volume en de cameratoets.

Nokia N9 colors

Het scherm wordt beschermd door gebogen en gepolariseerd Gorilla-glas. Dit scherm bevat een qHD-resolutie van 854x480 pixels en is 3.9 inch groot. Maar het mooiste is dat het een AMOLED-scherm is! De overige specs worden hierdoor gelukkig niet ondergesneeuwd; 1 GHz processor, 8 megapixel camera met Carl Zeiss-lens met 720p HD-opnames, 1 GB aan RAM en verkrijgbaar in twee uitvoeringen; met 16 of 64 GB.

Bruikbare NFC

Bovendien is de N9 uitgerust met NFC. Nokia beloofd hiermee niet over ruwweg 10 jaar mee te kunnen betalen, het brengt ons hedendaagse toepassingen die we vandaag al kunnen gebruiken. Zo komt er een speciale speaker op de markt waaraan je de N9 kunt koppelen door hem er simpelweg mee aan te raken. Ook kun je andere NFC-apparaten spammen met foto's en contacten door met NFC hem 'aan te raken'.

MeeGo 1.2 Harmattan

Een telefoon blijft een samenspel tussen hardware en software. Omdat MeeGo redelijk in de kinderschoenen staat zou je kunnen denken dat het hier wat achterblijft. Natuurlijk is het platform jong, de ondersteuning gering en de toepassingen schaars. Hier zal het bedrijf ontwikkelaars warm voor moeten krijgen want dit is geen eenmansklus. De ondersteuning voor Qt zal hierbij helpen. Toch heeft Nokia zelf ook al het nodige gedaan en is er een client voor Twitter, Facebook, Vimeo en Skype. Ook is er de mogelijkheid een WiFi-hotspot op te zetten en je kunt je inchecken bij FourSquare. Er is zelfs een speciale Angry Birds versie beschikbaar.

Nokia N9 apps

Standaard kent MeeGo notificaties, is er een quick launch bar en schakel je dankzij multitasking eenvoudig tussen al je toepassingen. We kijken uit naar de eerste hands-on video's. Wachten dat het toestel in de winkel ligt kan ook, maar dat zal pas later dit jaar gebeuren. Prijzen worden later bekend gemaakt.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel