Google stopt met Android Market voor Android 2.1 en lager


Draait jouw Android-apparaat voor de een of andere manier nog versie 2.1 Eclair of eerder? Dan kun je vanaf 30 juni 2017 niet meer bij de Android Market apps downloaden of updaten. Google stopt met de ondersteuning ervan.

Android Market was de eerste naam van Google's app-winkel voor Android-apparaten. In maart 2012 werd de naam gewijzigd in Google Play Store. Vanaf vrijdag 30 juni 2017 sluit de winkel voorgoed haar deuren. Dat is vooral negatief nieuws voor Android-apparaten die versie 2.1 of lager gebruiken. Volgens recente cijfers van Google is het aandeel van apparaten met Eclair al onder de 0,1% gedoken. Veel gebruikers zullen dus niet last krijgen van dit besluit.

Android Eclair
Houdbaarheid Eclair verlopen

Toch zal het voor een handjevol gebruikers vervelend zijn want na 30 juni kunnen zij bestaande apps niet meer updaten en geen nieuwe apps downloaden. Het is voor die mensen dus wellicht raadzaam nu nog even wat apps in te slaan. Google introduceerde Android Eclair in 2009. Diens opvolger, Android 2.2 Froyo, wordt voorlopig nog wel ondersteund. Al is de vraag nog voor hoe lang. Ook dat marktaandeel is reeds onder de 0,1% gedoken. Het stopzetten van toegang tot de app-winkel is een goede manier van Google om van oude Android-versies af te komen. De grote hoeveelheid Android-versies waarover Android-gebruikers verdeeld zijn, de zogeheten fragmentatie, wordt al jarenlang door Apple gebruikt in presentaties om Android nadelig met iOS te vergelijken.Praat mee over dit artikel